Narsissin toinen nimi – pääsiäislilja – itse kertoo jo aika paljon tästä näyttävästä kevätkukasta, joka kukkii täällä Pohjolassa kasvatettuna juuri huhti–toukokuussa, siis pääsiäisen aikoihin.

Narsissit

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Narcissus pseudonarcissus
Heimo: Narsissikasvit (Amaryllidaceae)

Tämän juhlan aikaan näemme narsisseja lähes kaikkialla: puutarhoissa, joissa kenties kukkivat uudelleen edellisen vuoden sipulit, ja toisaalta erilaisissa koristeasetelmissa keittiönpöydillämme, ulkona ja sisäänkäyntien luona.

Kasvata narsisseja

Jos sinulla on puutarhassa narsisseja, tämä saattaa ilahduttaa: narsissit saavat olla rauhassa muutoin niin nälkäisiltä tuhoeläimiltä, sillä ne suorastaan inhoavat narsissien tuoksua ja karttavat siksi niitä. Lisää joka vuosi lisää narsisseja kukinnan jälkeen, niin sinulla on pian kaunis kukkapenkki täynnä näitä keltaisia kaunottaria.

Voidaan lisätä siemenistä ja sipuleista

Narsissia voi lisätä sekä siemenistä että sipuleista. Jos puutarhassa tai nurmikolla on paikka, jossa voit tarjota niille hieman varjoa ja kosteutta, niiden kasvattamiselle on hyvät edellytykset. Jos kasvatat narsisseja yksityiskäyttöön, kannattaa suosia sipuleja siementen sijasta, sillä täysikasvuisen, kukkivan kasvin kasvamiseen voi kulua siemenistä kasvatettaessa jopa viisi vuotta.

Istuta sipulit syksyllä

 • Sipulit tulee istuttaa varhaissyksyllä, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen talvea.
 • Istuta sipulit noin 15 cm:n syvyyteen 10 cm:n päähän toisistaan. Hyvin pieniä sipuleita ei tarvitse istuttaa aivan näin syvälle. 
 • Antaaksesi parhaat edellytykset narsissin kasvulle on suositeltavaa, että käytät kohtuullisen ravinteikasta, multavaa ja hyvin läpäisevää multaa.
 • Narsissi viihtyy auringossa tai puolivarjossa, ja puun tai pensaan alta löytyvä kasvupaikka on oivallinen valinta – näin narsissi saa hieman varjoa luonnollisesti.
 • Kastele narsissisi mullan kautta – älä kastele sipuleita suoraan. Jos koittaa erittäin kuiva kausi, voi narsisseja kastella kevyesti kesän aikana, mutta muutoin ne selviytyvät hyvin luonnollisessa ilmastossamme.
 • Kevään korvalla voit jälleen lannoittaa hieman luujauholla ja lisätä mahdollisesti myös hieman hyvin poltettua hevosenlantaa.

Narsissien hoito sisällä ruukussa

Jos kasvatat narsisseja sisällä ruukussa, keskeistä on löytää niille sopiva paikka ja huolehtia siitä, että multa pysyy kevyen kosteana. Älä kuitenkaan kastele sipuleita koskaan suoraan, vaan yritä kastella narsissit mahdollisimman kaukaa ulkoreunalta – mullan kautta. Narsissit viihtyvät valossa, mutteivät ikkunalla, koska siinä voi olla liian lämmintä, jolloin kukinta menee ohi liian nopeasti. Hoida narsissia leikkaamalla kukat pois heti niiden kuihduttua.

Hoito-ohjeita ulkoistutukseen

Ulos istutettuja narsisseja voi hyvin lannoittaa keväällä luujauholla ja pienellä määrällä hyvin poltettua hevosenlantaa, mutta muuta lannoitetta ne eivät tarvitse. Noin 4–5 vuotta istutuksen jälkeen kukinta voi loppua, mutta tämän ei tarvitse olla jatkuvaa. Kun huomaat, että kukinta huononee, kaiva sipulit ylös ja halkaise ne irrottamalla emosipulin ympärille kasvaneet sivusipulit. Istuta sivusipulit sitten maahan – tämä on tehtävä heti, jotta ne eivät ehdi kuivua.

Narsissi – viehkeä monivuotinen kevätkukka

Parasta narsississa on se, että se on monivuotinen ja voi koristaa kukkapenkkiäsi tai nurmikkoasi monen vuoden ajan. Kun kukinta on pääsiäisen jälkeen ohi, istuta narsissit kukkapenkkiin, niin uusia kasvaa jälleen seuraavana vuonna sopivasti pääsiäiseksi – ja näin ne koristavat puutarhaasi ihanan keltaisella värillään. Narsisseja voi pitää yhtä hyvin myös sisällä kauniissa pääsiäisasetelmissa eri muunnoksina – ja keltaisen sävyt sopivat erinomaisesti juuri pääsiäiseen.

Historia ja kymmenet muunnelmat

Narsissia kasvatettiin täällä Pohjolassa jo 1500-luvulla, ja siitä lähtien eri muunnelmien määrä on vain kasvanut. Nykyään narsisseja on laaja valikoima niin värien kuin muotojenkin kannalta. Narsisseja arvioidaan olevan nykyään lähes 6 000 erilaista, ja hybridejä on kokonaiset 13 000. Olisi helppo luulla, että tämä keltainen kaunotar on saanut latinankielisen nimensä kreikkalaisen mytologian itserakkaasta jumalasta, mutta asia ei kuitenkaan ole näin. Nimi tulee sen sijasta kreikan kielen sanasta  narke,  joka tarkoittaa huumaavaa tai lamaannuttavaa – tämä johtuu siitä, että narsissista tehtyä keitosta käytettiin ennen sen rauhoittavien ja lamaannuttavien vaikutusten takia lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Hyvä tietää

 • Koko narsissi on myrkyllinen.
 • Kasvaa noin 20–50 cm:n korkuiseksi.
 • Vaaleankeltainen, pystyssä kasvava kukka, jossa on sitruunankeltainen, trumpettimainen lisäteriö.
 • Selviytyy kasvuvyöhykkeellä 5.
 • Monivuotinen kasvi, jonka voi istuttaa puutarhaan kukinnan mentyä ohi.
 • Narsissista on olemassa satoja jalostettuja lajikkeita.
 • Helppo lisätä sipulien avulla.

Lisää narsissista

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta