Opi historian mestareilta – luo tuoksuva yrttitarha

Ihanasti tuoksuvia mausteita, lääkekasveja ja kukkivaa kauneutta, jotka houkuttelevat myös perhosia ja mehiläisiä. Mikä olisikaan parempi puutarhalle! Lue lisää yrttitarhan ihmeellisestä maailmasta ja miten luot oman tuoksuvan tarhan.

Opi historian mestareilta – luo tuoksuva yrttitarha

Yrttejä ja mausteita on käytetty kautta aikojen aina muinaisen Egyptin ja Pohjolan viikinkiajoista alkaen. Jo neandertalinhimiset käyttivät yrttejä, minkä todistaa heidän hampaistaan löydetyt siankärsämön jäänteet.

Italialaiset munkit perustivat yrttitarhoja

Euroopassa yrttitarhoja alettiin perustaa 500-luvulla, kun munkit Italian Monte Cassinossa loivat yrttitarhan luostariinsa. Yrttitarhassa oli lähinnä lääkekasveja ja se toimi eräänlaisena kotiapteekkina.

Muutamia satoja vuosia myöhemmin perustettiin italialainen lääkärikoulu ja lääkeyrttien tarve kasvoi räjähdysmäisesti. Yhä useammassa luostarissa avattiin apteekki ja munkkien tehdessä lähetystyötä pohjoisessa levisi tietous lääkekasveista. Ristiretkien ritarit edistivät myös yrttien leviämistä tuomalla mausteita Eurooppaan, ja näistä yrteistä on myöhemmin tullut tärkeitä mausteita ruoanlaitossa.

Maukkaat mausteyrtit

Nykyään yrttitarhat ovat melko yleisiä, mutta pääasiassa niissä kasvaa mausteyrttejä. Yrttitarhaan mahtuu sekä tavallisia maustekasveja, kuten persiljaa, oreganoa ja timjamia että myös harvinaisempia yrttejä, kuten rohtosalkoruusua (lääkemalva), iirisjuurta ja rohtonukulaa.

Mitä tahansa yrttejä valitsekin, yrttitarha on upea lisä puutarhaasi ja osa pitkää perinnettä.

Yrttitarhan suunnittelu

Voit suunnitella yrttitarhasta juuri sellaisen kuin itse haluat, vain mielikuvitus on rajana. Yrttejä voi hyvin laittaa suurellekin alueelle, kylvää parvekelaatikkoon tai suureen ruukkuun. Helposti leviävät lajit, kuten esimerkiksi mintut, voi olla parempi laittaa ruukkuun.

Jos perustat yrttitarhan avomaalle, muoto voi olla mikä tahansa: neliskulmainen, ovaali, pyöreä tai vaikka mutkitteleva. Voit reunustaa tarhan esimerkiksi punotulla pajulla tai matalalla muurilla.

Aurinkoa ja multaa

Useat yrtit ja mausteet nauttivat auringosta, joten yleensä paras paikka yrttitarhalle on eteläinen sijainti, joka on tuulelta suojassa. Yleensä yrtit pitävät myös huokoisesta maaperästä, joka ei ole liian ravinteikasta. On kuitenkin olemassa poikkeuksia, kuten esimerkiksi minttu, joka pitää raskaammasta mullasta ja varjoisammasta paikasta.

Selvitä siis ensin, mikä on suotuisin olosuhde kullekin yrtille ja ryhmittele samankaltaisissa olosuhteissa viihtyvät yrtit keskenään. Poikkeuksena sellaiset lajit, jotka valtaavat helposti alaa. Voit myös istuttaa yksivuotiset yrtit ja mausteet erikseen, jolloin ne on helppo vaihtaa seuraavana vuonna.

Poimi yrttejä ja mausteita

Yrttisatoa säännöllisesti keräämällä yrtit eivät ehdi kukkia. Jos haluat kukkivia yrttejä esimerkiksi siementen saamiseksi, voit useimmissa tapauksissa leikata koko taimen kukinnan jälkeen, jolloin uutta kasvua ehtii vielä tapahtua ennen talven tuloa.

Selvitä, miten eri mausteet ja yrtit kannattaa poimia. Osa lajeista, kuten basilika, jakautuvat ja kasvavat upeasti, kun poimit niistä lehtiparin yläpuolella olevat latvat. Rosmariinisato kerätään nyppäisemällä neulasmaiset lehdet alhaaltapäin.

Säilytä mausteet

Yrtit ja mausteet voi joko kuivata tai pakastaa ja tässäkin menettelytapa kannattaa valita kasvin ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi lipstikka säilyttää parhaiten makunsa pakastimessa, vaikka sen voi myös kuivata.

Lipstikka on hyvä mauste, jota on vaikea löytää ruokakaupoista ja siksi sitä kannattaakin viljellä itse. Se piristää pataruokia ja maistuu erinomaisen hyvältä yhdessä tomaatin kanssa. Kansanuskomuksen mukaan lipstikka piti istuttaa tuvan oven viereen karkottamaan noitia, käärmeitä, pahoja henkiä ja muita vieraita, mutta sen sanottiin auttavan myös jalkahikeen ja siksi sitä käytettiin kengissä eräänlaisena jalkadeodoranttina. Kyseessä on siis todella monipuolinen mauste.

Asiantuntijan vinkit

Hienon yhdistelmän, joka on myös mehiläisten ja perhosten mieleen, saat mäkimeiramista, laventelista, salviasta, saksankirvelistä, kangasajuruohosta, iisopista ja sitruunamelissasta.

Vinkkejä muutamista harvinaisemmista kasveista, jotka soveltuvat erinomaisesti yrttitarhaan

  • Koiruoho ja aaprottimaruna – käytetty perinteisesti viinan mausteena.
  • Rohtosuoputki – koristekasvi, joka oli aikaisemmin arvostettu lääkeyrtti.
  • Karhunjuuri – koristekasvi, joka on lisäksi hyvä ruokamauste. Saapui pohjoiseen keskiajalla munkkien matkassa.
  • Viherminttu – käytetään teessä, ruoanlaitossa, tuoksutyynyissä ja yrttisekoituksissa.
  • Mäkikuisma – vanhempi lääkekasvi, jonka ennen muinoin ajateltiin karkottavan pahat henget. Voidaan käyttää öljyihin, värjäämiseen jne.
  • Ilmasipuli – kehittää pieniä syötäviä sipuleita varsiensa latvoihin.

Kesäinen lipstikkasalaatti

  • 7 tomaattia paloiksi leikattuna
  • 6–8 lehteä lipstikkaa (mausta oman maun mukaan, lehdet ovat voimakkaan makuisia)
  • 3 rkl hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia yrttitarhasta, esimerkiksi pillisipulia
  • 1 rkl dijoninsinappia
  • 1/2 rkl raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut



Basilika KRAV-luomumerkitty
Kanta-asiakas 3 kpl 7,99

Basilika KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
Lue lisää
Minttu 'Moroccan' KRAV-luomumerkitty
Kanta-asiakas 3 kpl 7,99

Minttu 'Moroccan' KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
Lue lisää
Ruohosipuli KRAV-luomumerkitty
Kanta-asiakas 3 kpl 7,99

Ruohosipuli KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
Lue lisää

Sipuli 'White Lisbon'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta