Onko kasvin oikea nimi oregano? Vai kenties mäkimeirami? Molemmat nimet ovat oikein, sillä niitä on käytetty eri yhteyksissä. Oregano ei kuitenkaan ole sen paremmin minttu kuin meiramikaan. Suomessa kasvi on tunnettu hyvin jo vuosisatoja; sitä on viljelty puutarhoissa sekä mausteeksi että lääkkeeksi.

Oregano

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Origanum vulgare
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Oreganoa voi viljellä sekä siemenestä että taimesta

Viljelyä ajatellen on hyvä idea esikasvattaa oregano sisätiloissa ennen sen istuttamista yrttitarhaan, jotta se kasvaisi vahvaksi ja kestäväksi. Tämän voit tehdä siemenistä tai pienistä taimista, ja tietenkin voit antaa sen jatkaa kasvuaan myös ruukussa. 

Näin viljelet oreganoa:

 • Oregano viihtyy mahdollisimman aurinkoisessa paikassa, jolloin kasvu on nopeampaa ja kukkien väri voimakkaampi.
 • Tämä kasvi ei myöskään pane pahakseen kuivuutta, pikemminkin se suosii sitä kostean kasvualustan sijaan. Kosteutta pidättävä maa on kasville suorastaan haitaksi.
 • Oregano tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan, jossa on runsaasti sekä multaa että kalkkia. Lisäksi sen seassa saa mieluusti olla hiekkaa.

Istuta oregano ruukkuun

 • Oregano leviää hyvin helposti. Siksi se suositellaan istutettavaksi ruukkuun juurten ympärille leviämisen hillitsemiseksi. Tarkista kuitenkin, että ruukun pohjassa on reikä veden poistumista varten.
 • Jos haluat lisätä oreganoa itse, voit jakaa sen niin, että otat uudelle kasville mukaan myös juuria.

Oreganon korjuu

 • Voit korjata satoa oreganosta koko kesän ja pitkälle syksyyn. Monivuotisena yrttinä se myös talvehtii hyvin. Juuri ennen talvea sen on kuitenkin annettava olla rauhassa, jotta se selviäisi jääkylmistä öistä.

Näin käytät maustekasvia

Oreganoa voi käyttää monin eri tavoin. Sen kaikki osat ovat hyviä mausteita, niin kuivana kuin tuoreenakin.

Kuivattu oregano

Kerää oksat pensaasta ennen kukintaa lämpimänä ja aurinkoisena päivänä. Kerää poimimasi oksat kimpuksi ja ripusta kuivumaan ylösalaisin pimeään, kuivaan ja hyvin tuulettuvaan tilaan. Vintti tai ullakko on hyvä paikka oreganon kuivaamiseen.

Oregano tuoremausteena

Voit tietenkin käyttää oreganoa tuoreeltaan ruoassa, tai öljyn ja etikan mausteena. Maultaan se on hiukan pistävä, joten sitä kannattaa käyttää varoen. Kuumennettaessa suurin osa makuaineista katoaa. Jos siis haluat oreganon maistuvan selvästi, lisää se vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Eri ruokalajeissa

Oregano sopii moniin ruokalajeihin, esimerkiksi pizzoihin ja pastaruokiin. Oregano pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun ruoassa on tomaattia ja juustoa. Se sopii myös moniin liharuokiin ja keittoihin, tuoreena vihersalaattiin tai kastikkeisiin.

Vasta viime aikoina tästä italialaisessa keittiössä suositusta maustekasvista on alettu käyttää nimeä oregano – myös täällä Suomessa. Tämä aromaattinen ja maukas maustekasvi voi kasvaa jopa 80 cm:n mittaiseksi. Sen kukinnot ovat vaaleanvioletteja, lähes vaaleanpunaisia.

Oregano

Kuten useimmat tietävät, oreganosta kerätään käytettäväksi useimmiten lehtiä, joko tuoreita tai kuivattuja. Oreganoa on helppo viljellä ruukussa, parvekelaatikossa, lavalaatikossa ja kasvimaalla. Jotta sinulla olisi laaja valikoima erimakuisia maustekasveja, on oregano itsestään selvä valinta.

Keittiön hyvä yleismauste

Oreganoa on useita eri lajikkeita, kuten kreikanmeirami ja keltalehtinen mäkimeirami. Kaikkiaan oreganolajikkeita on maailmassa noin 38. Oregano on meiramin läheinen sukulainen, mutta maultaan selvästi voimakkaampi. Tämä maustekasvi kasvaa luonnossa pieneksi, n. 40–50 cm:n korkuiseksi pensaaksi. Viljeltynä se on matalampi, kun siitä korjataan sekä varret että lehdet.

Oregano kasvaa luonnonvaraisena monissa Euroopan, Aasian ja Amerikan maissa. Kaikki sen osat kelpaavat ruoanlaittoon. Voit siis syödä sekä nuppuja, varsia että lehtiä, tuoreena ja kuivattuna.

Kulttuuri- ja lääkekasvi

Monien muiden mausteyrttien tavoin oregano on klassinen kulttuuri- ja lääkekasvi. Siksi sitä viljeltiin paljon luostareiden yrttitarhoissa. Oreganolla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia, ja se sisältää monia tärkeitä ravintoaineita. Sen väitetään esimerkiksi ehkäisevän tulehduksia ja sisältävän antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä vahvan immuunipuolustuksen kannalta.

Tietoa oreganosta lyhyesti:

 • Mäkimeirami tai oregano on peräisin Euroopasta ja Aasiasta
 • Kasvaa etenkin Suomen etelä- ja keskiosissa
 • Paitsi että oregano sopii mausteeksi, se on myös kaunis leikkokukka kimpussa
 • Kukkii kauniisti myöhäiskesällä vaaleanvioletein kukkasin
 • Kasvaa todella tiheänä pensaana ja vetää puoleensa mehiläisiä ja kimalaisia
 • Leviää helposti juuriversojen avulla
 • Voidaan viljellä sekä kasvimaalla, parvekkeella että ruukussa sisällä

Lue lisää

Mausteyttien kasvatus - näin onnistut
Perusta yrttitarha keittiöösi >>
Lisää vinkkejä yrttien onnistuneeseen viljelyyn >>
Kevätkylvö - näin onnistut >>

Olet tässä:


Oregano 'Perennial Marjoram'
-40%

Oregano 'Perennial Marjoram'

239 399
Lue lisää

Kreikanmeirami

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta