Mehukkaat päärynät maistuvat niin jälkiruoissa kuin tuoreinakin kaikenikäisille. Päärynä on monen herkku, ja sitä kasvatetaan mielellään itsekin omenoiden tapaan istuttamalla puutarhaan päärynäpuu.

Päärynä

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pyrus
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Päärynän kasvatus

Päärynäpuun menestymisessä ratkaisevaa on istutus. Puulle on tärkeä saada juuri oikeat olosuhteet alusta alkaen, jotta se saisi hyvät eväät kasvuun ja voisi mahdollisimman hyvin. Istutukseen on syytä käyttää aikaa ja vaivaa.

Päärynäpuun istutus

Ensimmäiseksi on otettava huomioon päärynäpuun suuri tilantarve, ja sitten on kaivettava vähintään kuutiometrin kokoinen istutuskuoppa. Maan on oltava laadukasta ja kuohkeaa myös istutuskuopan ympärillä, ja juuret on aseteltava kuoppaan huolellisesti – ne eivät saa taipua ylöspäin kuopan reunoilla.

Kuopan pohjalle laitetaan sepeliä salaojitukseksi, ja sen päälle ravinteikasta, mehevää ja läpäisevää multaa. Puu on istutettava samaan syvyyteen kuin se on taimiruukussa.

Aseta puu sopivaan syvyyteen, pidä sitä suorassa ja täytä kuoppa samalla ravinteikkaalla mullalla. Kuoppaan on tässä vaiheessa hyvä asettaa myös tukikepit, jotka tukevat kasvavaa puuta sen ensimmäisinä vuosina. Älä iske keppejä maahan, etteivät juuret vahingoitu. Kun kuoppa on täytetty, maa tiivistetään kevyesti. Sen jälkeen päälle lisätään vielä hieman multaa ja taimi kastellaan hyvin. Istutuksen jälkeen maa on pidettävä kosteana, mutta se ei saa missään nimessä olla märkää.

Hoito ja leikkaaminen

Puuta lannoitetaan vain varovasti sen ensimmäisinä vuosina, ja lannoitusta lisätään, kun puu on päässyt hyvään kasvuvauhtiin. Hevosenlanta ja tavallinen puutarhalannoite sopivat päärynäpuulle.

Ensimmäisinä vuonna puuta ei tarvitse leikata kovinkaan paljon, mutta istutuksen yhteydessä se kannattaa leikata. Sen jälkeen päärynäpuu saa hieman kasvaa ennen seuraavaa leikkausta. Leikkausajankohta määräytyy sen mukaan, millainen puusta halutaan.

Yleensä päärynäpuu leikataan kuitenkin heinä-syyskuussa, jolloin poistetaan vahingoittuneet, toisiaan hankaavat ja latvuksen sisään kasvavat oksat. Hedelmäpuiden leikkaaminen on oma taiteenlajinsa, josta voit lukea lisää tai kysyä neuvoa meiltä Plantagenista.

Historiallinen ja ihana päärynäpuu

Päärynäpuut ovat yleistyneet suomalaisissa puutarhoissa. Toiset puut tekevät runsaan sadon vuodesta toiseen, mutta toisten hoitamisessa on haasteensa, jotta satoa saataisiin.

Päärynäpuun hoito on hieman vaativaa, ja vaikka hyvän kasvun edellytykset luodaan puulle jo istutusvaiheessa, sitä on hoidettava asianmukaisesti, jotta se tekisi päärynöitä. Päärynäpuu hoito on melko yksinkertaista, ja kun siitä huolehditaan, saadaan nauttia vuosien ajan ihanista päärynöistä, joita viljellyt päärynäpuut ovat kasvattaneet ihmisten iloksi jo yli 3 000 vuoden ajan! Päärynä onkin historiallinen hedelmä, jonka viljelyä on mukava kokeilla omassa puutarhassa.

Päärynäpuiden ulkonäkö vaihtelee hieman lajikkeen mukaan, mutta keskimäärin päärynäpuut kasvavat kahdesta viiteen metriä korkeiksi ja kukkivat alkukesästä. Kun ihanat valkoiset kukat ovat lakastuneet, puuhun alkaa kehittyä hedelmiä, jotka ovat yleensä korjuuvalmiita syksyllä. Jotkin lajikkeet kypsyvät hyvinkin myöhään.

Kukinta-aika, kasvuvauhti ja satoisuus vaihtelevat hieman istutetun päärynäpuun lajikkeen mukaan, mutta yllä olevasta kuvauksesta saat kuvaa siitä, mitä voit päärynäpuulta odottaa.

päron blommor

Monipuolinen hedelmä eri tarkoituksiin

Kuten tunnettua, päärynöitä voidaan käyttää monella tapaa, aivan kuten päärynäpuun lähisukulaista omenaa. Makeita ja hapokkaita päärynöitä löytyy nykyään moneen eri makuun, ja niitä voidaan käyttää erilaisten jälkiruokien ja juomien pääraaka-aineena sekä syödä suoraan puusta tuoreena tai vaikkapa kuivata herkullisiksi naposteltaviksi.

Käyttömahdollisuuksia on siis monia, joten suurenkin päärynäsadon valmistaminen erilaisiksi jälkiruoiksi ja leivonnaisiksi onnistuu helposti. Vaikka päärynöitä on käytetty jo lukemattomilla kuviteltavissa olevilla tavoilla, keksit ehkä vielä aivan uudenlaisia herkkuja itse kasvattamistasi päärynöistä!

Erilaisia lajikkeita

Päärynästä on jalostettu monia lajikkeita, mutta niillä kaikilla on yhteinen nimittäjä – ne polveutuvat kaikki villipäärynästä, Pyrus communis, joka kasvaa laajalta luonnonvaraisena Euroopassa aina Etelä-Ruotsiin asti.

Päärynäpuun istutus, oli lajike mikä tahansa, on aina sijoitus tulevaisuuteen, jossa siintävät herkulliset hedelmät. Päärynälajiketta valittaessa on tärkeintä valita sillä kasvuvyöhykkeellä kestävä lajike, jolla puutarhasi sijaitsee, sillä talvenkestävyys vaihtelee melkoisesti lajikkeittain. Haluaisitko päärynäpuun tekevän makeita syöntipäärynöitä vai hapokkaampia ja säilöntään sopivia hedelmiä? Toivoisitko nopeakasvuista puuta, joka tekee satoa aikaisin, vai maltatko odottaa hedelmiä pidempään? Monia asioita pitää ottaa huomioon ennen kuin puutarhassa voidaan ihailla omaa päärynäpuuta, mutta kun sopiva lajike on valittu ja istutettu, se on todellinen aarre!

Päärynätietoutta

  • Päärynä on omenan lähisukulainen – muun muassa molempien hedelmät ovat epähedelmiä.
  • Monet päärynälajikkeet ovat herkkiä kasvitaudeille, kuten tulipoltteelle ja päärynäruosteelle.
  • Päärynää on viljelty yhtä kauan kuin omenaa, ja sitä on kasvatettu Etelä-Euroopassa jo vuonna 1 000 eaa.
  • Lukemattomia lajikkeita kasvaa eri puolilla maapalloa tropiikkia lukuun ottamatta.
  • Päärynöitä kasvatettiin Pohjoismaissa jo keskiajalla.
  • Saatavilla on talvenkestävyydeltään erilaisia lajikkeita, joista osa selviytyy Keski-Suomessakin.
  • Päärynät sisältävät paljon tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Päärynäpuut – tutustu valikoimaamme

Lue lisää

Lue lisää päärynän sukulaisesta omenasta >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>

Olet tässä:


Päärynä 'Pepi'

Korkeus 150-200 cm, Vihreä

4799
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta