Keväällä ja kesällä on ihanaa olla ulkona. Tee parvekkeesta ihana kesähuone teemana vihreä keidas, kukoistava kasvimaa tai värikäs kukkaniitty. Mahdollisuuksia on monia, kuten myös ratkaisuja pienille ja suurille parvekkeille.

Parveke kesäkuntoon

Aurinkoinen parveke

Aurinkoinen parveke antaa sinulle monia mahdollisuuksia viljelyyn, ja saat kesähuoneeseesi erityisen lisän. Jotta kasvit saisivat runsaasti vettä aurinkoisina päivinä, kannattaa valita tilava istutusastia. Marjat, mausteet ja vihannekset viihtyvät kaikki hyvin auringossa ja kypsyvät herkullisiksi.

Vuodenajan kasveista parhaimmillaan auringossa ovat mm:

Jos haluat hieman suurempia kasveja, ovat oliivi, sitruunapuu, koristeruoho ja pilariomenapuu sopivia valintoja. 

Parveke varjossa

Parveke varjossa voi olla helppohoitoisempi kuin aurinkoinen. Oikeilla kasveilla voit tehdä parvekkeestasi ihanan keitaan sinulle ja läheisillesi. Kasvit kestävät varjossa yleisesti pidempään ilman vettä ja säilyvät raikkaampina koko kauden ajan.

Esimerkkejä varjoisaan paikkaan sopivista kasveista ovat:

Myös monet muut kasvit viihtyvät varjossa, mutta saattavat kukkia hieman vähemmän. Kaikkia vihreitä huonekasveja voi pitää ulkona kesäkuukausien ajan.

Ruukut parvekkeella

Voit käyttää viljelyastiana melkein mitä vain. Tarjolla on monia eri tyylejä ja vaihtoehtoja. Viljelyastian tärkeä yksityiskohta on, että siinä on reikä, josta ylimääräinen vesi voi valua ulos. Pitkulaisia parvekelaatikoita voi ripustaa parvekkeen kaiteelle. Uudessa terrakotansävyisessä Olea-sarjassa on sekä pyöreitä, puolikkaita että neljänneskokoja. Sen avulla saat mahdollisuuden sisustaa pienenkin parvekkeen monilla kasveilla. Jos tarvitset enemmän tilaa kasvien juurille, Cultura-viljelylaatikot ovat upea vaihtoehto. Niihin on saatavana myös kehikko kiipeäville tai tukea kaipaaville kasveille.

Kastelu parvekkeella

Jotta onnistut kasvien kasvattamisessa, niille on tärkeää antaa vettä, myös parvekkeella. Kastelutiheys ja veden määrä riippuvat niin kasvilajikkeesta, mullan määrästä ja ruukun paikasta – siitä, onko kyseessä aurinkoinen vai varjoisampi kohta, sekä lämpötilasta. Yleisesti ottaen kasveista on helpompi pitää huolta, jos ne ovat suurissa ruukuissa, joissa on reikä pohjassa. Siten ne saavat enemmän sekä ravintoa että vettä. Muista pitää ruukun alla aluslautasta, joka estää ylimääräisen veden valumisen naapurin parvekkeelle.

Viljele pystysuunnassa

Parvekkeella tila voi olla rajallista. Saadaksesi kuitenkin vihreän keitaasi voit käyttää riippuvaa viljelytaskua, asettaa useita ruukkuja Tilia-jalustalle sekä ripustaa amppeleita seinälle ja yllä olevan parvekkeen kaiteeseen. Eripituisia parvekelaatikoita on helppo ripustaa kaiteelle ja täyttää kauden kukilla, marjoilla ja vihanneksilla.

Viljele syötävää parvekkeella

Viljele todellista lähiruokaa itse parvekkeella. Voit aloittaa milloin vain. Osta satovalmiita vihanneksia ja istuta niitä suurempiin ruukkuihin, tee kaikki itse alusta alkaen siemenien avulla tai osta pistokkaita, jotka ovat jotakin siltä väliltä. Valitsemalla yrtti- ja vihannesmultaa saat KRAV-merkittyä multaa, joka antaa kasveillesi parhaan mahdollisen kasvulähtökohdan. Myös marjoja ja pieniä hedelmäpuita voi kasvattaa parvekkeella.

Karhunvatukoita, metsämansikoita ja mansikoita voi hyvin istuttaa yhdessä. Kuten kaikki marjat, ne tarvitsevat paljon aurinkoa ja säännöllistä kastelua, jotta marjoista tulee makeita ja hyviä. Istuta eri mansikka- ja metsämansikkalajikkeita, niin saat pidemmän sadon. Karhunvatukat kypsyvät loppukesällä/syksyllä ja säilyttävät siten kesätunnelman pidempään.

Muista ravinteet – kasvien ruoka

Aivan kuten kaikki muukin elävä, kasvit tarvitsevat ravintoa ja vettä kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Hyvä multa on tärkeää kasvien hyvinvoinnille. Anna sen lisäksi kasveille nestemäistä ravintoa kastellessasi niitä. Lue pakkauksen ohjeet annostellaksesi oikein.

Lue lisää

Katsele ulkoruukkujamme täällä>>
Viljele omia vihanneksia ja mausteita >>
Viljele parvekkeella >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta