Petunia on valtavan suosittu kesäkukka, joka meillä käytetään monenlaisissa istutuksissa. Petuniat ovat omiaan niin parvekelaatikoihin ja kukkapenkkeihin kuin upeaksi väriläikäksi suuriin ruukkuihin tai osaksi erilaisia amppeli-istutuksia.

Petunia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Petunia
Heimo: Koisokasvit (Solanaceae)

Petunioiden kasvatus

Jotta petuniasi kukoistaisivat pitkälle syksyyn, niistä on pidettävä sellaista huolta, että ne viihtyvät ja voivat mahdollisimman hyvin. Petunioiden kasvattaminen ei ole erityisen vaativaa, mutta se vaatii kuitenkin hieman panostusta.

Yleisesti ottaen petuniat ovat melko kiitollisia kasvatettavia ja vaatimattomia varsinkin maanlaadun suhteen, mutta mitä paremmin pystyt pitämään niistä huolta, sitä rehevämmin ne kasvavat ja sitä runsaammin ja pidempään ne kukkivat.

Multa ja kastelu

Mitä kasvualustaan tulee, petuniat viihtyvät hyvin hiekkapitoisessa mullassa, ja kaikkein parasta olisi, jos kasvualusta olisi sekä ravinteikas että multava. Kannattaa siis käyttää tavallista kukkamultaa. Mullan on myös tärkeää olla läpäisevää, jotta se pysyisi sopivan kosteana. Muutoin liikakastelu aiheuttaa juurten hapenpuutteen märässä maassa ja koko kasvin mätänemisen. Multa on syytä pitää tasaisen kosteana, sillä kuivuus saa petuniat helposti kärsimään lehtikirvoista.

Ravinteet

Lannoitus on myös olennaista sen suhteen, kasvatatko pieniä vai suuria lajikkeita. Pienikokoiset lajikkeet eivät kaipaa kovin paljon ravinteita, joten mieto kastelulannos riittää. Kookkaat lajikkeet, joita kasvatetaan yleensä amppelissa tai kukkapenkissä, vaativat enemmän ravinteita kuin pienikokoiset serkkunsa.

Paikka auringossa

Kukoistaakseen petuniat tarvitsevat auringonvaloa, kaikkein mieluiten suoraa auringonpaistetta. Petuniat onkin paras istuttaa sellaiseen paikkaan, johon aurinko paistaa mahdollisimman monta tuntia päivässä, sillä ne eivät viihdy varjossa.

Lisäksi petuniat hyötyvät suojaisesta paikasta, koska jotkin lajikkeet ovat herkkiä rankkasateille ja koville tuulille.

Petunian hoito

Petuniaa ei tarvitse yleensä leikata, koska siitä kasvatetaan meidän oloissamme yksivuotisia lajeja ja lajikkeita, jotka heitetään kasvukauden jälkeen pois. Toki erikoisemmat ja rotevammat lajikkeet voivat olla talvettamisen arvoisia, sillä suotuisissa oloissa ne saattavat selviytyä, jos ne saavat erittäin runsaasti valoa ja ovat suojassa pakkaselta.

Petunian kasvattaminen siemenestä

Petunioita voidaan kasvattaa itse siemenestä asti. Petunioiden siemenet kannattaa kylvää maalis-huhtikuussa. Kylvä siemenet hajakylvönä kylvöastiaan, jossa on ravinteikasta ja mehevää multaa. Kostuta kylvön jälkeen multa suihkupullolla ja pidä kylvös tasaisen kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet.

Odota, kunnes taimiin on kasvanut 4–5 kasvulehteä, ja kouli ne sitten yksittäisiin ruukkuihin. Koulimisen jälkeen taimet saavat kasvaa ruukuissaan, kunnes ne on aika istuttaa ulos lopulliselle kasvupaikalleen.

Monipuolinen kesäkukka

Petunioita voidaan periaatteessa istuttaa mihin tahansa, kunhan niitä hoidetaan oikein: ne sopivat yhtä hyvin kerrostalon parvekkeelle kuin puutarhaan lavakaulukseen tai maalaistalon suuren pihapiirin kukkapenkkiin.

Petunialajikkeiden kasvutavassa ja väreissä on niin valtavasti vaihtelua ja valinnanvaraa, ettei luovuudelle ole rajoja – petuniat sopivat kokeilunhaluiselle, ja ne näyttävät hyvältä niin itsekseen kuin yhdistettynä muihin kasveihin. Petunia onkin helppo kesäkukka, joka tuo mihin tahansa paikkaan ihanan värikkään ja raikkaan kesäisen tunnelman.

petunia

Ulkonäkö

Petuniat ovat todella sieviä, ja niillä on tunnusomaisen torvimaiset kukat. Kukat ovat joko yksinkertaiset tai kerrotut, ja saatavilla on laaja valikoima eri värejä. Joidenkin lajikkeiden terälehdissä on kuviointi tai voimakas suonitus. Kukkien reunojen väri ja terälehtien poimuisuus voivat vaihdella huomattavasti, mikä tekee jokaisesta petuniasta yksilöllisen.

Petunialla on voimakkaan tummanvihreät, munanmuotoiset pienet lehdet. Lehdet ovat nukkapintaisia ja melko karheita, ja niissä on tahmea tuntuma.

Kun toiveena on koko kesän ilman taukoja luotettavasti kukkiva kesäkukka, petunia on itsestäänselvä valinta. Saatavilla on 35 erilaista lajiketta, ja laajan värivalikoiman sekä kirjavien lajikkeiden avulla voidaan kookkaista ja kauniista kukista luoda ihania värikokonaisuuksia.

Kukkiva – ja tuoksuva – kaunotar

Kauniin ulkonäkönsä lisäksi petuniat tuoksuvat aivan ihanilta, joten niistä ei ole vain iloa näköaistille vaan myös hajuaistille – kyseessä on siis monella tavalla viehättävä kesäkukka kotiin ja puutarhaan. Petunian arvostetuin ominaisuus lienee runsas ja jatkuva kukinta, sillä suotuisassa paikassa petuniat kukkivat aina syksyn ensimmäisiin hallaöihin saakka.

Tämä yksivuotinen kaunotar onkin suosituimpia kesäkukkiamme, joka voidaan istuttaa taimista tai kylvää siemenestä, sillä se on poikkeuksellisen luotettava koko kesän kukkija. Kaiken kukkuraksi petuniat ovat helppohoitoisia.

Petunia pähkinänkuoressa

  • Petunia on saanut nimensä tupakkaa tarkoittavasta portugalin sanasta petun, sillä sen lehdet muistuttavat tupakkakasvin lehtiä.
  • Nykyään saatavilla olevat lajikkeet ovat kaikki eri lajien risteytymiä ja hybrideitä.
  • Kasvissa on mausteinen ja aromaattinen tuoksu.
  • Kukissa on lähes kaikkia kuviteltavissa olevia värejä, ja myös kaksivärisiä lajikkeita on.
  • Kukat ovat halkaisijaltaan lajikkeen mukaan 3–10 cm.
  • Eri puolilla maailmaa kasvatetaan monenlaisia lajikkeita, mutta petunia on alun perin kotoisin Amerikan mantereen trooppisilta alueilta.

Lue lisää

Amppelikukat – näin onnistut >>
Kesäkukat – näin onnistut >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta