Porkkana on Suomessa tuttu juures. Sitä käytetään ruuanlaitossa, mutta se on suosittu myös jyrsijöiden tai hevosten omistajien keskuudessa, usein herkkuna tai palkkiona.

Porkkana

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Daucus carota sativus
Heimo: Sarjakukkaiskasvit (Apiaceae)

Vinkki: kasvata porkkanaa helposti

Porkkanoiden viljeleminen kotipuutarhassa on helppoa ja hauskaa. Erityisesti lapset pitävät siitä, koska se tuottaa selkeitä tuloksia nopeasti – ja koska on palkitsevaa olla mukana keräämässä porkkanasatoa talteen. Porkkanaa voi kasvattaa yhtä hyvin suoraan puutarhassa kuin lavalaatikossa tai parissa sangossa parvekkeella, joten asumismuoto ei ole ratkaiseva asia. Kun annat porkkanoille oikeanlaiset olosuhteet mullan, paikan ja oikean vesimäärän muodossa, kasvatuksessa ei oikein voi epäonnistua.

Kuinka porkkanaa kasvatetaan puutarhassa, lavalaatikossa tai parvekkeella

 • Aloita laittamalla porkkanansiemenet veteen vuorokaudeksi ennen kylvöä nopeuttaaksesi itämistä. Itäminen kestää 12–16 vuorokautta. Kun maa on sulanut ja routa hellittänyt, on sopiva aika kylvää porkkanansiemenet. Idätyslämpötilan tulee olla noin 9 °C.
 • Istutitpa porkkanan puutarhaan, lavalaatikkoon tai parvekkeelle, se tarvitsee kasvualustakseen multavan hiekkamaaperän, jonka pH-arvo on yli 6,0. Plantagenin yrtti- ja vihannesmulta sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti.
 • Kylvä porkkanansiemenet noin 1 cm:n syvyyteen ja jätä kasvien väliin noin 4 cm. Mitä tasaisemman syvälle kylvät siemenet, sitä paremmat edellytykset ne saavat kasvulleen – muuten on olemassa vaara, että ne alkavat itää eri aikoina ja että ne vahingoittuvat, kun on aika harventaa. Jos kylvät useita rivejä, jätä rivien väliin 20–40 cm jättääksesi porkkanoille tilaa kasvaa.
 • Porkkanat kannattaa kylvää paikkaan, jossa ne saavat paljon aurinkoa ja mielellään myös hieman tuulta. Se antaa paremman suojan tuhohyönteisiä vastaan.
 • Kastele porkkanat heti istutuksen yhteydessä ja huolehdi sitten siitä, että porkkanaviljelmä saa vettä tasaisesti kasvukautensa ajan. Varo kuitenkin kastelemasta liikaa, sillä se saattaa aiheuttaa halkeamia mukulaan.

Milloin porkkanasato korjataan?

Porkkanoita voi korjata vähitellen sitten kun ne ovat valmiita, mutta ajankohta riippuu tietenkin myös kasvattamastasi lajikkeesta. Jos haluat makeita porkkanoita, korjaa sato aiemmin, mutta talven ajaksi säilöttävät porkkanat on korjattava mahdollisimman myöhään. Ne on säilytettävä kosteassa hiekassa, mielellään maakellarissa, jos sellainen on käytettävissä – muussa tapauksessa sopii jokin muu paikka, jonka ilmasto muistuttaa maakellaria: pimeä, viileä ja mielellään hieman kostea.

Hoito-ohjeita

Porkkanan hoidossa ei vaadita dramaattisia toimenpiteitä, vaan hoito-ohjeissa on enimmäkseen kyse yksinkertaisista, yleisluontoisista asioista. Panosta porkkanoihin tasaisin väliajoin kitkemällä rikkaruohot, harventamalla taimia hieman ja möyhentämällä maata. Enimmäkseen kyse on siitä, etteivät porkkanat kilpaile mielellään valosta, vedestä tai tilasta – siksi porkkanat saavat parhaat kasvuedellytykset ilman rikkaruohoja.

Porkkanaviljelmän lannoitus

Porkkana ei ole lannoitteiden osalta erityisen vaativa ja selviytyy hyvin ilman lannoitusta. Jos kuitenkin haluat panostaa kasvattamiseen hieman enemmän, pitää porkkana eniten hevosenlannasta – ei kuitenkaan tuoreesta, sillä se houkuttelee helposti puoleensa porkkanakärpäsiä.

Ehkäise tuhohyönteisten hyökkäykset

Porkkana houkuttelee myös porkkanakärpäsen toukkia, porkkanakemppejä ja maayökkösen toukkia. Parhaita tapoja ehkäistä hyökkäykset ovat viljelmän peittäminen kuituliinalla ja kasvupaikan vaihtaminen joka vuosi. Viljely yhdessä muiden ruokakasvien kanssa voi myös auttaa.

Kastele porkkanoita säännöllisesti mutta kohtuullisesti

Porkkanaviljelmä voi hyvin, kun kosteus on tasainen. Jos vettä annetaan liikaa, mukula on vaarassa kärsiä halkeamista, joten on löydettävä tasapaino ja kasteltava ehkä useammin pienemmillä määrillä.

porkkana

Porkkanan tausta ja historia

Välimeren maissa porkkanaa kasvatettiin jo yli 2 000 vuotta sitten, ja Keski-Eurooppaan se saapui arviolta 1300-luvulla. Keskiajalla viljelty porkkana saapui viimein myös Pohjolaan luostarilaitoksen mukana. Tämä ei kuitenkaan ollut nykyään parhaiten tuntemamme oranssi muunnos, vaan tuohon aikaan viljeltiin valkoisia, keltaisia, punaisia tai violetteja mukuloita tuottavia alalajikkeita. Oranssia alalajiketta alettiin viljellä Hollannissa vasta 1600-luvulla. Nykyään oranssi porkkana on kuitenkin alalajikkeen hallitseva väri.

Toisin kuin villiporkkana, ei porkkana kasva luonnonvaraisena. Tämä helposti kasvatettava juures on kansainvälisesti yksi kaikkein tärkeimmistä ruokakasveista, ja koska sen sadot ovat usein runsaat, se on edullinen elintarvike nälkäisten suiden ruokkimiseen. Se on kestävä erilaisissa ilmastoissa ja helppo varastoida – mikä on osaltaan tehnyt siitä suositun viljelykasvin – ja antaa hyvän tuoton pienellä panostuksella. Porkkanaa on viljelty Suomessa 1700-luvulta lähtien kaupalliseen käyttöön, ja sen tarjonta ja valikoima vaihtelevat pienistä, makeista varhaisporkkanoista suurempiin, varastoitaviin talviporkkanoihin.

Tietoa

 • Porkkana on kaksivuotinen.
 • Kukkii heinä–elokuussa.
 • Naatti kasvaa 30–80 cm korkeaksi.
 • Itse hedelmää kutsutaan mukulaksi.
 • Saapui Pohjolaan keskiajalla.
 • Sisältää runsaasti karoteenia, joka muuntuu A-vitamiiniksi.

Lue lisää

Siementemme joukosta löydät monia eri porkkanalajikkeita >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>

Olet tässä:


Siemennauha Porkkana 'Nantes'
-40%

Siemennauha Porkkana 'Nantes'

329 549
Lue lisää
Porkkana 'Amsterdam 2'
-40%

Porkkana 'Amsterdam 2'

239 399
Lue lisää
Porkkana 'Carrot Purple Elite F1'
-40%

Porkkana 'Carrot Purple Elite F1'

299 499
Lue lisää
Porkkana 'Parijse Markt 4'
-40%

Porkkana 'Parijse Markt 4'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta