Puiden kasvatus parvekkeella

Ei ole mitään estettä, miksei omalle parvekkeelle voisi luoda ihanaa vihreää keidasta. On olemassa paljon erilaisia puita ja pensaita, joita voidaan kasvattaa parvekkeella.

Miten valita parvekkeelle sopiva puu?

Saatavilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja: sekä ikivihreitä kasveja että kukkivia ja satoa tekeviä puita ja pensaita. Parvekkeelle sopivia puita ovat esimerkiksi pikkusyreeni, pallokirsikka tai pieni helmipihlaja.

On vältettävä liian suureksi kasvavia puita, mutta toisaalta puu ei saa olla myöskään liian pikkuinen suhteessa parvekkeen kokoon. Puun latvuksen on nimittäin ulotuttava parvekkeen reunan ulkopuolelle, jotta puu saa auringonvaloa ja siten tarvitsemaansa energiaa.

On myös tärkeää valita sellainen puu, joka viihtyy parvekkeesi olosuhteissa. Onko kyseessä hyvinkin aurinkoinen parveke, vai onko se varjon puolella? Valon määrä on ratkaiseva puun viihtymisen kannalta, ja sopivia vaihtoehtoja löytyy kyllä kaikenlaisiin valaistusolosuhteisiin. Pienikokoinen ja nuori puu on myös suositeltavaa tukea hyvin, esimerkiksi bambukepeillä.

Ruukku ja multa parvekepuulle

Kun parvekkeella kasvatettavalle puulle valitaan ruukkua, on tärkeintä valita riittävän kookas vaihtoehto. Mitä suurempi ruukku, sen parempi. Riittävän tilavassa ruukussa puun juuristo mahtuu kehittymään kunnolla, ja samalla mullan pitäminen tasaisen kosteana helpottuu. Siten puu selviytyy myös pidempiä aikoja ilman kastelua.

Ylöspäin levenevä ruukku, johon mahtuu vähintään 50 litraa multaa, on hyvä valinta. Ruukun materiaalin on oltava pakkasenkestävää – sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi betoni, sinkki ja kumi. Tavalliset saviruukut yleensä imevät kosteutta, mikä heikentää niiden pakkasenkestävyyttä, joten ne eivät sovi parvekkeella kasvavan puun ruukuksi. Ruukun salaojituksen on myös oltava kunnossa, jottei syntyisi liikakastelun vaaraa. Helpointa on, jos ruukun pohjassa on reikä.

Oikea multa on olennainen onnistumisen kannalta. Suositeltavinta on käyttää parvekeistutuksiin tarkoitettua, kosteutta pidättävää multaa. Myös tavallista istutusmultaa voidaan käyttää, mutta silloin on tärkeää huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan, sillä sen pitäisi olla jatkuvasti hieman kosteaa. Kun on mullanvaihdon aika, koko ruukkua ei tarvitse tyhjentää. Puun hoidoksi riittää, että pintamulta vaihdetaan uuteen. Samalla pintajuuria tulee hieman karsittua.

Leikkaaminen ja talvilepo

Pensasta tai puuta leikataan samalla tavalla kuin avomaalla kasvatettaessa. Talven tullessa puun rungon ja oksien pakkasenkestävyydestä ei tarvitse niinkään olla huolissaan, mutta juuristo saattaa tarvita suojausta. Parasta olisi, jos puu voitaisiin haudata maahan tai lehtikompostikasaan ruukkuineen päivineen, mutta jos sitä mahdollisuutta ei ole, ruukku on suojattava eristävällä materiaalilla. Älä kuitenkaan suojaa ruukkua liian aikaisin, sillä puun on ensin vaivuttava talvilepoon, jotta talvehtiminen onnistuisi.

Suurissa ruukuissa voidaan erikoisia ja jopa hedelmiä tuottavia puita ja pensaita kasvattaa parvekkeella, jossa ne leveinä ja korkeina vehreyttäjinä luovat parvekkeelle viihtyisää, luonnonläheistä tunnelmaa. Parvekepuu on näppärä ja kaunis keino saada vaikka kaupungin keskustassa 15 metrin korkeudessa sijaitsevalle parvekkeelle ihanaa vihreyttä.

Lue lisää

Tutustu puuvalikoimaamme >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc