Helppohoitoinen ja aromaattinen sitruunamelissa on suosittu kesäinen yrtti ruukuissa ja avomaalla. Sitruunamelissan heleän vihreät, sitruunantuoksuiset lehdet ovat kauniit katsella, mutta lisäksi niitä voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin.

Sitruunamelissa

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Melissa officinalis
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Sitruunamelissan kasvattaminen siemenestä tai taimesta

Sitruunamelissaa voidaan kasvattaa siemenestä, mutta yhtä helppoa on istuttaa ruukkuun tai avomaalle pieni ostotaimi. Sitruunamelissa saattaa talvehtia maan eteläosissa, ja silloin se voi levitä juuriversoista melko laajaksikin. Jos kasvin ei haluta leviävän, se voidaan istuttaa kukkapenkkiin ruukussa, jossa ei ole pohjaa. Voit myös kasvattaa sitruunamelissaa lavakauluksessa. 

Sitruunamelissan hoito-ohjeet

Sitruunamelissa tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan, kuten monet muutkin kasvit. Maan on oltava multavaa ja samanaikaisesti läpäisevää, jotta kasvi voisi mahdollisimman hyvin. Tavallinen istutusmulta käy hyvin, ja tainta kannattaa lannoittaa hieman kesän aikana.

Sitruunamelissan sadonkorjuu

Sitruunamelissa voi kasvaa 40–50 cm:n korkuiseksi, kunhan se saa riittävästi vettä ja valoa joko aurinkoisessa tai vähintään puolivarjoisessa paikassa. Korjaa lehtiä vähitellen, jos haluat kasvin jatkavan kasvuaan rehevästi. 

Sitruunamelissa – maukas, tuoksuva ja rauhoittava yrtti

On helppo ymmärtää, miksi sitruunamelissa on niin suosittu yrtti. Ensinnäkin sen kasvatus on helppoa niin siemenistä kuin valmiista pikkutaimistakin. Toisekseen se on ansainnut paikkansa keittiössä, sillä sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa monin tavoin sekä aromikkaan maun että tuoksun ansiosta. Kolmanneksi sitä käytetään vielä nykyäänkin rauhoittavana yrttinä, joka tyynnyttää sekä levotonta mieltä että ärtynyttä vatsaa.

On siis monia painavia syitä istuttaa sitruunamelissaa omaan yrttitarhaan. Sitruunamelissan lehtiä voidaan napostella varsista sellaisenaan tai niistä voidaan korjata suurempi sato kerralla keittoon, teeksi tai vaikkapa johonkin herkulliseen jälkiruokaan.

Ulkonäkö

Sitruunamelissa on hyödyllisyytensä ja maukkautensa lisäksi kaunis kasvi. Täällä sitä kasvatetaan pääasiassa yksivuotisena, mutta maan eteläosassa, suojaisessa paikassa se saattaa talvehtiakin. Sitruunamelissan lehdet ovat heleän vihreät ja muistuttavat sahalaitaisina ja soikeina nokkosen lehtiä. Lehdet ovat myös hieman karvaisia, ja juuri niistä tulee yrtin voimakas sitruunantuoksu.

Loppukesällä puhkeavat pienet valkoiset kukat houkuttelevat mehiläisiä. Lehtien lomassa olevat kukkaryppäät ovat melko huomaamattomat.

Sitruunamelissa lyhyesti

  • Peräisin Aasiasta ja Etelä-Euroopasta.
  • Viljelty Välimeren alueella yli 2 000 vuoden ajan.
  • Käytetty lääkekasvina varsinkin levottomuuteen ja alakuloisuuteen.
  • Sitruunamelissaa kutsutaankin joissakin maissa ”sydämen iloksi”.
  • Sopii mausteeksi monenlaisiin ruokiin ja juomiin sekä yrttiöljyyn.
  • Kukkii heinä-syyskuussa. 
  • Tuotiin Pohjoismaihin 1300-luvulla.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>
On ihanaa, kun keittiössä on yrttejä >>

Olet tässä:


Sitruunamelissa

Ø11 cm, Vihreä

849
3 kpl 19,99
Lue lisää
Punajuuri organic
-40%

Punajuuri organic

299 499
Lue lisää

Sitruunamelissa

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta