Upea syyssyrikkä eli syyssyreeni on todellinen katseenvangitsija puutarhassa. Se on viehättävä, tuuheaksi ja komeaksi kasvava pensas, ja kaiken lisäksi se tuoksuu aivan ihanalta. Syyssyrikkää kutsutaan usein – ja täysin totuudenmukaisesti – loistavaksi perhoskasviksi, sillä se houkuttelee perhosia aivan ennennäkemättömällä tavalla.

Syyssyrikkä

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Buddleja davidii
Heimo: Naamakukkaiskasvit (Scrophulariaceae)

Syyssyrikän kasvattaminen

Syyssyrikkä on talvenarka pensas, eli se tarvitsee lämpimän ja suojaisan kasvupaikan viihtyäkseen. Sitä suositellaankin vain aivan maan eteläosiin vyöhykkeille I–II tuulensuojaiseen ja lämpimään paikkaan, mutta mikään ei estä kokeilemasta sen kasvattamista kolmosvyöhykkeelläkin.

Syyssyrikän hoito

Syyssyrikkä pitää lämpimästä, läpäisevästä kasvualustasta, mieluiten istutusmullasta. Se suosii ravinteikasta ja hieman hiekkapitoista maata ja paikkaa, jossa se saa paistatella lämpimässä kesäauringossa. Syyssyrikkää kannattaa lannoittaa säännöllisesti.

Syyssyrikkä leikataan kevättalvella tai varhain keväällä, jolloin talven aikana paleltuneet oksat poistetaan. Pensasta kannattaa leikata reilusti aina terveeseen osaan asti, joskus jopa maata myöten.

Syyssyrikkä, loppukesän komistus

Jos tavoitteenasi on jatkaa puutarhakautta ja kesän kukkaloistoa mahdollisimman pitkään, syyssyrikkä on monestakin syystä erinomainen valinta puutarhaan istutettavaksi. Se sopii yhtä lailla yksittäiskasviksi kuin osaksi kukkapenkkien ja kasviryhmien sekaistutuksia.

Syyssyrikkä ei vaadi oikein suoritetun istuttamisen jälkeen juurikaan hoitoa, mutta sopiva huolenpito saa sen kukoistamaan ja näyttämään parhaat puolensa puutarhassasi. Heinä-, elo- ja syyskuussa saat nauttia kukkien ihanasta väriloistosta ja hurmaavasta tuoksusta.

Kesäsyrikkä

Syyssyrikkää istutettaessa on varmistettava, että tietää, mitä lajiketta kasvi on. On nimittäin olemassa myös kesäsyrikkä, joka on yhtä kaunis ja hieman kestävämpikin pensas, mutta se kukkii edellisvuoden versoilla, joten sitä leikataan aivan eri tavalla kuin syyssyrikkää. Syrikkälajikkeissa on myös kokoeroja, joten tarkista syrikkäsi lajike ennen hoitotoimia.

Kukinta ja lehdistö

Kukkatertut kehittyvät saman kesän versoihin, ja nuput alkavat aueta heinäkuussa tai elokuussa. Kukinta jatkuu syyskuuhun asti. Kukkatertut koostuvat lukemattomista pienistä kukista, joiden väri vaihtelee lajikkeen mukaan. Syyssyrikän lehdet ovat kapeat ja suikeat, ja kasvi karistaa ne syksyllä talvilepoon vaipuessaan.

Syrenbuddleja

Syyssyrikkä on erittäin nopeakasvuinen. Pystykasvuisen pensaan kesällä kasvaviin oksiin kehittyvät elokuussa kukkatertut, jotka nuokkuvat sievästi.

Hyödyllisiä tiedonmuruja

  • Perhosten ehdoton suosikki puutarhassa.
  • Saatavilla valkoisia, vaaleanpunaisia ja violetteja lajikkeita.
  • Voidaan käyttää hajusteena ja mausteena.
  • Kestävä vain aivan maan eteläosassa, ja suojaisessakin paikassa versot yleensä paleltuvat talvella.
  • Voi kasvaa suotuisissa oloissa jopa kolmen metrin korkuiseksi.
  • Peräisin Kiinasta.

Lue lisää

Tutustu leikkausohjeisiimme >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>

Olet tässä:


Kukkamulta Premium

4 L

449
Lue lisää

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta