Kasvit lisääntyvät pölyttämisen ansiosta ja tuottavat upeaa satoa. Pölytystä tekevät monet muutkin kuin vain mehiläiset. Luonnonvaraiset mehiläiset, perhoset, kärpäset ja jopa yksittäiset kovakuoriaiset voivat olla pölyttäjiä. Lue lisää näistä puutarhojen korvaamattomista apureista, joita ilman emme pärjäisi.

Tavallisimmat pölyttäjät

Jos olet joskus pysähtynyt keskelle kukkaniittyä kuuntelemaan ympäröivää surinaa, olet varmasti huomannut, miten valtavasti erilaisia hyönteisiä on. Raukeana surraavia mehiläisiä, unikon kukasta lentoon lähteviä perhosia ja paljon muita. Hyönteiset siirtävät siitepölyhiukkasia mukanaan kukasta toiseen ja auttavat näin kukkia lisääntymään ja kehittämään hedelmiä ja marjoja. Pölytyksellä on vaikutusta kolmannekseen siitä kaikesta, mitä syömme. On tietenkin olemassa myös sellaisia kasveja, joiden pölytys tapahtuu tuulen ja veden avulla, mutta pölyttäjät ovat avainasemassa toimivassa puutarhassa.

Tarhamehiläiset ja luonnonvaraiset mehiläiset

Tarhamehiläinen on tuttu mehiläispesien asukki, jonka rooli on tärkeä. Suurimman osan maailman pölytyksestä hoitavat kuitenkin luonnonvaraiset mehiläiset. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa kimalaiset sekä muut mehiläislajit, kuten esimerkiksi punikkimaamehiläinen ja pitkäsarvimehiläinen.

Osa mehiläisistä on erikoistunut vain tiettyihin kukkiin tai muutamaan lajiin, mikä tekee niistä erityisen haavoittuvaisia ympäristön muutoksille. Luonnonvaraiset mehiläislajit elävät erilaisissa paikoissa. Ne voivat asustella esimerkiksi aitan seinän raossa tai tehdä asuinkolon hiekkaan.

Nykyään pölyttäjät ovat uhanalaisia koko maailmassa, eivätkä luonnonvaraiset mehiläiset ole tästä poikkeus. Ilmastonmuutos, myrkyt ja liiallinen monokulttuurinen viljely, jossa laajoilla aloilla viljellään vain yhtä tai muutamaa lajia, ovat osa syistä. Nämä ongelmat koskevat myös muita pölyttäjiä, kuten perhosia.

Perhoset - tahattomat pölyttäjät

Perhoset eivät ole kiinnostuneita siitepölystä, vaan ne juovat vain mettä eli kukan tuottamaa sokeripitoista nestettä. Perhoset vievät kukissa olevaa siitepölyä huomaamattaan kukasta toiseen.

Perhosilla on omat isäntäkasvinsa ja suosikkikukkansa, joten tarjoamalla niille runsaasti mettä tuottavia kukkia, vettä ja asuinpaikkoja voit edistää puutarhasi hyvinvointia. Perhosia todellakin tarvitaan, sillä niiden määrä on voimakkaassa laskussa. Esimerkiksi Hollannissa yöperhosten määrä on pienentynyt puolella viime vuosikymmenten aikana.

Perhosia auttaa erityisesti monimuotoviljely, ja puutarhaan kannattaa jättää myös luonnontilaisia nurkkia, joissa on esimerkiksi nokkosta, ristikukkaisia kaalikasveja, korpipaatsamaa sekä orapaatsamaa.

Kärpäset

Kärpäset eivät yksittäin ole kovin tehokkaita pölyttäjiä, mutta niiden määrä on kuitenkin sen verran suuri, että ne ovat hyviä pölyttäjiä. Koska mehiläisten riskinä on kuolla sukupuuttoon, on tehty tutkimuksia kärpästen mahdollisuudesta korvata niitä. Kärpästen etuna on se, että ne voivat elää ja pölyttää myös kylmillä ja arktisilla alueilla, joissa mehiläiset eivät viihdy. Kärpäset pystyvät olemaan myös varjossa, kun taas mehiläiset ja perhoset viihtyvät parhaiten auringossa. Kärpästen suosikkeja ovat muun muassa kehäkukat, kärsämöt, tattari ja villiporkkana

Kovakuoriaiset

Kovakuoriaiset eivät ole pölyttämisen mestareita, mutta ne pölyttävät jonkin verran. Niiden merkitys on suurempi tietyissä osissa maailmaa, esimerkiksi kaakaopapuviljelmillä. Kovakuoriaiset ovat maapallon ensimmäisiä pölyttäjiä, sillä ne olivat aktiivisia jo 150–200 miljoonaa vuotta sitten eli 50 miljoonaa vuotta ennen mehiläisiä.

Pölyttäviä kovakuoriaisia ovat muun muassa tietyt sotilaskuoriaiset, jalokivikuoriaiset, viherkuoriaiset ja sarvijäärät. Voimakkaanhajuiset kukat vetävät niitä puoleensa.

Houkuttelevat kukat

Koska kasvit tarvitsevat pölytystä, ne ovat kehittäneet erilaisia keinoja hyönteisten houkuttelemiseksi, kuten erilaisia värejä, muotoja ja tuoksuja. Esimerkiksi yöperhoset pitävät valkoisista hyväntuoksuisista ja runsaasti mettä tuottavista kukista, kun taas kovakuoriaiset innostuvat mädältä haisevista kukista.

Uhanalaiset pölyttäjät

Tutkijoiden mukaan villieläimet kuolevat nykyään 100–1000 kertaa nopeammassa tahdissa kuin ennen teollista aikakautta. Hyönteiset ovat valitettavasti vieläkin huonommassa asemassa ja monet lajit ovat jo kuolleet lopullisesti. Hyönteisten ja pölyttäjien auttaminen ei ole koskaan ollut niin tärkeää kuin nyt. Jopa pieni kukkiva puutarha tai parveke edistää niiden elämää.

Tee siis tulevasta kesästä mahdollisimman kukkiva niin itsellesi kuin pölyttäjille. Palkintona saat upean sadon ja rehevän ja kukkivan puutarhan!


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää



Tähkälaventeli 'Felice'
Kanta-asiakas -25%

Tähkälaventeli 'Felice'

Ø10,5 cm, Sininen

499
Lue lisää
Tupsulaventeli
Kanta-asiakas -25%

Tupsulaventeli

Ø10,5 cm, Sininen

549
Lue lisää

Tähkälaventeli 'Grosso'

6 kpl, Sininen

1499
Lue lisää

Muratti

6 kpl, Vihreä

1999
Lue lisää
Hyönteishotelli
Alennettu hinta

Hyönteishotelli

Korkeus 37 cm, Puunvärinen

499 1999
Lue lisää
Hyönteishotelli
Alennettu hinta

Hyönteishotelli

Korkeus 27 cm, Puunvärinen

499 1249
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta