Alvet eli alpit on kasviryhmä, johon kuuluu lähes 200 eri lajia. Puutarhaperennojemme luonnonvaraiset sukulaiset ovat pääasiassa peräisin pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealta vyöhykkeeltä, mutta jotkin lajit kukoistavat myös Afrikassa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Alpit

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lysimachia
Heimo: Myrsikkikasvit (Myrsinaceae)

Istutus ja hoito

Kasvoipa alpi kukkapenkissä tai ruukussa, se tarvitsee tuoreen ja ravinteikkaan kasvualustan. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että se saa riittävästi auringonvaloa. Alpi on tosin kestävä ja viihtyy niin suorassa auringonpaisteessa kuin varjossakin, mutta mahdollisimman hyvää kasvua varten sille suositellaan valoisaa paikkaa. Aurinkoisella paikalla on toki pidettävä huoli mullan kosteudesta.

Valkoiset lajikkeet ovat hieman arempia kuin suvun lajit keskimäärin, joten ne voi olla hyvä suojata talveksi. Alpi tarvitsee ravinteikasta ja multavaa maata, joten tavallinen istutusmulta käy sille erinomaisesti. Alpia lannoitetaan niukasti kasvukauden aikana, mieluiten Algomin-lannoitteella. Kasvi leikataan keväällä, jolloin vanhat varret poistetaan maata myöten

 Alpi – puutarhan janoinen kaunotar

Monilla alpeilla on pysty kasvutapa, ja ne voivat kasvaa lähes metrin korkuiseksi, vaikka jäävät toki yleensä matalammaksi. On tavallista nähdä alpeja lampien, järvien ja ojien äärellä, sillä kyseessä on janoinen kasvi, joka tarvitsee paljon kosteutta kasvaakseen reheväksi ja komeaksi.

Alpit myös leviävät helposti itsekseen ja kestävät monenlaisia olosuhteita, paitsi liian kuivaa maata. Keltakukkaisen tarha-alpin lisäksi saatavilla on muita alpeja, jotka jäävät matalammiksi ja mätästäviksi ja joilla on valkoiset kukat nuokkuvissa tertuissa.

Alpi sopii moneen paikkaan

Oli puutarha millainen tahansa, sieltä löytyy aina paikka alpille. Kaunis ja herkkää tunnelmaa luova alpi sopii niin kosteaan notkelmaan kuin ruukkuun terassille.

Aasiasta kotoisin olevan alpin monen lajit ovat talvenkestäviä, tosin valkoalpi on hieman herkempi kuin vaikkapa tarha-alpi. Muita saatavilla olevia lajeja ovat ranta-alpi, ripsialpi, lehtoalpi ja suikeroalpi.

Alpia kasvatetaan ennen kaikkea sen viehättävän ulkonäön takia, mutta historian saatossa sitä on käytetty myös lääkekasvina. Alpi kukkii yleensä ihanan keltaisin tai valkoisin kukin ja tuo auringonpaisteen mukanaan puutarhaan.

Täsmätietoa alpista

  • Suku, jossa on noin 200 lajia.
  • Kasvaa eri puolilla maailmaa subtrooppisella vyöhykkeellä.
  • On käytetty luonnonlääkinnässä.
  • Saatavilla monia lajeja ja lajikkeita.
  • Joitakin lajeja on käytetty lankojen värjäykseen.
  • Peräisin Aasiasta.

Lue lisää

Perennat – näin onnistut >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>
Kasvien suojaaminen talveksi >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>

Olet tässä:

Teemat:

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta