Kehäkukka on suomalaisten kasvimaiden perinteinen ja arvostettu kesäkukka, joka kukkii runsaasti aina syyspakkasiin asti. Pirteän kaunista kesäkukkaa on helppo kasvattaa. Yksivuotinen kehäkukka on helppohoitoinen ja sievä ilmestys niin ruukussa kuin avomaalla, ja sitä voidaan hyödyntää monella tavalla.

Kehäkukka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Calendula officinalis
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Värikkäitä kehäkukkia siemenestä

 • Kylvöaika
  Keväällä on syytä malttaa odottaa kylvämisen kanssa, että maa on lämmennyt hieman. Ruukkuun siemenet voidaan kylvää hieman aiemmin kuin avomaalle.
   
 • Kasvualusta ja ravinteet
  Kehäkukka kasvaa parhaiten ammattilaismullassa, joka sisältää pitkävaikutteisia ravinteita. Mullan on toisin sanoen oltava ravinteikasta, mehevää ja läpäisevää.
   
 • Kastelu
  Mullan pitäisi olla aina hieman kosteaa.
   
 • Taimiväli
  Siemenet olisi hyvä kylvää noin 20 cm:n välein. Kehäkukka kasvaa kuitenkin hyvin, vaikka taimiväli olisi pienempikin.
   
 • Valon tarve
  Aurinkoisessa paikassa kehäkukka kasvaa nopeasti tuuheaksi taimeksi ja alkaa kukkia komeasti.

Kehäkukka kylväytyy helposti itse, joten jos sen ei haluta siementävän, kuihtuneet kukat on syytä leikata pois. Lakastuneiden kukkien poisto saa taimen kehittämään uusia nuppuja.

Väriloistoa puutarhaan

Yksivuotisen kehäkukan kasvattaminen siemenestä tai pikkutaimesta voi tuntua työläältä ja vaivalloiselta, mutta tosiasiassa se on helpompaa kuin luulisi, ja vaivannäkö palkitaan upealla kukinnalla.

Kehäkukkia voidaan käyttää värikkäisiin kimppuihin ja kukka-asetelmiin sekä täydentämään ruokia, joten kasvi on todella ansainnut paikkansa puutarhassa. Kehäkukka ei ole myöskään vaativa kasvatettava, vaan viihtyy useimmilla kasvupaikoilla ja kukkii kesäkuusta syyskuuhun asti.

Kauniit kerrannaiset kukat herättävät taatusti huomiota, kun kehäkukka kukkii kaikessa komeudessaan. Oranssin ja keltaisen sävyissä hehkuvat kukat ovat halkaisijaltaan jopa kymmensenttiset. Kun kylvät paljon siemeniä suureksi ryhmäksi, saat kokonaisen kellanoranssin kukkameren. Kehäkukka kasvaa noin 40 cm:n korkuiseksi, ja lämpimänsävyiset kukat ovat kuin pieniä aurinkoja.

Kehäkukka

Kehäkukka on myös syötävä!

Kehäkukan terälehdet ovat miedonmakuiset, mutta ne tuovat esimerkiksi leivonnaisiin, öljyihin ja salaatteihin upeaa väriä. Värikkyys onkin kehäkukan paras ominaisuus – se auringonpaistetta puutarhaan ja säilyttää kuivattunakin upean värinsä. Tämä kellanoranssi kaunotar on kotoisin Välimeren alueelta, ja sitä on kasvatettu meillä Pohjolassakin jo keskiajalla.

Kehäkukka kiteytettynä

 • Kasvatetaan kukkien takia
 • Kukkia käytetään ruoanlaittoon, voiteisiin ja jopa värjäykseen
 • Ennen vanhaan kehäkukkaa käytettiin päänsäryn ja kuukautisvaivojen hoitoon
 • Kestävä leikkokukka erilaisiin kimppuihin
 • Peräisin Välimeren alueelta
 • Terälehdet ovat syötäviä niin tuoreena kuin kuivattunakin
 • Viralliselta nimeltään tarhakehäkukka

Käteviä kasvatusvinkkejä ja ihania ideoita

Sopivan multaseoksen valinta kasveille >>
Viisi vaihetta ihanan kukkapenkin luomiseen >>
Kesän juhlapöytä katetaan kukkasin >>
Ohjeita sopivan lannoitteen valintaan >>

Olet tässä:


Tarhakehäkukka

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Kehäkukka 'Fiesta Gitana'
-40%

Kehäkukka 'Fiesta Gitana'

239 399
Lue lisää

Tarhakehäkukka 'Bronzed Beauty'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Kehäkukka 'Pacific Beauty'
-40%

Kehäkukka 'Pacific Beauty'

149 249
Lue lisää
Kehäkukka 'Pink Surprise'
-40%

Kehäkukka 'Pink Surprise'

149 249
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta