Laikkuvehka on erinomainen huonekasvi, varsinkin jos kaipaat vehreyttä kodin varjoisampiin nurkkauksiin ja huoneisiin joissa valoa on niukasti, kuten kylpyhuoneeseen. Laikkuvehka kuuluu kasveihin jotka eivät tarvitse paljon valoa viihtyäkseen, ja viime vuosina laikkuvehkan kysyntä on noussut todella huimaa vaihtia!

Laikkuvehka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Aglaonema 
Heimo: Vehkakasvit (Araceae)

Laikkuvehka on alun perin kotoisin Filippiineiltä, jossa se kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä ruukkukasvina. Laikkuvehkan kasvinesteet sisältävät suuta ja vatsaa ärsyttäviä aineita, joten sijoita kasvi turvalliselle paikalle, kaukana lapsista ja lemmikkieläimistä.

Laikkuvehka pärjää hankalissakin paikoissa

Laikkuvehka poikkeaa monista muista huonekasveista siinä, ettei se kestä kovin paljon auringonvaloa. Se tarvitsee siis varjoisan tai hämärän kasvupaikan, jotta lehtien väri kehittyisi kauniiksi.

Laikkuvehka voi kasvaa jopa 50 cm:n korkuiseksi, ja jotkin lajikkeet kestävät aurinkoa paremmin kuin toiset, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että katveessa kasvi saa parhaat edellytykset kasvulleen. Tällöin laikkuvehka ei myöskään tarvitse kovin paljon vettä. Laikkuvehka onkin oiva vaihtoehto silloin, kun kotiin halutaan kaunista vihreyttä, mutta kasvien hoitoon ei haluta käyttää aikaa ja energiaa.

Vinkkejä laikkuvehkan hoitoon

Laikkuvehka on erinomainen kasvivalinta kaikille jotka kokevat että kasvienhoito on vaativaa. Viehättävä kasvi joka ei vaadi paljon hoitoa.

  • Kasvualusta
    Laikkuvehka viihtyy parhaiten happamassa eli vähäkalkkisessa mullassa, joka on sekä humuspitoista että kuohkeaa. Laikkuvehkasta saadaan helposti uusia pikkutaimia jakaamalla kasvusto. Tee viisto leikkuupinta ylhäältä alaspäin, jotta pistokkaan juuret säilyvät mahdollisimman ehjinä. 
  • Kastelu
    Laikkuvehka ei tarvitse kovinkaan runsaasti vettä, mutta parasta olisi, jos kastelu olisi mahdollisimman tasaista. Kasvi kannattaa istuttaa uuteen ruukkuun keväällä, ja kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. On tärkeää huolehtia, että multa pysyy tasaisesti hieman kosteana, joten laikkuvehkaa kannattaa kastella hieman runsaammin kesäaikaan. 
  • Lämpötila ja ilmankosteus
    Laikkuvehka viihtyy kosteissa ja lämpimissä oloissa, joten lämmin huoneilma sopii kasville hyvin. Suojaa kasvi vedolta. Muista pakata laikkuvehka huolellisesti jos olet ostoksilla talvipakkasilla, sillä lämpötilan laskiessa alle 15 astetta kasvi voi vaurioitua. 
  • Lannoitus
    Laikkuvehkaa kannattaa lannoittaa kastelulannoitteella kerran viikossa huhtikuusta aina syyskuuhun asti. Talvella kasvi ei kaipaa niin paljon ravinteita.
  • Uudelleenistutus
    Laikkuvehka on hidaskasvuinen, joten sitä ei tarvitse istuttaa uudelleen kovinkaan usein. Se viihtyy ahtaassa ruukussa ja istutus suurempaan ruukkuun on tarpeen vasta, kun kasvi on kasvanut selkeästi aiempaa kookkaammaksi.
  • Kukinta
    Laikkuvehkaa on vaikea saada kukkimaan, mutta se on hyväkin asia, sillä kukintaa seuraavat myrkylliset punaiset marjat. Mahdolliset kukkanuput onkin suositeltavaa nyppiä pois ja nauttia kukinnan sijaan kasvin viehättävistä, suurista lehdistä. 

Osta laikkuvehka Plantagenilta 

Laikkuvehkaa on ollut vaikeaa hankkia jo pidemmän ajan, mutta tammikuusta 2023 alkaen laikkuvehkan eri lajikkeita on saatavilla myymälöissämme. Lisää lajikkeita on tulossa vuoden mittaan.

Laikkuvehka – tutustu valikoimaamme

  
Kasvi joka viihtyy kylpyhuoneessa 

Laikkuvehka viihtyy kodin lämpimässä sisäilmassa. Luonnossa se elää kosteissa ja lämpimissä oloissa. Onkin hyvä idea sijoittaa laikkuvehka kylpyhuoneeseen, sillä se pärjää vähällä valolla mutta hyötyy kylpyhuoneen lämmöstä ja kosteudesta.

Pistokkaita laikkuvehkasta

Jos olet onnekas laikkuvehkanomistaja voit helposti lisätä kasvia jakamalla juuripaakku.

Nosta laikkuvehka ylös ruukusta ja etsi sivuverso jolla on juuria. Irrota sivuverso varovasti emotaimesta ja varmista että pienen taimen juuret eivät vaurioitu. Istuta pistokas sopivankokoiseen rukkuun jossa on uutta, tuoretta multaa, ja hetkessä sinulla on uusi pieni laikkuvehka.  

Hyödyllisiä tiedonmuruja

  • Kukinnan jälkeen laikkuvehkaan kehittyy punaisia marjoja, jotka ovat myrkyllisiä.
  • Huonekasvina sisällä laikkuvehka kukkii erittäin harvoin.
  • Kasvi ei kestä lämpötiloja alle 15 °C.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA 
Miriam Gysling työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.


Huonekasveja jotka pärjäävät vähällä valolla 

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta