Laikkuvehka

Laikkuvehka on yksi monista huonekasviristeymistä, jotka viihtyvät parhaiten kodin varjoisammissa nurkkauksissa. Laikkuvehka on alun perin kotoisin Filippiineiltä, jossa se kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä ruukkukasvina.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Aglaonema
Heimo: Kallakasvit (Araceae)

Vinkkejä laikkuvehkan hoitoon

Laikkuvehka on hidaskasvuinen, joten sitä ei tarvitse istuttaa uudelleen kovinkaan usein. Se viihtyy ahtaassa ruukussa, joten istutus suurempaan ruukkuun on tarpeen vasta, kun kasvi on kasvanut selkeästi aiempaa kookkaammaksi.

Laikkuvehka ei tarvitse kovinkaan runsaasti vettä, mutta parasta olisi, jos kastelu olisi mahdollisimman tasaista. Kasvi kannattaa istuttaa uuteen ruukkuun keväällä, ja kasvualustaksi sopii tavallinen puutarhamulta. On tärkeää huolehtia, että multa pysyy tasaisen tuoreena, vaikkei laikkuvehkaa periaatteessa haittaakaan mullan kuivahtaminen silloin tällöin.

Tärkeintä on muistaa kastella laikkuvehkaa kesällä enemmän kuin talvella, jolloin niukempi kastelu riittää, mutta multa ei saisi kuitenkaan koskaan kuivua rutikuivaksi.Laikkuvehkaa on myös suositeltavaa lannoittaa kastelulannoitteella kerran viikossa huhtikuusta aina syyskuuhun asti. Talvella kasvi ei kaipaa niin paljon ravinteita. Laikkuvehka viihtyy parhaiten happamassa eli vähäkalkkisessa mullassa, joka on sekä humuspitoista että kuohkeaa. Laikkuvehkasta voidaan leikata pistokkaita juurrutettavaksi. Tee viisto leikkuupinta ylhäältä alaspäin, jotta pistokas juurtuisi mahdollisimman hyvin.

Laikkuvehka pärjää hankalissakin paikoissa

Laikkuvehka poikkeaa monista muista huonekasveista siinä, ettei se kestä kovin paljon auringonvaloa. Se tarvitsee siis varjoisan tai hämärän kasvupaikan, jotta lehtien väri kehittyisi kauniiksi.

Laikkuvehka voi kasvaa jopa 50 cm:n korkuiseksi, ja jotkin lajikkeet kestävät aurinkoa paremmin kuin toiset, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että katveessa kasvi saa parhaat edellytykset kasvulleen. Tällöin laikkuvehka ei myöskään tarvitse kovin paljon vettä. Laikkuvehka onkin oiva vaihtoehto silloin, kun kotiin halutaan kaunista vihreyttä, mutta kasvien hoitoon ei haluta käyttää aikaa ja energiaa.

Laikkuvehka parantaa sisäilmaa. Luonnossa se elää kosteissa ja lämpimissä oloissa. Onkin hyvä idea sijoittaa laikkuvehka kylpyhuoneeseen, sillä se pärjää vähällä valolla mutta hyötyy kylpyhuoneen lämmöstä ja kosteudesta. Laikkuvehkaa on vaikea saada kukkimaan, mutta se on hyväkin asia, sillä kukintaa seuraavat myrkylliset punaiset marjat. Mahdolliset kukkanuput onkin suositeltavaa nyppiä pois ja nauttia kukinnan sijaan kasvin viehättävistä, suurista lehdistä.

Sukulaistensa flamingokukkien tapaan laikkuvehkat puhdistavat ympärillään olevaa huoneilmaa. Laikkuvehka on saanut nimensä sille tyypillisistä kirjavista lehdistä, joissa on monesti hopeanhohtoisia sävyjä.

Hyödyllisiä tiedonmuruja

  • Kukinnan jälkeen laikkuvehkaan kehittyy punaisia marjoja, jotka ovat myrkyllisiä.
  • Huonekasvina sisällä laikkuvehka kukkii erittäin harvoin.
  • Ei kestä alle 14 °C:n lämpötilaa.
  • Laikkuvehkan kasvinesteet sisältävät suuta ja vatsaa ärsyttäviä aineita.

Lue lisää

Vinkkejä huonekasvien uudelleenistutukseen >>

 

Kasviravinne

1 L

749
Lue lisää

Kukkamulta Premium

4 L

499
3 kpl 12,99
Lue lisää

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc