Lumpeet eivät ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun suunnitellaan puutarhassa kasvatettavia kasveja. Moni mieltää lumpeen kasviksi, joka kasvaa luonnonvaraisena järvissä ja syvissä lammissa auringonpaisteessa.

Lumpeet

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Nymphaea
Heimo: Lummekasvit (Nymphaeaceae)

Lumpeen istutus ja hoito

Lumpeen istuttamisen ei tarvitse olla monimutkaista. Istutuksessa on vältettävä käyttämästä tavallista puutarhamultaa, sillä se lisää levän kasvua ja rehevöitymistä. Lumpeille kannattaa käyttää savipitoista multaa tai erityistä lummesavea.

Istutuspaikka

Lumme tarvitsee selviytyäkseen lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Mitä enemmän aurinkoa se saa, sen parempi. Varjossa lumpeen kasvu jää vähäisemmäksi, eikä se kuki.

Lisäksi lumme pitää rauhallisesta ja tyynestä ympäristöstä, eli sitä ei kannata istuttaa suihkulähteen tai putouksen lähelle, jossa sen päälle roiskuisi vettä.

Lumpeen istuttaminen

Lumme tarvitsee runsaasti ravinteita kukoistaakseen, mutta sille ei pidä antaa lehmänlantaa tai tavallista humuspitoista multaa vaan ravinteikasta savimaata.

Lumme kannattaa istuttaa erityiseen lummekoriin, jotta se kasvaisi ja viihtyisi mahdollisimman hyvin. Saatavilla on kaikenlaisille lummekasveille sopivia koreja ulpukoista aina suurikokoisiin lumpeisiin. Aluksi korin pohjalle laitetaan savea, sitten istutetaan taimi saveen ja täytetään kori savella, jossa saisi mielellään olla vielä lannoiterakeita.

Juurtumisen edistämiseksi lumpeen annetaan kasvaa pituuteensa vähitellen, eli koria ei upoteta heti lammen syvimpään kohtaan vaan annetaan lumpeen kasvaa ensin hieman matalammassa vedessä ja siirretään koria vähitellen syvemmälle. Jos lummekori lasketaan liian syvälle heti alussa, on vaarana, ettei kasvi ehdi kasvattaa lehtiä riittävän nopeasti pintaan asti, vaan kuolee. Jos korin laskeminen syvemmälle lammessa vähitellen tuntuu mahdottomalta, lumpeen voi antaa kasvaa saavissa muutaman kuukauden ajan ennen siirtoa lopulliseen kasvupaikkaan.

Talvehtiminen

Lumpeet talvehtivat hyvin, kunhan ne on istutettu sellaiseen syvyyteen, jossa maavarsi ja juuristo eivät pääse jäätymään kokonaan. On hyvä, että veden pinta jäätyy, mutta lampi ei saa jäätyä pohjia myöten, jotta lumme pystyisi talvehtimaan. Jos on vaarana, että esimerkiksi lampi jäätyy pohjaa myöten, lumme on nostettava syksyllä ylös ja talvetettava suojassa jäätymiseltä viileässä paikassa, kuten autotallissa tai kellarissa.

Veden syvyys ratkaisevassa roolissa

Jotta lumpeiden kasvatus onnistuisi, on ratkaisevan tärkeää tietää, kuinka syvään veteen lumpeita ollaan istuttamassa. On valittava lajike, joka pystyy kasvamaan kyseisessä syvyydessä, sillä muuten kasvin lehdet eivät jaksa kasvaa pinnalle asti vaan ehtivät kuolla ennen sitä. Sopiva vedensyvyys on lumpeen hyvinvoinnin edellytys: sen on oltava juuri kyseiselle lajikkeelle sopivassa syvyydessä ja saatava suoraa auringonpaistetta suuri osa päivästä.

Lummelajikkeita on monia. Jotkin ovat sopeutuneet kasvamaan 40–80 cm:n syvyydessä, toiset taas on istutettava peräti 150 cm:n syvyyteen. On jopa olemassa lajikkeita, jotka tarvitsevat vain 15 cm vettä kasvaakseen. Saatavilla on siis paljon vaihtoehtoja, joita kokeilla ja joista löytää sopiva lumme kuhunkin kasvupaikkaan.

Sitten onkin vain osattava valita punaisista, valkoisista, keltaisista, vaaleanpunaisista ja kirjavista lumpeista itselleen mieleisin. Sykähdyttävän kauniisti kukkivia lumpeita kannattaa ehdottomasti kokeilla!

näckros

Herkkä kaunotar

Jos puutarhassa sattuu olemaan lampi tai muu viehättävä vesiaihe, tai sellainen on rakenteilla, on aihetta miettiä, minkälainen kasvillisuus lammen rannalle ja jopa itse lampeen sopisi.

Ihastuttavan kauniit lumpeet ovat luonteva valinta kaikille, jotka pitävät upeasti kukkivista kasveista. Lumpeilla on ainutlaatuinen kasvutapa ja uskomattoman viehättävät kukat. Lumpeet näyttävät lähes leijuvan vedenpinnalla, ja toki niiden lehdet ja kukat pinnalla kelluvatkin, mutta ne ovat samalla tiukasti kiinni pohjassa tukevan maavarren ansiosta.

Eri lummelajikkeiden ulkonäössä on paljon vaihtelua. Toisilla lumpeilla on kauniit lootusmaiset kukat ja herttaiset sydämenmuotoiset lehdet, toisilla lajikkeilla on pienet sievät kukat ja pyöreät lehdet, ja joillakin lajikkeilla on suuret, alta karheat lehdet, joiden reunat ovat kääntyneet ylöspäin.

Toisin sanoen jokainen voi löytää omaan lampeensa, altaaseensa tai muuhun vesiaiheeseen sopivan lumpeen, joka on ennen kaikkea ulkonäöltään oman maun mukainen.

Lumpeen kasvatus muualla kuin lammessa

Jos puutarhassa on lampi tai vesiaihe, sopivan lumpeen valinta ja kasvatus helpottuu, mutta lumpeita voidaan kasvattaa myös muualla. Käytännössä kuka tahansa voi kasvattaa lumpeita kotonaan: tarvitaan vain riittävän syvä tynnyri tai muu astia ja lumpeille sopivaa erikoissavea.

Vaikka lampi tai muu vesiaihe toisi lisää valinnanvaraa, myös ilman niitä on helppo löytää hyviä syitä lumpeiden kasvattamiseen puutarhassa. Lumpeiden kukat ovat ainutlaatuisen kauniita, ja monet lajikkeet ovat myös erittäin kestäviä ja voimakaskasvuisia!

Lyhyesti lumpeesta

  • Lummekasveja on noin 90 eri lajia.
  • Myös jotkin lootukset kuuluvat lummekasveihin.
  • On monivuotinen ja voi kasvaa erittäin reheväksi.
  • Saatavilla on sekä meillä kestäviä että trooppisia lajikkeita, joista jälkimmäisten kukat pysyvät yölläkin auki.
  • Suomessa kasvaa luonnonvaraisena kaksi lajia – isolumme ja suomenlumme eli pikkulumme.
  • Lisäksi meillä kasvaa lummekasveihin kuuluvia ulpukoita.
  • Monissa kulttuureissa kukilla on symbolinen arvo, ja lumme on Bangladeshin ja Sri Lankan kansalliskukka.
  • Lumme on Etelä-Savon maakuntakukka.

Lue lisää

Ulkokalusteet – viihtyisyyttä puutarhaan kevääksi ja kesäksi >>
Kesäkukat – näin onnistut >>
Kasvien suojaaminen talveksi >>

Olet tässä:

Teemat:

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Puutarhakäsineet keinonahkaa

L, Vihreä

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta