Useimmat eivät tiedä, että luumu ei ole kehittynyt omaksi lajikseen luonnostaan, vaan se on täysin ihmisen luoma kasvi. Luumu jalostettiin tuhansia vuosia sitten Aasiassa, josta se levisi muihin maanosiin.

Luumu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Prunus domestica
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Luumun kasvattaminen

Luumupuun istuttaminen ei ole erityisen vaikeaa, kunhan valitset juuri omaan puutarhaasi ja asuinpaikkasi ilmastoon sopivan lajikkeen. Voit aina kysyä neuvoa Plantagenista, jos olet epävarma, mikä lajike sopii parhaiten sinun puutarhaasi.

Ennen istuttamista luumupuulle tulee valita sopiva kasvupaikka, jotta puuta ei tarvitse myöhemmin siirtää. Alusta asti suotuisissa olosuhteissa kasvaessaan luumupuusi antaa runsaan sadon monien vuosien ajan, eikä se vaadi sinulta viihtyäkseen ja kukoistaakseen kummoisiakaan ponnistuksia. Kun käytät hieman aikaa ja vaivaa ennen istuttamista ja sen aikana, työ on jo puoliksi tehty. Sen jälkeen sinun tulee ainoastaan tarkkailla puun kasvua ja karsia sitä tasaisin väliajoin.

Luumupuun istuttaminen

  • Luumupuun voi oikeastaan istuttaa milloin tahansa, kunhan maa ei ole roudassa. Parasta aikaa istuttamiselle ovat loppukesä ja syksy, sillä silloin on vielä sopivan lämmintä ja sopivan sateista. Voit silti istuttaa luumupuun myös keväällä.
  • Valmistele puulle puutarhaasi kasvupaikka, jossa on jo valmiiksi möyheää ja hyvin läpäisevää luonnonmultaa. On hyvä, jos mullassa on hieman hiekkaa ja kiviä. Hyvän puutarhamullan lisääminen kasvupaikalle ei siis riitä, vaan sopivaa multaa on oltava maassa jo valmiina, jotta luumupuusi kasvaisi hyvin.
  • Hyvä nyrkkisääntö on, että puutarhamultaa tulee käyttää vain maa-aineksen paranteluun. Sitä on silloin sekoitettava kasvupaikan alkuperäiseen multaan.
  • Luumupuun kasvupaikan on oltava myös tuulelta suojaisa ja aurinkoinen. Maaperän tulisi olla hyvin salaojitettua, jotta puu ei joudu seisomaan pitkään märässä.

Oikean kokoinen kuoppa

  • Istutuskuopan on oltava sekä syvä että leveä, jotta luumupuu voi vapaasti kasvattaa leveät ja syvälle yltävät juuret. Jos maaperä on erityisen kovaa, kuoppa kannattaa kaivaa vielä vähän leveämmäksi ja syvemmäksi.
  • Ihanteellinen kuoppa on noin 50 cm:n syvyinen ja läpimitaltaan noin 1,5–2 metrin mittainen.
  • Jos puutarhassasi sattuu olemaan luonnollinen rinne, se on täydellinen kasvupaikka, sillä vesi pääsee silloin virtaamaan pois. Muussa tapauksessa voit halutessasi rakentaa itse pienen rinteen istutuspaikaksi.
  • Kun istutat puuta, yritä levittää sen juuria kuopassa niin hajalleen kuin mahdollista. 
  • Aseta puun viereen seiväs , joka tukee puuta alkuvaiheen kasvun ajan.

Muista kastelu!

  • Kastele taimi huolellisesti ennen kuin täytät istutuskuopan mullalla. Sekoita sitten maasta kaivamasi multa möyheään ja hyvin läpäisevään puutarhamultaan. Painele maata kevyesti, mutta älä tiivistä multaa liian kovaksi.
  • Istuttamisen jälkeen voit tarkkailla, tarvitseeko puu lisää kastelua. Jos istutat luumupuusi keväällä ja kevät on vähäsateinen, huolehdi puun kastelusta erityisen hyvin.
  • Voit joko pyytää Plantagenista apua karsimiseen, niin teemme sen saman tien, tai voit karsia puun itse heti istuttamisen jälkeen. Luumupuu tulee karsia ennen kuin se on ehtinyt juurtua paikalleen.

Luumupuun hoito- ja karsimisohjeita

Luumupuu voi hyvin karsittuna. Karsimisen paras ajankohta ja tapa riippuvat siitä, mitä haluat. Jos tavoitteenasi on pienentää puun kokoa ilman vesiversojen ilmaantumista, karsi puu elokuun tienoilla. Keväällä karsiminen sen sijaan edistää vastaistutetun puun versojen kasvua. On tärkeää, että ulkona ei sada karsimisen aikana; siten sienten itiöt eivät pääse leikkauspintoihin.

Lannoitus ja kastelu

Ensimmäisen elinvuotensa aikana luumupuu ei yleensä tarvitse ylimääräistä ravinnetta. Jos puu kuitenkin kasvaa hyvin hitaasti, voit lisätä mullan päälle jonkinlaista lannoitetta, kuten kompostimultaa tai kompostoitua kanankakkaa. Myös pelletoitu kanankakka sopii hyvin, kunhan olet varovainen sen annostelussa – se on nimittäin arvaamattoman voimakasta. Liiallisella lannoittamisella luumupuusi voi kasvaa liian reheväksi eikä pysty lopettamaan kasvuaan syksyllä. Kasvun on kuitenkin pysähdyttävä syksyllä, jotta puu kestäisi talven yli.

Puusi kasvaa normaalisti, jos se saa ensimmäisen elinvuotensa aikana noin 50–60 cm lisää pituutta. Jos se on sen sijaan kasvanut vain 10–20 cm, sitä voi olla hyvä lannoittaa. Jos kasvu on sitäkin vähäisempää, puussa on jotakin vikaa. Luumupuuta on kasteltava kuivina aikoina. Se on erityisen tärkeää puun ensimmäisen elinvuoden aikana. Se tarvitsee kesällä noin sangollisen vettä viikossa, jos ei sada. Voit vähentää kastelua elokuun puolivälistä alkaen, ellei ole poikkeuksellisen kuivaa.

luumu kukat

Luumu on nykyään Itä-Euroopan yleisin hedelmäpuu, ja siitä tavataan useita eri lajikkeita ja muunnelmia. Se kuuluu samaan heimoon omenan, päärynän ja kirsikan kanssa. Mehiläiskasvattajat suosivat luumupuuta, sillä se tuottaa runsaasti mettä ja siitepölyä. Luumupuu tuottaa toki myös ihania hedelmiä, joita voi syödä tuoreina tai kuivattuina. Luumuista voi myös keittää kompottia tai valmistaa hilloa.

Vaikka luumupuu on mehiläiskasvattajien keskuudessa yleinen valinta, se ei kuitenkaan ole kovinkaan tavallinen puu puutarhaan istutettavaksi, mikä on hieman kummallista – sopiva luumupuulajike puutarhassa, kuten mikä tahansa muukin hedelmäpuu, tuottaa runsain mitoin ihania, mehukkaita hedelmiä.

Tietoa luumusta pähkinänkuoressa

  • Luumu on ihmisen jalostama lajike, jota ei esiinny luonnonvaraisena.
  • Puu kasvaa melko matalaksi ja muistuttaa toisinaan enemmän pensasta kuin puuta.
  • Kukkii huhti–toukokuussa erittäin kauniin kukin.
  • Mehiläiskasvattajien suosima puu.
  • Kestävä kasvi kasvuvyöhykkeillä 5–6 lajikkeesta ja olosuhteista riippuen.

Lue lisää

Leikkaaminen – näin onnistut >>
Plantagenin lannoitekoulu >>
Hedelmäpuut – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta