Näin saat syötävät kasvit menestymään

Haluatko syödä itse kasvattamiasi vihanneksia jo tänä kesänä? Itseviljellyt syötävät kasvit ovat yhä trendikkäämpiä. Englanniksi niistä käytetään nimitystä “semi-ready edible plants”. Sokeriherneet, pinaattikiinankaali (pak choi), parsakaali, kaali ja fenkoli ovat vain joitakin esimerkkejä kasveista, joita voit viljellä puutarhassasi, lavalaatikossa tai ruukussa. Lue miten saat syötävät kasvit menestymään. Varaudu kesän satoon, joka on todellista lähiruokaa.

Näin saat syötävät kasvit menestymään

Syötävien kasvien taimet

Syötävien kasvien taimet tekevät puutarhatöistä helppoa. Taimia kasvatetaan sisätiloissa kevät ja alkukesä. Sen jälkeen ne voidaan istuttaa ulos: takapihalle, lavalaatikkoon tai isoon ruukkuun parvekkeelle. Sitten onkin sadonkorjuun – ja kasvien syömisen – aika.

Juuri mikään ei ole parempaa kuin itsekasvatettu ruoka. Ei vaikka oikaisisitkin vähän ja ohittaisit kylvö- ja esiviljelyvaiheet, ja käyttäisit valmiiksi viljeltyjä taimia.

Ennen kesän vihannessatoa

Jos haluat syödä kesällä fenkolia, parsakaalia, kurpitsaa tai kaalia, sinun tulee aloittaa valmistautuminen jo keväällä. Voit viljellä kasvit omista siemenistä, mutta vaiheen ohittamalla säästät aikaa ja lisäät onnistumismahdollisuuksiasi. Kun on aika istuttaa kasvit, on tärkeää, että valitset oikean paikan ja maaperän, jossa syötävät kasvit voivat jatkaa kasvuaan.

 • Fenkoli – tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän paikan. Maaperän tulee olla kuiva, humuspitoinen ja sen tulisi mieluiten sisältää myös hiekkaa.
   
 • Pinaattikiinankaali (pak choi) – kukoistaa aurinkoisella paikalla ravinteikkaassa, kuivassa savimaassa.
   
 • Lehtijuurikas – menestyy sekä auringossa että puolivarjossa. Maaperässä tulee olla humusta sekä ravintoaineita. Lehtijuurikas voidaan peittää talveksi.
   
 • Parsakaali – tarvitsee ravinteikkaan, humuspitoisen maaperän. Kasvi kukoistaa auringossa, ja sitä tulee kastella säännöllisesti.
   
 • Purjo – tarvitsee aurinkoa ja kukoistaa syvässä, ravinteikkaassa ja kosteassa maaperässä, jossa on kalkkia.
   
 • Lehtikaali – helposti kasvava suosikkivihannes, jolla on pitkä sadonkorjuuaika. Lehtikaali kukoistaa auringossa, ravinteikkaassa ja kuivassa maaperässä.

Vinkkejä: Anna kasvien tottua ulkoilmaan noin viikon ajan. Pidä niitä ulkona joka päivä hieman pidempään ja istuta kasvit ulos, kun ne ovat valmiita siihen. Jos sinulla ei ole aikaa tähän, suojaa kasvi kuituliinalla, kun viet sen ulos ensimmäisen kerran. Kuituliina myös suojaa taimia tuholaisilta niiden koko kasvukauden ajan.

Muita kotona kasvatettavia syötäviä taimia

Voit istuttaa, kerätä ja syödä edellä mainittujen vihannesten lisäksi myös monia muitakin kasveja. Voit kasvattaa esimerkiksi maissia, salaattia, sokeriherneitä ja bataattia sekä kurpitsaa ja kurkkua.

Esiviljelyllä saat satoa yksinkertaisesti:

 • Osta jo viljelty kasvi, jonka haluat kasvattaa syötäväksi.
   
 • Esikasvata sitä sisätiloissa ja totuta ulkoilmaan viikon ajan.
   
 • Istuta taimet ulos isompaan ruukkuun, lavalaatikolle tai puutarhamaahan.
   
 • Muutaman viikon kuluttua voit korjata sadon ja nauttia itsekasvattamistasi vihanneksista.

Ostaessasi syötäviä taimia lue aina kasvin tuotekuvaus. Näin tiedät sen tarpeet, kuten maaperän ja sijoittamispaikan. Tieto auttaa sinua saamaan syötävät kasvisi menestymään.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Peiteharso lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Valkoinen

999
Lue lisää

Parsakaali 'Premium Crop' F1

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta