Näin saat syötävät kasvit menestymään
Haluatko syödä itse kasvattamiasi vihanneksia jo tänä kesänä? Itseviljellyt syötävät kasvit ovat yhä trendikkäämpiä. Englanniksi niistä käytetään nimitystä “semi-ready edible plants”. Sokeriherneet, pinaattikiinankaali (pak choi), parsakaali, kaali ja fenkoli ovat vain joitakin esimerkkejä kasveista, joita voit viljellä puutarhassasi, lavalaatikossa tai ruukussa. Lue miten saat syötävät kasvit menestymään. Varaudu kesän satoon, joka on todellista lähiruokaa.
Syötävien kasvien taimet
Syötävien kasvien taimet tekevät puutarhatöistä helppoa. Taimia kasvatetaan sisätiloissa kevät ja alkukesä. Sen jälkeen ne voidaan istuttaa ulos: takapihalle, lavalaatikkoon tai isoon ruukkuun parvekkeelle. Sitten onkin sadonkorjuun – ja kasvien syömisen – aika.
Juuri mikään ei ole parempaa kuin itsekasvatettu ruoka. Ei vaikka oikaisisitkin vähän ja ohittaisit kylvö- ja esiviljelyvaiheet, ja käyttäisit valmiiksi viljeltyjä taimia.
Ennen kesän vihannessatoa
Jos haluat syödä kesällä fenkolia, parsakaalia, kurpitsaa tai kaalia, sinun tulee aloittaa valmistautuminen jo keväällä. Voit viljellä kasvit omista siemenistä, mutta vaiheen ohittamalla säästät aikaa ja lisäät onnistumismahdollisuuksiasi. Kun on aika istuttaa kasvit, on tärkeää, että valitset oikean paikan ja maaperän, jossa syötävät kasvit voivat jatkaa kasvuaan.
- Fenkoli – tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän paikan. Maaperän tulee olla kuiva, humuspitoinen ja sen tulisi mieluiten sisältää myös hiekkaa.
- Pinaattikiinankaali (pak choi) – kukoistaa aurinkoisella paikalla ravinteikkaassa, kuivassa savimaassa.
- Lehtijuurikas – menestyy sekä auringossa että puolivarjossa. Maaperässä tulee olla humusta sekä ravintoaineita. Lehtijuurikas voidaan peittää talveksi.
- Parsakaali – tarvitsee ravinteikkaan, humuspitoisen maaperän. Kasvi kukoistaa auringossa, ja sitä tulee kastella säännöllisesti.
- Purjo – tarvitsee aurinkoa ja kukoistaa syvässä, ravinteikkaassa ja kosteassa maaperässä, jossa on kalkkia.
- Lehtikaali – helposti kasvava suosikkivihannes, jolla on pitkä sadonkorjuuaika. Lehtikaali kukoistaa auringossa, ravinteikkaassa ja kuivassa maaperässä.
Vinkkejä: Anna kasvien tottua ulkoilmaan noin viikon ajan. Pidä niitä ulkona joka päivä hieman pidempään ja istuta kasvit ulos, kun ne ovat valmiita siihen. Jos sinulla ei ole aikaa tähän, suojaa kasvi kuituliinalla, kun viet sen ulos ensimmäisen kerran. Kuituliina myös suojaa taimia tuholaisilta niiden koko kasvukauden ajan.
Muita kotona kasvatettavia syötäviä taimia
Voit istuttaa, kerätä ja syödä edellä mainittujen vihannesten lisäksi myös monia muitakin kasveja. Voit kasvattaa esimerkiksi maissia, salaattia, sokeriherneitä ja bataattia sekä kurpitsaa ja kurkkua.
Esiviljelyllä saat satoa yksinkertaisesti:
- Osta jo viljelty kasvi, jonka haluat kasvattaa syötäväksi.
- Esikasvata sitä sisätiloissa ja totuta ulkoilmaan viikon ajan.
- Istuta taimet ulos isompaan ruukkuun, lavalaatikolle tai puutarhamaahan.
- Muutaman viikon kuluttua voit korjata sadon ja nauttia itsekasvattamistasi vihanneksista.
Ostaessasi syötäviä taimia lue aina kasvin tuotekuvaus. Näin tiedät sen tarpeet, kuten maaperän ja sijoittamispaikan. Tieto auttaa sinua saamaan syötävät kasvisi menestymään.
Lue lisää
Plantagenin multakoulu >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>