Tätä matalaa, lähes mattomaisesti kasvavaa perennaa kuvaillaan usein varpumaiseksi, ja sellainen se tosiaan onkin. Päivännouto on ihana pieni perenna, joka osaa kauniina kesäpäivinä ottaa auringonpaisteesta kaiken irti.

Päivännouto

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Helianthemum
Heimo: Päivännoutokasvit (Cistaceae)

Päivännoudon kasvattaminen siemenestä

Päivännouto on melko matala, vain noin 10–20 cm:n korkuinen perenna, joka kukkii kesä-heinäkuussa. Päivännoutoa voidaan kasvattaa myös siemenestä, ja silloin taimet kannattaa esikasvattaa sisällä. Siemenet kylvetään helmi-maaliskuussa, jotta taimet ehtisivät kasvaa riittävän suuriksi kesään mennessä ulosistutusta varten. Siemenet voidaan kylvää myös suoraan avomaalle toukokuun ja syyskuun välisenä aikana, mutta silloin taimet on suojattava talveksi.

Päivännoudon hoito

Päivännouto viihtyy parhaiten mahdollisimman aurinkoisessa kasvupaikassa, ja mullan tulisi olla kuohkeaa ja läpäisevää. On tärkeää ottaa huomioon, että päivännouto on hieman talvenarka, joten lumettomilla alueilla se on suojattava vaikkapa pakkaspeitteellä talven kylmyydeltä.

Päivännouto kannattaa leikata keväällä, ja se kaipaakin vain pientä siistimistä ja kuihtuneiden lehtien poistamista.

Herttainen väripilkku puutarhaan

Kukkia harvemmin luonnehditaan herttaisiksi, mutta jos jokin kasvi sopii tähän kuvaukseen, niin juuri päivännouto. Se ei ole kovin näyttävä tai kookas kasvi vaatimattomine lehtineen ja kolikonkokoisine kukkineen. Se viihtyy kuitenkin sellaisissa puutarhan kolkissa, jotka ovat muille kasveille haasteellisia, kuten kivikoissa ja rinteissä. Se on helppohoitoinen maanpeitekasvi, joka kasvaa luotettavasti vaikeissakin paikoissa, ja sen vihreät lehdet ja sievät kukat luovat puutarhaan viihtyisää tunnelmaa.

Erilaisia lajikkeita

Päivännoudosta on jalostettu monenlaisia lajikkeita, ja vaikka tavallisimmin kasvin kukat ovat kauniin kirkkaankeltaiset, on olemassa myös ihanan punakukkaisia ja viehättävän vaaleanpunaisia lajikkeita. Lajikkeen väristä huolimatta voit aina luottaa siihen, että päivännouto kukkii runsaasti ja tuo mihin tahansa kukkapenkkiin, rinteeseen tai kivikkoryhmään väriä.

Aito auringonpalvoja

Päivännouto on saanut nimensä viehättävästä erikoispiirteestään kääntää kukkansa aurinkoon. Pilvisinä ja sateisina päivinä kukat eivät aukea ollenkaan, vaan alkavat kukoistaa vasta, kun aurinko taas tulee esiin pilvien lomasta.

solvända

Avaamalla ja sulkemalla kukkiaan päivännouto tekee kesän poutapäivistä vieläkin ihanampia. Aurinkoinen sää saa sen tuomaan parhaat puolensa esiin ja hehkumaan eri väreissä lajikkeen mukaan.

Päivännouto pähkinänkuoressa

  • Suomessa päivännouto on harvinainen, ja sitä kasvaa lähinnä Ahvenanmaalla.
  • Monivuotinen, mutta hieman talvenarka.
  • Vaatimaton ja kuivuutta kestävä.
  • Päivännouto on Euroopassa yleinen.
  • Se kasvaa luonnonvaraisena kalkkipitoisessa maassa metsänreunoilla, hakamailla ja teiden varsilla.
  • Päivännoudosta on löydetty ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 1662.
  • Avaa ja sulkee kukkansa auringon mukaan ja kääntyy aurinkoa kohti – siitä nimi päivännouto.

Lue lisää

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>
Viisi vaihetta ihanan kukkapenkin luomiseen >>
Näppäriä vinkkejä ja ideoita perennojen kasvattamiseen >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta