Salkoruusu on todella kaunis yksi- tai monivuotinen kasvi, jonka rehevät varret ja kauniin tummanpunaiset, vaaleanpunaiset, keltaiset tai valkoiset kukat tuovat eloa loppukesän yksitoikkoiseen vihreyteen. Malvakasveihin lukeutuva salkoruusu voi kasvaa jopa kolmimetriseksi. Meillä sitä kasvatetaan pääasiassa koristekasvina, mutta se on myös tärkeä mesikasvi mehiläistarhauksessa.

Salkoruusu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Alcea rosea
Heimo: Malvakasvit (Malvaceae)

Salkoruusun kasvattaminen siemenestä tai taimesta

Viihtyäkseen ja kukoistaakseen salkoruusu tarvitsee aurinkoisen paikan ja syvämultaisen, ravinteikkaan ja läpäisevän maan. Mikään ei ole niin haitallista salkoruusulle kuin liika märkyys ja varjoisuus. Taimi selviytyy talvesta parhaiten, jos se kasvaa suojaisaa seinää, aitaa tai säleikköä vasten ja saa siitä tukea tuulisella säällä. Pitkät varret on ehkä tarpeen sitoa tukeen, jotta ne eivät katkeaisi.

Salkoruusun kasvattaminen siemenestä

  • Salkoruusua voidaan lisätä helposti siemenestä. Siemenkodat kerätään ja kuivataan, ja tuleentuneet siemenet kylvetään.
     
  • Voit kylvää siemenet suoraan kasvupaikalle touko-kesäkuussa tai esikasvattaa taimet sisällä ennen ulosistutusta. Siemenet kylvetään noin 1,5 cm:n syvyyteen syvämultaiseen, ravinteikkaaseen, lannoitettuun ja kosteutta pidättävään maahan. Istutusmulta sopii kylvöihin erinomaisesti.
     
  • Siemeniä ei pidä kylvää liian aikaisin keväällä, jotta ne eivät kukkisi ennen aikojaan. Voit hyvin odottaa kesä-heinäkuuhun kylvöjen kanssa.

Totuttaminen ulkoilmaan

  • Jos taimet on esikasvatettu sisällä, ne on karaistava ennen ulosistutusta. Toisin sanoen taimet totutetaan noin viikon kuluessa ulkoilmaan siirtämällä ne päivittäin muutamaksi tunniksi ulos. Pidennä ulkonaoloaikaa vähitellen viikon mittaan.
     
  • Taimet voidaan istuttaa ulos heti kun hallanvaara on ohi.

Salkoruusun istuttaminen

  • Salkoruusulle sopiva taimiväli on noin 40 cm, koska taimet tarvitsevat paljon tilaa kasvaakseen suuriksi.
     
  • Istuta taimet noin 40 cm:n syvyyteen. Täytä istutuskuopat mullalla ja tiivistä maata hieman, jotta taimet juurtuisivat tukevasti uuteen kasvupaikkaansa. Kastele taimet perusteellisesti heti istuttamisen jälkeen ja sen jälkeen säännöllisesti koko kesän ajan syksyyn asti niin kauan kuin ne kukkivat. Vältä kuitenkin liikakastelua.
     
  • Lannoita salkoruusuja säännöllisesti, jotta ne kukkisivat runsaasti. Lannoitus vähentää myös salkoruusun ruostetaudin vaaraa.

Salkoruusun hoito – ohjeita ja vinkkejä

Salkoruusujen hoidossa on hyvä ottaa muutama asia huomioon, jotta taimet kasvaisivat rehevästi ja jaksaisivat piristää kukillaan loppukesän puutarhaa vuodesta toiseen. Ensinnäkin vihannespunkkien torjuminen on tärkeää. Toiseksi salkoruusujen varret on tärkeää leikata kukinnan jälkeen syksyllä, jotta kasvi talvehtisi ja kukkisi uudelleen seuraavana vuonna.

Leikkaus

Salkoruusu voi olla hyvä nuorentaa leikkaamalla se säännöllisesti alas, jotta se kasvattaisi uusia vihreitä versoja. Kevät on sopiva aika leikkaamiseen. Salkoruusua on kasteltava säännöllisesti. Liikakastelua on kuitenkin vältettävä, sillä ylenpalttisesta märkyydestä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liiallinen kosteus lisää lehtiruosteen mahdollisuutta. Kyseessä on sienitauti, josta voi olla vaikea päästä eroon, jos kasvi on päässyt pahasti saastumaan.

Salkoruusun ruostetta on helpoin ehkäistä lannoittamalla taimia säännöllisesti ja varmistamalla, ettei niiden kasvupaikka ole liian märkä tai varjoisa. Jos salkoruusun lehdissä kuitenkin näkyy ruostepilkkuja, kaikki saastuneet lehdet on poistettava ja hävitettävä polttamalla. Kerrannaiset lajikkeet kärsivät ruosteesta useammin kuin yksinkertaiset.

Salkoruusun valmistelu talvilepoon

Ennen talven tuloa salkoruusut leikataan, mieluiten heti kukinnan loppuessa syyskuussa. Lisäksi salkoruusu hyötyy jonkinlaisesta talvisuojauksesta, joka suojaa juuristoa pahimmilta pakkasilta ja roudalta. Salkoruusu on melko kestävä kasvi, joten voimakasta suojausta ei tarvita, mutta kasvin päälle on hyvä laittaa vähän risuja tai kuivia lehtiä loppusyksyllä, kun maa alkaa routaantua. Suojaus on tärkeää tehdä vasta pakkasten tultua, jottei kasvin tyvelle jäisi kosteutta, joka lisää sienitautien vaaraa.

Salkoruusu

Kaunotar Kiinasta ja Egeanmeren saarilta

Salkoruusu on peräisin Kiinasta ja Egeanmeren saarilta, ja Pohjoismaista sitä on kasvatettu Ruotsissa jo 1600-luvulla. Se löytyi villiintyneenä luontoon Skoonesta 1800-luvulla ja mainittiin vuonna 1870 julkaistussa Skoonen kasvioppaassa.

Nykyään salkoruusua kasvatetaan ensisijaisesti koristekasvina, mutta sillä on pitkä historia lääkekasvina. Niin kasvin kukkia kuin juuriakin käytettiin sen sukulaisen rohtosalkoruusun tapaan. Salkoruusun uskottiin parantavan haavoja, ja sitä käytettiin myös silmäsairauksiin. Joissakin maailman kolkissa salkoruusua käytetään edelleen vaihtoehtolääkinnässä. Salkoruusujen suvun latinankielinen nimi alcea tarkoittaa suojaa tai voimaa, mikä juontuu salkoruusujen käytöstä lääkekasveina.

Loppukesän kuningatar

Salkoruusuja on helpoin kasvattaa siemenestä, ja sopiva lajikevalinta ja huolellinen hoito takaavat upean kukkaloiston puutarhassa vuodesta toiseen. Myöhäisen kukintansa takia salkoruusua kutsutaan joskus loppukesän kuningattareksi – ja kukkiessaan salkoruusu on todella lempinimensä veroinen. Syksyisessä puutarhassa hehkuva salkoruusu on majesteettisen upea näky.

Salkoruusu lyhyesti

  • Kukkii heinäkuusta syyskuuhun.
  • Saatavilla yksi- ja monivuotisia lajikkeita.
  • Tekee siemeniä, joista kasvia voidaan lisätä.
  • Viihtyy parhaiten auringonpaisteessa.
  • Terälehdet voivat olla jopa viisisenttiset.
  • Mesipistiäisten suosima kasvi.
  • Maailman korkein salkoruusu oli 7,39 metrin korkuinen.

Puutarhahaaveista todellisuutta

Näin luot unelmiesi kukkapenkin >>
Sopivan lannoitteen valinta salkoruusulle >>
Helppoja ohjeita puutarhakasvien kasteluun keväällä ja kesällä >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta