Vaatimaton ja kaunis samettikukka on tyypillinen kesäkukka suomalaisissa puutarhoissa. Se on todellinen retrokasvi, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Trendikkäät samettikukat ovat myös varsin hyödyllisiä viljelyapureita.

Samettikukka

Tieteellinen nimi (latinaksi): Samettikukka
Heimo: Mykerökukkaiskasvit (Asteraceae)

Samettikukkia on saatavilla useissa lämpimissä värisävyissä, enimmäkseen keltaisen, oranssin ja punaisen eri vivahteissa. Joidenkin väritys on lähes ruskea. Kukat voivat olla kerrottuja tai yksinkertaisia, ja lehdet ovat liuskaisia. Samettikukalla on omalaatuinen tuoksu, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Erilaisia samettikukkia

Samettikukat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään, jotka poikkeavat toisistaan ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan. Kolmen pääryhmän lisäksi on kuitenkin olemassa myös risteytymiä ja hybridilajikkeita.

 • Isosamettikukan (Tagetes erecta) suuret, pyöreät ja värikkäät kukat ovat väritykseltään keltaisia, oransseja tai kermanvalkoisia.
 • Ryhmäsamettikukkien (Tagetes patula) kukat voivat olla yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Niissä on usein kahta tai useampaa väriä. Ryhmäsamettikukat ovat erittäin vastustuskykyisiä nematodeille eli sukkulamadoille.
 • Kääpiösamettikukkaa (Tagetes tenuifolia) kutsutaan myös maustesamettikukaksi, sillä sen pienet yksinkertaiset kukat ovat usein syötäviä.

Kaikkia samettikukkia yhdistää helppohoitoisuus. Ne kestävät sekä tuulta, aurinkoa että varjoa. Ei siis ihme, että nämä kauniit, värikkäät ja tuholaisia varsin tehokkaasti karkottavat yksivuotiset kasvit kuuluvat suosituimpien ulkokukkien joukkoon.

Samettikukkien kasvatus

Voit ostaa kukkivia samettikukan taimia Plantagenilta kesäkauden ajan. Samettikukkia on myös helppo kasvattaa itse siemenestä.

Kylvä siemenet suoraan kosteaan multaan ulos lämpimään paikkaan – kukkapenkkiin, ruukkuun tai lavakaulukseen. Pidä vain multa kosteana ja etanat loitolla. 

Esikasvattamalla onnistut varmimmin

Samettikukkia kannattaa esikasvattaa sisällä. Sillä tavoin saat nopeammin vahvoja ja kauniita yksilöitä, jotka kukkivat koko kesän. Tee näin:

 1. Kylvä samettikukan siemenet kylvömullan pinnalle. Taimet ovat yleensä valmiita ulos siirrettäviksi 6–9 viikon kuluttua, joten siemenet kannattaa kylvää maalis–toukokuun aikana.
 2. Pidä multa kosteana, kunnes siemenet itävät. Tavallinen sisälämpötila on kylvökselle sopiva.
 3. Siirrä taimet valoisaan ja viileään, kun ne ovat itäneet.
 4. Kun taimet ovat kasvaneet tarpeeksi suuriksi, jotta niitä on helppo käsitellä, siirrä ne omiin ruukkuihinsa. Käytä koulimiseen ravinteikasta istutusmultaa.
 5. Istuta samettikukat ulos yöpakkasten hellitettyä. Totuta taimia ulkoilmaan noin viikon ajan: pidä niitä päivisin ulkona, mutta tuo ne yöksi sisätiloihin.

Erilaisilla samettikukkalajikkeilla on erilaisia ominaisuuksia. Jotkut ovat herkempiä kylmälle, kun taas jotkut kestävät pientä pakkastakin ongelmitta. Siemenpussista löydät tietoa kunkin lajikkeen kylmänkestävyydestä.

Lue myös:
5 vinkkiä esikasvatukseen

Samettikukat suojelevat keittiöpuutarhaa

Samettikukat sopivat täydellisesti yhteisistutuksiin niin esteettisistä kuin käytännön syistä. Ne nimittäin suojaavat viljelykasveja nematodeilta, pieniltä sukkulamadoilta, jotka syövät mielellään kasvien juuria. Samettikukat suojaavat myös muilta tuholaisilta, ja niitä kasvatetaankin usein lavaviljelmissä yhdessä vihannesten kanssa.

Lue myös:
kauniit-samettikukat-torjuvat-sukkulamatoj

Samettikukat maanparantajina

Samettikukat muodostavat paljon typpeä, joka auttaa kasveja kasvamaan. Jos tarvitset kasvimaalle tai lavaviljelmään lisää ravinteita, hautaa ylikukkineet samettikukat multaan syksyn saavuttua. Saat keväällä ravinteikasta multaa kasveillesi.

Samettikukan hoito-ohjeet

 • Kasvupaikka
  Samettikukka viihtyy niin auringossa, paahteessa kuin puolivarjossakin. Kukkien lämpimät värisävyt ovat parhaiten edukseen auringonvalossa. Samettikukka on yksivuotinen, ja voit istuttaa sen ruukkuun, lavakaulukseen tai kukkapenkkiin. Samettikukka on myös suosittu reunuskasvi sekä hautakukka.
 • Multa ja ravinteet
  Samettikukka on vaatimaton, mutta viihtyy parhaiten kuohkeassa mullassa. Käytä pitkäkestoista lannoitetta sisältävää kukkamultaa. Jotta varmistaisit runsaan kukinnan koko kesän, voit antaa kasville lisäksi hieman ylimääräisiä ravinteita.
    
 • Kastelu
  Samettikukka on kestävä eikä hätkähdä kuivuutta tai vesisadetta. Paras vaihtoehto on kuitenkin säännöllinen kastelu. Kastele kasvia sen viereen, varsinkin jos samettikukka on suurikukkainen. Näin kukat eivät mätäne liiasta vedestä.
     
 • Leikkaus
  Latvo taimet, kun ne ovat n. 10 cm:n korkuisia. Tällöin kasvista kasvaa tuuhea ja tiheä. Nypi ylikukkineet kukat pois, jotta tilalle kasvaisi uusia. Näin varmistat, että samettikukka kukkii pitkälle syksyyn.  

Lisätietoa samettikukasta

 • Samettikukka kasvaa luonnonvaraisena Amerikan trooppisissa ja subtrooppisissa osissa.
 • Erilaisia samettikukkalajikkeita on yli 50. 
 • Useat lajikkeista ovat syötäviä, ja niitä voidaan käyttää mausteena, salaateissa tai ruokien ja leivonnaisten koristeena. 
 • Samettikukalla on merkittävä rooli Meksikossa ja muualla Keski-Amerikassa juhlittavassa kuolleiden päivässä (Día de Muertos). Meksikossa samettikukkaa kutsutaan kuoleman kukaksi (Flor de Muerto). Sanotaan, että sen kukkien vahva tuoksu johdattaa kuolleiden sielut hautausmaalta kotiin oman perheen luo.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.
 

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:

Teemat:

Samettikukka

269
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Samettikukka

369
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Suuri samettikukka, Maximix
-40%

Suuri samettikukka, Maximix

239 399
Lue lisää
Suuri samettikukka 'Sunset Giants' sekoitus
-40%

Suuri samettikukka 'Sunset Giants' sekoitus

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta