5 vinkkiä esikasvatukseen
Valoa tunnelin päässä! On viimeinkin aika aloittaa kevään kylvö- ja esikasvatuspuuhat –ensimmäiset siemenet kylvetään jo tammikuussa. Tutustu puutarhuri Malou Augustinin viiteen vinkkiin, joiden avulla onnistut esikasvatuksessa. Mukana myös bonusvinkki, jota ei kannata ohittaa!

Tekstiä ja kuvat
Malou Augustin
@evergreengarden.se
Näetkö vehreät kasvit ja valmiin sadon silmiesi edessä jo siemenostoksilla? Viljelyinto alkaa nostaa päätään päivien pidetessä ja valon lisääntyessä. Viljelyunelmien toteuttamiseen käy millainen tila tahansa: ikkunalauta, parveke, siirtolapuutarhapalsta tai oma puutarha. Lue vinkit, niin onnistut.

1. Valitse multa, joka tukee pienten taimien kasvua
Aloitetaanpa kaikkein tärkeimmästä, nimittäin mullasta.
Ilmava ja hienojakoinen kylvömulta ei sisällä liikaa ravinteita. Kylvömullan ilmava koostumus ja pienet hiukkaset sopivat erinomaisesti pienten taimien juurille. Kylvömullassa juuret pääsevät helpommin levittäytymään ja kasvamaan syvemmälle, ja näin juurtuminen on nopeampaa. Niukkaravinteinen multa estää juuria stressaantumasta tai palamasta, mikä ehkäisee taimien kuihtumista ja kuolemista.
Kylvömulta on varma valinta useimpiin kylvöksiin, mutta muista koulia taimet pian niiden ilmestyttyä mullan pinnalle. Näin varmistat, että taimet saavat tarvitsemiaan ravinteita. Kouli taimet ravinteikkaampaan taimimultaan ja isompaan ruukkuun, kun niihin on kasvanut sirkkalehtien jälkeinen ensimmäinen varsinainen lehtipari.
Kaikki kylvökset eivät kuitenkaan tarvitse alkutaipaleelleen kylvömultaa. Voit kylvää avomaalle kylvettävät siemenet suoraan taimimultaan, vaikka se onkin ravinteikkaampaa ja koostumukseltaan karkeampaa. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi kaalit, tomaatit ja latva-artisokka.
Jos olet epävarma siitä, kumpi multavaihtoehto sopii juuri sinun siemenillesi, kokeile multien yhdistelmää. Levitä ruukkujen pohjalle taimimultaa ja pinnalle kylvömultaa. Itse täytän ruukut taimimullalla ja levitän päälle noin 2–3 sentin kerroksen kylvömultaa.

2. Muista, että vesi ja ravinteet kuuluvat yhteen
Kylvökset kannattaa pitää kosteina, mutta multa ei missään nimessä saa olla liian märkää. Liian kostea kasvualusta saattaa mädättää siemenet ennen kuin ne ehtivät itää – etenkin, jos säilytät kylvöksiä viileässä.
Siksi suosittelenkin kylvösten kastelua alhaalta päin. Vesisuihkun alla siemenet saattavat liikkua, mikä voi vahingoittaa pieniä juuria. Laita ruukut tarjottimen tai muun alustan päälle ja kaada vettä tarjottimelle, älä suoraan ruukkuihin. Kaada vettä tarjottimelle reilusti ja anna sen imeytyä multaan. Kaada ylimääräinen vesi tämän jälkeen pois. Multa imee vettä itseensä, ja kosteus nousee siemeniin saakka.
Taimimulta sisältää jo valmiiksi kasvin tarvitsemia ravinteita, mutta jotta taimista kasvaisi vahvoja ja hyvinvoivia, ne tarvitsevat lisää ravinteita kasvaessaan suuremmiksi. Tässä pikku niksi. Lisää ruukun pohjalle jo kylvövaiheessa muutamia rakeita Plantagenin Vihanneslannoitetta. Orgaaninen lannoite on pitkävaikutteista ja vapauttaa ravinteita maaperään pikkuhiljaa hajotessaan. Lannoiterakeet toimivat erinomaisena vararavintona.
Tämän lisäksi hellin kasveja myös nopeavaikutteisella nestemäisellä kasviravinteella. Veteen sekoitettuna ravinteet kulkeutuvat suoraan kasvin juurille. Plantagenin kasviravinne on fermentoitu orgaanisesta viherjätteestä. Se tuottaa ja sisältää typpeä ja hiilidioksidia sitovia mikrobeja, jotka stimuloivat kasvua.

3. Vahvista taimia kasvivalolla
Keväällä on helppo uskoa, että taimet saavat riittävästi valoa ikkunan kautta. Mutta lopulta ne jäävätkin honteloiksi ja hennoiksi. Kasvit tarvitsevat runsaasti valoa kasvaakseen tuuheiksi ja vahvoiksi, muutoin ne kasvavat pelkästään pituutta saadakseen napattua kaiken tarjolla olevan vähäisen valon. Kasvien fotosynteesi ei pääse kunnolla käynnistymään ja niiden kehitys häiriintyy. Näin voi käydä erityisesti sellaisille kasveille, jotka tarvitsevat paljon aikaa kasvaakseen ennen kuin ne voidaan siirtää ulos.
Valaise taimia ylimääräisellä valolla 12–16 tuntia päivässä, niin varmistat niiden optimaalisen kasvun. Plantagenin Crescendo-kasvivalaisin on tähän tehtävään täydellinen! Kätevä valaisin on helppo sijoittaa esimerkiksi pöydälle, ja siinä on sisäänrakennettu ajastin, joka antaa kasveille riittävästi valoa 16 tunnin ajaksi. Valaisin sopii täydellisesti pieneenkin tilaan, kuten ikkunalaudalle tai kodinhoitohuoneen työtasolle.

4. Älä anna siementen kuivahtaa
Kiinnitä erityistä huomiota mullan pinnalle tai lähelle pintaa kylvettäviin siemeniin, etteivät ne pääse kuivumaan.
Jos kosteassa mullassa eloon herännyt siemen kuivuu, se kuolee. Tämän takia idätän siemenet aina pienoiskasvihuoneissa. Kastelen kylvöksiä tarjottimelle, ja niiden päälle asetettu kasvihuone säilyttää kosteuden, mutta päästää läpi valon. Näin siemenet saavat kosteutta tasaisesti, eivätkä pääse kuivumaan. Minulla on käytössäni Plantagenin pienoiskasvihuone, jonka olen yhdistänyt näihin taimikennostoihin. Niitä voin käyttää uudelleen vuodesta toiseen ja varmistaa kylvösteni sopivan kosteuden.

5. Edistä siementen itämistä ja stimuloi juuria alalämmön avulla
Välillä mietin, miten oikein onnistuin idätyksissäni ennen lämpömattoa. Lämpömatto on nimittäin ehdottomasti paras apuväline taimien esikasvatukseen.
Alalämpö edistää siementen itämistä ja pienten taimien juurtumista. Lämpömaton käyttö säästää hirmuisesti aikaa. Lisäksi se vähentää chilin ja maissin siementen riskiä mädäntyä liian viileiden idätysolosuhteiden vuoksi.
Kun siemenet ovat itäneet, sammutan lämpömaton. Näin taimet voivat jatkaa kasvuaan viileämmässä, mikä onkin mieleen suurimmalle osalle kasveista.

TEKSTIÄ JA KUVAT
Malou Augustin on puutarhuri, puutarhasuunnittelija ja puutarhavaikuttaja, joka luennoi ja järjestää verkkokursseja puutarhasuunnittelusta ja viljelystä.
@evergreengarden.se