Kukkien ja vihannesten viljely on hauskaa ja hyödyllistä puuhaa, josta on paljon etua.

6 hyvää syytä viljellä itse

1. Olosi on rauhallisempi ja onnellisempi 

Ei ole yllätys, että puutarhassa puuhailu tuo rauhallisuutta ja iloa elämään. Nyt myös tieteelliset tutkimukset osoittavat, että onnellisuushormonimme lisääntyvät.  Mikä muu kuin luonto itsessään saa meidät voimaan hyvin?

On osoitettu, että kasvien tuoksut rauhoittavat stressaantunutta mieltä. Myös maaperässä olevat bakteerit vaikuttavat meihin. Mycobacterium vaccae -bakteerin tuoksu nostaa sytokiinitasoa, jolla taas vuorostaan on vaikutus serotoniinitason kasvuun. Serotoniini on välittäjäaine, joka lisää hyvinvoinnin tunnettamme. Nykyisin on saatavilla yhä enemmän puutarhaterapiaa, joka voi vaikuttaa uupumuksen ja masennuksen lievittämisessä.

2. Saat luomua ja lähellä viljeltyä ruokaa

Viljelemällä itse vihanneksia saat terveellistä ja lähellä viljeltyä luomuruokaa. Sen lisäksi, että tuoreista aineksista tehty ruoka on hyvän makuista, viljely myös vähentää kaupasta ostamiemme vihannesten määrää. Tämä taas vuorostaan edistää hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, joita syntyy pitkistä kuljetusmatkoista. Kaiken lisäksi vältymme ruoalta, jonka viljelyyn on käytetty torjunta-aineita – nämä aineet ovat haitallisia hyönteisille ja eläimille.

3. Nauti puutarhasta täynnä elämää

Monilla alueilla maailmassa harjoitetaan monokulttuuria eli viljellään ainoastaan yhtä kasvilajia sekä käytetään torjunta-aineita, joilla on negatiivisia vaikutuksia eläimiin ja ympäristöön. Sinä voit kuitenkin luoda ympäristöystävällisen, myrkyttömän ja monimuotoisen puutarhan ja lisäksi pääset nauttimaan lintujen laulusta, oravista ja kimalaisten surinasta.

Kun erilaisten hyönteisten ja eläinten määrä kasvaa, puutarhasi on paremmassa tasapainossa, jolloin esimerkiksi petohyönteiset pitävät huolen kirvoista ja muista tuhohyönteisistä. Näin saat todella helppohoitoisen puutarhan, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa.

4. Säästät rahaa

Viljelemällä itse kasveja ja yrttejä säästät rahaa – etenkin, jos kasvatat kaupassa kalliita lajikkeita kuten valkosipulia, chiliä, parsaa, mansikoita, tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Noin 800 neliömetrin suuruinen puutarha voi elättää nelihenkisen perheen ja tuottaa vihanneksia vuoden ympäri. Pieneltäkin alueelta saat mukavan määrän syötävää, eikä sinun tarvitse käydä kaupassa niin usein.

5. Vietät hauskoja hetkiä ystävien ja perheen kanssa 

Viljeleminen on mukavaa puuhaa itsekseenkin, mutta erityisen hauskaa siitä tulee yhdessä muiden, kuten vaikka lapsen, puolison, ystävien tai naapurin, kanssa. Jos lähipiiristäsi ei löydy yhtään innokasta viherpeukaloa, voit harrastaa viljelyä puutarhayhdistyksissä, joita on jopa kaupungissa. Puutarhayhdistykseen liittyminen tai siirtolapuutarhapalstan hankkiminen ovat mainioita tapoja tavata muita viljelystä kiinnostuneita tai vaihtaa vaikka taimia.

6. Tutustut monenlaisiin makuihin

Kaikkia vihanneksia, mausteita tai kukkia ei voi ostaa tavallisista kaupoista – mutta melkein kaikkia kasveja on saatavana siemenen muodossa. Viljelemällä itse ja kokeilemalla eri lajeja voit maistella uusia makuja, kuten talvikynteliä tai karhunjuurta. Tutustu vanhojen luostaripuutarhojen mielenkiintoisiin yrtteihin tai Lähi-idän eksoottisten yrttien valtavaan valikoimaan. Kasvien ja yrttien avulla voit tuoda koko maailman maut omaan keittiöösi ja viljelemällä itse yrtit saat ne todellakin tuoreina.

Lähde siis tutustumaan viljelyn maailmaan ja koe jotain täysin uutta! 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Kylvömulta Luonnonmukainen

15 L

849
Lue lisää

Kukkamulta Premium

4 L

449
Lue lisää

Minitomaatti

Ø10,5 cm, Punainen

699
2 kpl 10,99
Lue lisää

Minttu 'Moroccan' KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
3 kpl 9,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta