Oletko aloittelija tai epäiletkö taitojasi viherpeukalona? Lavakaulusviljely on erittäin helppo ja hauska tapa aloittaa hyötypuutarhurina. Tässä helpot vinkit, joiden avulla saat vihreää lautaselle jo tänä keväänä.

Lavakaulusvinkit aloittelijalle

Lavakauluksissa voi viljellä lähes kaikkea: tomaatteja, kurkkuja, yrttejä, papuja, porkkanoita, salaattikasveja ja paljon muuta. Jos käytössäsi on kuitenkin vain yksi lavakaulus, suosittelemme unohtamaan paljon kasvutilaa vaativat viljeltävät. Jotta saisit pienestä tilasta kaiken irti, suunnittele ja valitse kasveja, jotka kasvavat hieman eri aikoina ja viihtyvät yhdessä. Muista myös, että kaikki kasvit tarvitsevat säännöllistä lannoitusta ja kastelua.

Lue lisää:
Näin rakennat istutuslaatikon

Näin helposti aloitat lavakaulusviljelyn

  1. Aseta kaksi lavakaulusta päällekkäin, valitse niille aurinkoinen paikka ja huomioi, että lavakauluskasvimaasi sijaitsee tarpeeksi kaukana puista ja pensaista, joiden juuret saattaisivat häiritä viljelmää.
  2. Levitä pohjalle paksu kerros sanomalehtiä tai pahvia. Ne tukahduttavat mahdolliset rikkakasvit, mutta maatuvat pikkuhiljaa, jolloin viljelemäsi kasvit voivat ulottaa juurensa syvemmälle.
  3. Täytä lavakaulukset lannoitetulla mullalla. Tarvitset kahteen lavakaulukseen noin 200 litraa multaa. Voit myös käyttää istutusmultaa, johon sekoitat luonnonlannoitetta, bokashia tai kompostia. Muista huolehtia maaperän lannoituksesta ja säännöllisestä kastelusta koko kasvukauden ajan, sillä kasvualustan ei saa antaa kuivua. Helppo ratkaisu on käyttää tihkukastelujärjestelmää.  
  4. Tiivistä multa kevyesti ja kastele ennen kylvöä. Valitse viljeltävät kasvit ja kylvä siemenet siemenpussin ohjeita noudattaen. Monet siemenet soveltuvat suorakylvöön, mutta jos sinulla on mahdollisuus esikasvattaa taimia sisällä kasvilampun alla, kylvä siemenet sisätiloissa jo muutamaa viikkoa aikaisemmin. Näin saat tukevia pikkutaimia, jotka ovat vastustuskykyisempiä esimerkiksi etanoiden hyökkäyksille. Huomioi, mistä suunnasta aurinko paistaa lavakaulukseesi, jotta suuremmat taimet eivät varjosta pienempiä. Valitse sellaisia kasveja, jotka tarvitsevat saman verran lannoitteita ja kastelua.
  5. Älä päästä kylvöksiä kuivahtamaan itämisen alkuvaiheessa. Kun taimet ovat kasvaneet hieman suuremmiksi ja niiden juuret ovat kehittyneet vahvemmiksi, ne kestävät paremmin myös hetkellistä kuivuutta.
  6. Helpoiten suojaat taimet tuholaisilta, kissoilta, metsäkauriilta ja muilta kutsumattomilta vierailta peittämällä lavakauluksen kuitukankaalla.

Näillä vinkeillä saat lavakauluksesta satoa huhtikuusta hallan tuloon saakka

Helmikuu

Pinaatti – on sitkeä sissi, jota voit kylvää jo kevättalvella. Raaputa mahdollinen lumi pois ja kylvä siemenet maan pintaan. Peitä mullalla siemenpussin ohjeen mukaan. Saat tuoretta pinaattia jo aikaisin keväällä.

Tilli – voit kylvää jo helmikuussa tai edellissyksynä. Varaa tillille yksi kulma lavakauluksesta tai kylvä siemeniä sinne tänne. Tilli on herkullista ja se houkuttelee paikalle petohyönteisiä, jotka syövät kirvoja ja muita tuholaisia. Muista säännöllinen kastelu, sillä tilli ei siedä kuivahtamista. 

Huhtikuu

Mangoldi – kun pinaatti on kerätty, lavakauluksesta vapautuu tilaa uusille kylvöille. Kylvä silloin mangoldia, jota voit myös kylvää lisää pitkin kesää. 

Salaatti – myös salaattia voi kylvää jo huhtikuussa. Useimmat salaattilajikkeet itävät niin kauan kuin maan lämpötila on alle 20 astetta. Voit myös säilyttää muutamia varataimia sisällä viileässä ja valoisassa. Istuta niitä tarvittaessa tyhjiin paikkoihin lavakauluksessa.  

Tatsoikaali – on erittäin nopeasti kasvava ja kaunis aasialainen kaalilajike. Jos lavakauluksessasi on tilaa, sen kylvämistä kannattaa kokeilla. Suojaa hyönteisiltä kuitukankaalla. 

Retiisit – voit kylvää huhtikuussa tai jo syksyllä. Kylvä niitä muiden vihannesten väleihin, jolloin saat kaiken tilan hyödynnettyä. 

Toukokuu

Sokeriherne – voit kylvää erilaisia sokeriherneitä toukokuusta alkaen pitkin kesää. Kerää satoa ennen kuin paloista tulee liian paksuja, jolloin ne ovat herkullisimmillaan.

Sipuli – helpoimmin onnistut käyttämällä puutarhamyymälöistä ostettavia istukassipuleita. Lajikkeita on useita, kuten salottisipuli, punasipuli ja tietenkin keltasipuli. Sipulit viihtyvät usein tillin lähellä. 

Keskikesä

Keskikesällä voit kerätä satoa tillistä, sokeriherneistä, mangoldista ja salaattikasveista. Jos viljelysten väliin jää tyhjiä kohtia, voit istuttaa niihin esimerkiksi esikasvatettuja salaatin taimia.

Loppukesä/syksy

Loppukesällä ja syksyllä on aika nostaa maasta sipulit ja poistaa kuihtuneet kasvit. Viljelykausi ei ole kuitenkaan vielä ohi. Voit edelleen kylvää mangoldia sekä uusia salaattikasveja, kuten vuonankaalia tai kylmää kestävää talviportulakkaa.

Haluatko viljellä vielä enemmän? Se ei ole ongelma, sillä lavakaulusviljelyyn sopivia lajeja on loputtomasti. Voit esimerkiksi viljellä yllä mainittuja kasveja yhdessä erilaisten juuresten, kuten porkkanan, kanssa. Tai miksi et kokeilisi syötäviä kukkia? Tutustu vapaasti houkutteleviin siemenvalikoimiin tai osta valmiita taimia, jos olet epävarma.  


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Kasvihuone Stina

Pituus 120 cm, Musta

8499
Lue lisää

Kasvihuone Eleonore

Pituus 80 cm, Musta

7999
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 80 cm, Puunvärinen

1599
Lue lisää

Peiteharso lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Valkoinen

999
Lue lisää

Yleislannoite

3 L

2199
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta