Kaupunkiviljely – viljele luonnonmukaisesti kotona

Haluatko viljellä kasviksia, mutta sinulta puuttuu puutarha? Se ei ole ongelma, sillä voit viljellä luonnonmukaisesti syötävää myös kotona. Näin perustat pienen kaupunkiviljelmän kotiisi.

Kaupunkiviljely – viljele luonnonmukaisesti kotona

Haluatko vältellä vahvasti käsiteltyjä vihanneksia, jotka ovat kulkeneet kauppaan toiselta puolelta maapalloa? Et ole yksin. Yhä useampi haluaa tietää, miten heidän syömänsä ruoka on tuotettu ja kuljetettu. Tämän selvittäminen voi kuitenkin olla hankalaa, ja helpointa on viljellä itse ainakin osa syömistämme kasviksista. Näin voimme varmistua, että kasvikset todella ovat myrkyttömiä ja lähellä tuotettuja. Ja mikä sen hauskempaa kuin kerätä pinaattisatoa omalta ikkunalaudalta tai poimia chiliä omasta kylpyhuoneesta.

Suurta osaa avomaalla viljeltävistä kasviksista voi hyvin viljellä myös kotioloissa. Harkitse kuitenkin kahteen kertaan ennen kuin päätät viljellä jotakin tilaa vievää, kuten kurpitsaa. Käytännöllisempää onkin panostaa yrtteihin, chiliintomaattiin, kurkkuun, salaattikasveihin ja idätettäviin tuoreversoihin, kuten herneenversoihin.

Missä voin viljellä?

Oikeastaan kaikkialla. Voit perustaa viljelmän ikkunalaudalle tai parvekkeelle, mutta viljely onnistuu myös muualla asunnossa, jos otat avuksi kasvivalon. Viljelyseinä ei vie paljon lattiatilaa, mutta mahdollistaa suurempien määrien viljelemisen sisällä tai parvekkeella. Viljelyseinällä voit viljellä myös hydroponisesti , jolloin tarvitset vain vettä ja ravinneliuosta.  

Ruukkuviljelmiin suosittelemme valitsemaan isompia ruukkuja, koska niissä multa ei kuivu yhtä nopeasti kuin pienissä ruukuissa. Käytä lannoitettua multaa, kastele ja lisää ravinteita säännöllisesti.

Viljele parvekkeella

Paljon lämpöä vaativien kasvien, kuten kurkun, chilin, ananaskirsikan ja kiivin, viljely onnistuu lasitetulla ja aurinkoisella parvekkeella – myös lasittamattomalla parvekkeella, kunhan se vain on tarpeeksi aurinkoinen ja suojaisa. Lue, millaisen kasvuympäristön kukin kasvi tarvitsee, ja mukauta kasvuolosuhteita kasvin tarpeiden mukaan. Kurkut esimerkiksi viihtyvät lämpimässä, mutta eivät voi sietää vetoa, joten viljelypaikan on oltava tuuleton. Valitse sisällä viljeltäväksi itsepölyttyviä lajikkeita, jotka pärjäävät ilman pölyttäjiä.

Tarkista, mistä suunnasta aurinko paistaa ja istuta kasvit niin, että isommat eivät varjosta pienempiä kasveja. Pöytien tai tuolien alla sekä muissa varjoisammissa paikoissa voit viljellä pinaattia, salaattia ja muita kasveja, jotka eivät vaadi paljon auringonvaloa.

Viljele ikkunalla 

Ikkunalaudalla viihtyvät pienilehtiset yrtit, kuten basilika, timjami, oregano ja persilja, mutta myös chili, salaatti, malabarinpinaatti, ruukkutomaatit ja partenokarppiset kurkut. Lisää viljelypinta-alaa saat ripustamalla ikkunan eteen hyllyjä tai amppeleita.

Keväällä ja kesällä valoa on usein riittävästi, mutta syksyllä ja talvella sekä pohjoisikkunalla kasvivalon käyttö voi olla tarpeen.

Lue lisää: 
Kasvivalaisimilla luot vehreyttä ja saat satoa ympäri vuoden

Eteläikkuna saattaa sen sijaan olla liian kuuma lämpiminä vuodenaikoina. Silloin kasveja kannattaa hieman varjostaa ja kastella usein, jotta ne eivät pääsisi kuivumaan.

Kun ongelmia ilmaantuu 

Joskus kasveihin voi ilmaantua tuholaisia ja muita vaivoja. Tarkasta kasvien kunto usein, ja poista nopeasti sellaiset yksilöt, jotka kärsivät kasvitaudeista tai tuholaisista. Tällä tavoin vaiva ei leviä muihin kasveihin. Voit myös yrittää pelastaa kasvin siirtämällä sen karanteeniin toiseen huoneeseen ja hoitamalla sen kuntoon ennen kuin viet sen takaisin muiden kasvien luo.

Lue lisää: 
Huonekasvien tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Vaikka asut kaupungissa, eikä sinulla ole pihaa tai puutarhaa, voit viljellä itse syötävää. Usein ylimääräiset kasvivalot ovat kuitenkin tarpeen, ja niiden avulla myös eksoottisempien hedelmien, kuten banaanin, ananaksen ja kääpiökranaattiomenan viljely on mahdollista. Kokeile rohkeasti ja pidä hauskaa – saat takuuvarmasti lähellä tuotettuja kasviksia ja teet samalla hyvää ympäristölle. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

Lue lisää

Olet tässä:


LED-kasvivalaisin

Pituus 45 cm, Valkoinen

5899
Lue lisää

Tarjottimella varustettu kasvivalaisin Asti

Korkeus 51 cm, Valkoinen

3499
Lue lisää

Harvy3 vesiviljelypakkaus aloituspakk.

Pituus 40 cm, Valkoinen

4999
Lue lisää

Harvy-aloituspaketti vesiviljelyyn

Pituus 79 cm, Valkoinen

6499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta