Kasvata vihanneksia sisällä vuoden ympäri

Salaattiviljelmä, kurkkuköynnös ikkunalla tai vaikka karviaiskoiso kylpyhuoneessa? Kasvattamalla vihanneksia sisällä saat tuoretta syötävää vuoden ympäri.

Kasvata vihanneksia sisällä vuoden ympäri

Ikkunalaudat, keittiötasot, kukkajalustat ja pöydät – mikä tahansa paikka, jonka yläpuolelle voit sijoittaa kasvivalaisimen, on hyvä paikka vihannesten kasvattamiseen. Sisällä viljeleminen ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin ulkonakaan. Ja itse kasvatetun sadon korjaaminen on aina yhtä mukavaa.

Kasvien valaistus

Kuten muussakin viljelyssä ja kasvattamisessa, tarvitset hyvää multaa sekä ennen kaikkea hyvän valaistuksen. Ilman kunnon valoa kasveista tulee heiveröisiä ja hinteliä. Pohjoismaissa aurinkoisia tunteja ei ole riittävästi suurimman osan aikaa vuodesta – etenkään, jos aiot kasvattaa vihanneksia muualla kuin ikkunalla. Maalis-huhtikuusta alkaen kasveille yleensä riittää ikkunalaudan päivänvalo, mutta talvikaudella ikkunallakin on liian vähän valoa. 

Lue lisää
Kasvivalaisimilla luot vehreyttä ja saat satoa ympäri vuoden

Kaalia, kurkkua ja tomaattia

Esimerkiksi aasialaiset kaalit, kuten pak choi ja tatsoi, sopivat hyvin sisällä kasvatukseen.

Toinen suosikki sisäviljelyssä on kurkku. Kannattaa valita partenokarppinen kurkkulajike eli sellainen kurkku, jonka ei tarvitse pölyttyä tuottaakseen satoa. Toki voit tehdä pölytyksen myös itse pensselillä, mutta on helpompi valita itsepölyttyviä kasveja. Kurkut viihtyvät parhaiten suurissa ruukuissa, joiden koko on kymmenen litraa tai enemmän. Kurkut tarvitsevat vettä säännöllisesti, mutta varo, ettei varresta tule liian märkä, sillä kasvi mätänee helposti. Laita kurkku kasvamaan ruukun keskelle ikään kuin kummun päälle koholle, jolloin vesi pääsee valumaan pois.

Tomaatteja voi hyvin kasvattaa ikkunalaudalla. Valitse lajikkeeksi ruukkutomaatti, jolloin niistä ei tule liian kookkaita vaan pikemminkin pieniä pensaita. Kääpiölajike Vilma on vanha lajike, joka soveltuu hyvin sisäviljelyyn. 

Sekä kurkut että tomaatit tarvitsevat paljon valoa, joten pidä kasvivalaisinta päällä noin 14 tuntia vuorokaudessa. Se on sopiva aika myös monille muille sisäkylvöksille, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi kaali tarvitsee valoa noin 8–10 tuntia, jotta se ei ala kukkia.

Jos haluat helpon ratkaisun, voit aina hankkia viljelylaatikon, jossa on kasvivalaisin valmiina. Viljelylaatikoita on yleensä mahdollista säätää sitä mukaa kun kasvit kasvavat. Etuna on myös se, ettei viljelylaatikkoa tarvitse pitää lähellä ikkunaa.

Loputtomasti mahdollisuuksia

Kaalit, tomaatit ja kurkut ovat tietenkin vain murto-osa kaikista lajikkeista, joita voi viljellä sisällä. Mausteet, krassit, salaatit, inkivääri, chili, paprika, ananas, karviaiskoiso, valkosipulin naatit, idut, versot, mansikat… ja kyllä, jopa perunoita voi viljellä sisällä. Kunhan vain valaistus on oikea, multa ravinteikasta ja muistat lannoittaa niitä välillä.

Viljelymahdollisuudet ovat oikeastaan rajattomat, ainoa rajoittava tekijä on kasvupinta-ala. Jos sinulla on tarpeeksi tilaa, voit tietenkin viljellä myös suurempia kasveja, kuten vaikkapa banaaneja. Banaanien kasvattaminen on todellakin mahdollista, mutta se vaati hieman vaivaa ja kärsivällisyyttä.

Sen lisäksi, että voit viljellä suoraan syötäviä vihanneksia, voit myös kasvattaa taimia istutettavaksi myöhemmin ulos. Useiden vihannesten kasvuaika on niin pitkä, että ne on kylvettävä talven aikana, jotta sato ehtii valmistua kesällä. Tämä koskee erityisesti chiliä, paprikaa, munakoisoa ja maa-artisokkaa.

Peitä kylvökset

Sisällä viljelyssä kylvökset helposti kuivahtavat, sillä sisäilma on yleensä hyvin kuivaa. Laita kylvökset läpinäkyviin muovipurkkeihin tai ruukkuihin, joissa on rei’ät ja huolehdi kastelusta siementen itäessä. 

Useimmat vihannekset viihtyvät hyvin tavallisessa istutusmullassa tai kompostimullassa – poikkeuksena ovat tietyt mausteet, jotka tarvitsevat hiekkaista multaa. 

Istuta kasvit uuteen isompaan ruukkuun sitä mukaa kun niiden juuristo kasvaa ja ne tarvitsevat enemmän tilaa. On myös tärkeää lannoittaa säännöllisesti. Voit antaa pienen määrän lannoitetta joka kerta kastelun yhteydessä. 

Sisäviljely ei siis ole sen vaikeampaa. Kokeile ja testaile sisällä viljelyä saman tien, niin saat tuoreita vihanneksia koko talven ajan. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


LED-kasvivalaisin

Pituus 45 cm, Valkoinen

5899
Lue lisää

Tomaatti 'San Marzano'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Pikkukurkku 'Iznik F1'

549
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tarjottimella varustettu kasvivalaisin Asti

Korkeus 51 cm, Valkoinen

3499
Lue lisää

Tatsoi 'Japanese Greens'

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta