Näin saat haasteelliset siemenet itämään

Toiset siemenet ovat vaikeampia saada itämään kuin toiset. Ne saattavat tarvita kylmäkäsittelyn, liotuksen tai jopa kynsiviilalla hiomisen, jotta ne alkavat itää. Katso, miten onnistut haastavien siementen kanssa.

Näin saat haasteelliset siemenet itämään

Oletko sinäkin joskus istuttanut pussillisen siemeniä, jotka eivät kuitenkaan lähteneet itämään? Et ole ainoa.

Kylmää tarvitsevat siemenet

Yksi syy itämättömyyteen voi olla se, että siemenet tarvitsevat yhden tai useamman kylmäkäsittelyn. Kylmäkäsittely eli stratifiointi tarkoittaa sitä, että siemenet tarvitsevat kylmää, pimeää ja kosteutta. Yleensä kylmäkäsittelyä tarvitsevat sellaiset kasvit, jotka elävät kylmässä ilmastossa, kuten monet puumaiset perennat, pensaat ja puut. Kylmässä eläville kasveille on kehittynyt tämä ominaisuus, jotta ne selviytyvät talvesta. Jos nämä kasvit itäisivät loppukesästä tai syksyllä, hennot taimet palelisivat kuoliaiksi talven aikana, joten on viisaampaa levätä kevääseen.

Kylmäkäsittelyn tarvitsevat siemenet voi kylvää ulos ja peittää kylvökset lumella. Vielä helpompi tapa on antaa kasvien olla paikoillansa ulkona ja antaa niiden kylväytyä itse. Voit myös kerätä siemenet helmi-maaliskuussa ja tuoda ne sisälle, jolloin ne ovat saaneet kylmäkäsittelyn ulkona.

Jos kuitenkin haluat kylvää sisällä, kylmäkäsittelyn voi tehdä myös laittamalla kylvökset tai siemenet joksikin aikaa jääkaappiin. Laita siemenet purkkiin ja upota ne hiekkaan, rahkasammaleeseen tai vermikuliittiin. Kun siemenet alkavat itää, ne viedään ulos ja kylvetään heti, ettei itämisprosessi ehdi pysähtyä.

Jos idätys epäonnistuu kylmäkäsittelystä huolimatta, ei kannata luovuttaa heti. Kokeile kylmäkäsittelyä vielä uudelleen. Esimerkiksi isotähtiputki ja jättiverbena voivat tarvita useita lämpö- ja kylmäjaksoja ennen kuin ne alkavat itää.

Siemenet, jotka tarvitsevat liotusta tai hiomista

Kovat siemenet eivät aina lähde helposti itämään, sillä niiden kuori estää kosteutta pääsemästä sisään. Siksi liottaminen auttaa erityisesti kovia siemeniä. Laita siemenet haaleaan veteen vuorokauden ajaksi, jos siemenpussissa ei ole muuta mainita. Tarkoitus on, että siemenet hieman turpoavat. Esimerkiksi chilin siemenet, herneet ja pavut hyötyvät liotuksesta.

Jotkut paksukuoriset siemenet tarvitsevat varovaisen hiomisen joko hiekkapaperilla tai kynsiviilalla. Osa siemenistä tarvitsee sekä liotuksen että hiomisen.

Pimeässä itävät siemenet

Jotkut harvat siemenet ovat sellaisia, ettei niille riitä pelkkä mullalla peittely, vaan ne tarvitsevat täysin pimeän paikan itämiseen. Peitä tällainen kylvös kannella tai mustalla muovilla ja tee siihen mahdollisimman pienet ilmareiät. Tarkista kylvös joka päivä ja kun se alkaa itää, se tarvitseekin täysin päinvastaiset olosuhteet eli valoa.

Valossa itävät siemenet

Osa siemenistä taas itää ainoastaan runsaassa valossa. Nämä siemenet kylvetään mullan pinnalle ja peitetään ohuella perliittikerroksella tai vastaavalla, jotta valo pääsee läpi. Hyvä ratkaisu on kasvivalo, jota pidetään päällä 12–14 tuntia vuorokaudessa ja varmistetaan, että siemenet pääsevät heräämään kunnolla. Laita kylvöksen päälle muovi, jossa on ilmareikiä tai sijoita sen minikasvihuoneeseen, jotta se ei kuivu.

Itämislämpötila ja alalämpö

Eri siemenet tarvitsevat erilaisen itämislämpötilan, ja toiset siemenet viihtyvät lämpimämmässä kuin toiset. Itämistä vauhdittava lämpömatto on hyvä hankinta. Ole kuitenkin tarkkana, ettei kylvös kuivu.

Kosteus

Kaikki kasvamaan alkaneet siemenet tarvitsevat kosteutta. Jos hennot taimet kuivuvat, ne kuolevat. Kylvösten kosteutta on helpointa tarkkailla laittamalla ne kasvihuoneeseen tai peittämällä läpinäkyvällä muovilla, jossa on reikiä. Tarkkaile kosteustasoa päivittäin ja huomioi, että kylvökset eivät saa olla liian märkiä, jottei kasveille synny hapenpuute.

Sterilisoitu multa

Joskus mullassa voi olla esimerkiksi tuhohyönteisiä, kuten sienisääskiä. Joidenkin herkkien kylvösten osalta on aiheellista sterilisoida kylvömulta esimerkiksi uunissa tai mikroaaltouunissa. Tavallisessa uunissa multaa pidetään 100 asteessa puoli tuntia, mikroaaltouunissa riittää noin 4 minuuttia. Laita multa-astian päälle reiällinen kansi, jotta kosteus ei katoa.

Mitä multaa kannattaa käyttää kylvämiseen?

Jos siemenpussissa ei muuta sanota, kylvömulta on yleisesti ottaen hyvä valinta. Tavallinen multa voi olla liian ravintopitoista hennoille taimille, mutta poikkeuksiakin on.  

Lue lisää:
Plantagenin multakoulu


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Perliitti

6 L

999
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Chili

Ø14 cm, Vihreä

1799
Lue lisää

KasvivalaisinLED No.1 85cm 23W sis muunt

Pituus 80 cm, Valkoinen

7999
Lue lisää

LED-kasvivalaisin

Pituus 45 cm, Valkoinen

5899
Lue lisää

Chili

Ø14 cm, Vihreä

1799
Lue lisää

Lämpömatto

Leveys 53 cm

3499
Lue lisää

Tarjottimella varustettu kasvivalaisin Asti

Korkeus 51 cm, Valkoinen

3499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta