Pääsiäisenä juhlitaan kevään saapumista. Ja mikä parasta, kierrättämällä munat, kukat ja muut käyttämäsi koristeet voit nauttia vihreydestä sisällä ja ulkona vielä pääsiäisen jälkeen. Tässä vinkkejä kestävämmän pääsiäisen viettoon.

Vihreitä vinkkejä pääsiäiseen

Lähes kaikki, mitä käytämme, on peräisin luonnosta. Siksi on tärkeää, että palautamme mahdollisimman paljon sinne takaisin. Joulun ja pääsiäisen kaltaisina juhlakausina kulutamme hieman tavallistakin enemmän, joten ympäristön huomioimisella on erityisen suuri merkitys. Ja etenkin pääsiäisenä se on helppoa. Kevät ja viljelykausi ovat alkaneet, ja papereita, kasveja, virpomisvitsoja ja muita pääsiäiseen kuuluvia materiaaleja on helppo hyödyntää puutarhassa monin eri tavoin. Tässä muutamia ideoita: 

Käytä kananmunan kuoria maanparannusaineena

Kananmunat kuuluvat pääsiäiseen niin koristeina kuin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kananmunien kuoret ovat erinomainen voimavara puutarhan kasveille, sillä ne sisältävät kalsiumia ja monia mineraaleja. Murskatut kuoret vapauttavat maaperään kasveille tarpeellisia aineita, joten niitä kannattaa hyödyntää niin penkki- kuin ruukkuistutuksissa.

Puolikkaat kananmunan kuoret ovat erinomaisia ruukkuja pienille idätyksille. Taimet on helppo istuttaa myöhemmin keväällä maahan kuorineen päivineen, kunhan kuorta ensin hieman rikkoo.

Kananmunan kuoria voi käyttää myös virpomisvitsojen koristeluun sulkien sijasta. Sulkia on nimittäin saatettu käsitellä erilaisilla kemikaaleilla, ja ne on usein revitty eläviltä linnuilta. Laita puolikkaaseen kuoreen pieni kukkakimppu ja ripusta se vitsaan roikkumaan.  

Hyödynnä virpomavitsoja puutarhassa

Käytä mahdollisuuksien mukaan oksia, jotka on leikattu puusta tai pensaasta keväthuollon yhteydessä. Pääsiäisen jälkeen oksia voi käyttää kasvitukina tai viljelyalustana niin kutsutuissa kumpuistutuksissa, jotka vapauttavat viljeltäville kasveille ravinteita pitkäkestoisesti. Oksat on helppo kierrättää myös tavallisessa kompostissa, jossa ne ovat tärkeä hiilen lähde.

Voit myös kasvattaa uusia puita tai pensaita pitämällä oksia vedessä, kunnes niihin kasvaa juuria ja voit istuttaa ne ulos.

Käärepaperit ja paperiset pääsiäiskoristeet

Kaikki myrkyttömät paperimateriaalit soveltuvat hyvin kompostoitaviksi. Ne ovat puun tavoin hyvä hiilen lähde pieneliöille. Hienoimmat koristeet kannattaa tietenkin säästää seuraavia vuosia varten, ja pahvisia pääsiäismunia voi käyttää ruukkuina idätyksessä.

Käytä kahvia ja kahvinporoja kasvien ravinteeksi

Pääsiäisenä tarjotun kahvin pohjatilkat ja käytetyt kahvinporot soveltuvat kasvien ravinteeksi. Kahvi sisältää nimittäin merkittävän määrän typpeä sekä kaliumia ja fosforia. Ylimääräinen kahvi sekoitetaan veteen (sekoitussuhde 1+10), ja sitä voi käyttää lannoitteena kerran puolessa vuodessa. Kahvinporot voidaan levittää suoraan maahan ohueksi kerrokseksi. Hyvällä onnella niiden tuoksu karkottaa myös kissoja, jotka saattavat käydä kukkapenkeissä tarpeillaan.

Anna pääsiäiskukille ja mausteyrteille uusi elämä istuttamalla ne ulos

Siirrä ulos kevään sipulikukat, kuten hyasintit ja narsissit, niiden kukittua. Niistä hyönteiset saavat aikaista ravintoa seuraavina vuosina. Istuta kelta- ja valkonarsissit noin 15 cm:n syvyyteen, pienemmät sipulit lähemmäksi pintaa. Leikkaa kukinnot, mutta anna varsien ja lehtien lakastua rauhassa, jolloin ne antavat kukkasipulille voimaa. Kun istutat ulos muutaman ruukullisen joka vuosi, pihallasi saattaa kukkia ajan mittaan kokonainen kevätkukkapelto.

Monet pääsiäisateriaan käytettävistä mausteyrteistä voi istuttaa uudelleen, jos niissä vain on vihreää jäljellä. Kaupan yrttien juuret ovat tavallisesti hyvin tiiviitä, joten ne eivät välttämättä aina lähde kasvamaan, mutta kannattaa kuitenkin kokeilla.

Ympäristöystävällisiä pääsiäisaskarteluja

Voiko pääsiäiskoristeiden askartelu olla ekologista? Totta kai! Voit esimerkiksi kylvää rairuohon siemenet puolikkaisiin kananmunan kuoriin, istuttaa kevään sipulikukat kauniisiin laseihin (joista ne on helppo istuttaa myöhemmin ulos) tai värjätä syötäviä ja koristeeksi käytettäviä kananmunia kemikaalien sijasta kasviväreillä. Saat helposti kauniita luonnollisia värejä kananmunan kuorista, mustikasta, punajuuresta, kurkumasta ja pinaatista. Lisää kananmunien keitinveteen hyppysellinen suolaa ja tilkka etikkaa, sekoita joukkoon haluamaasi kasvia, ja keitä kananmuna tavalliseen tapaan.

Vihreä pääsiäisateria

Vietä pääsiäistä ekologisesti ja kevään vehreyttä vaalien ja suosi pääsiäisaterialla satokauden tuotteita. Talvella kylvettyä pinaattisatoa voi kerätä jo varhain keväällä. Kevääseen heräävästä luonnosta löytyy myös kiinnostavia syötäviä rikkakasveja, kuten esimerkiksi litulaukkaa.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääOstoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta