Viljele tehokkaasti pienessä tilassa

Kaikki viljelykelpoiset alat ansaitsevat tulla hyödynnetyiksi kukkaloiston tai muun rehevän kasvuston luomiseen. Myös pieni rivitalopiha tai parveke voi olla keidas sekä sinulle että tärkeille pölyttäjille. Käytä saatavilla oleva tila ja ota siitä kaikki irti!

Viljele tehokkaasti pienessä tilassa

Mitä haluat viljellä pienessä puutarhassasi?

Kun haluat luoda unelmiesi viljelmän parvekkeelle tai puutarhaan, mieti mitä kaikkein mieluiten kasvattaisit. Ehkä villin viidakkomaista vehreyttä, joka luo viihtyisän varjoisaa oleskelutilaa? Tai pieni pölyttäjien mekka, jossa jokainen väri ja tuoksu on toinen toistaan huumaavampi? Vai haluatko poimia ruokapöytään itse kasvatettuja vihanneksia?

Fiksuja ratkaisuja rajallisiin tiloihin

Myös pienet ja rajalliset tilat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia. Älä anna pienen tilan rajoittaa viljelysuunnitelmiasi.

 • Hyödynnä korkeutta
  Osta hyllyjä tai ripustusratkaisuja ja viljele korkeussuunnassa leveyden sijaan. Voit ostaa niitä valmiina tai rakentaa itse.
   
 • Parvekelaatikoita kaiteisiin
  Kiinnitä kukkakoreja ja -laatikoita parvekkeen kaiteisiin. Ne antavat myös näkösuojaa ja saavat parvekkeesi näyttämään houkuttelevalta ulospäin. Myös kastelu on helpompaa, kun sade hoitaa siitä valtaosan.
   
 • Pölyttäjät rakastavat yrttejä
  Houkuttele pölyttäjät viljelmällesi yrttien ja maustekasvien ihanilla tuoksuilla. Panosta kukkiviin timjamiin, laventeliin, ruohosipuliin ja minttuun.
   
 • Hanki kasveja, jotka kukkivat kesästä syksyyn
  Hemmottele mehiläisiä ja kukkakärpäsiä kesästä syksyyn viljelemällä kasveja, jotka kukkivat pitkään. Tällaisia ovat esimerkiksi monet maustekasvit, mutta voit lisätä joukkoon krookusta, kevätsipulia, kanervaa, auringonkukkia ja hentohelmililjaa. Niistä pörriäiset saavat ravintoa keväästä syksyyn asti.

Panosta yhteisistutuksiin

Sen sijaan, että jättäisit pois joitakin kasvilajeja tilan puutteen vuoksi, voit panostaa yhteisistutuksiin. Venytä pienen keittiöpuutarhan rajoja kokoamalla yhteisistutuksiin erilaisia yrttejä, vihanneksia ja muita kasveja, jotka viihtyvät yhdessä. Se onnistuu sekä pienellä kasvimaalla että lavakauluksessa.

Esimerkki yhteisistutuksesta

Aloita ruohosipulista ja tillistä, lisää joukkoon rivi salaattia ja viimeistele istutus kesäkukkien väriloistolla.

Kasvata marjoja ja satokasveja

Myös pieni viljelyala voi lisätä omavaraisuuttasi ja olla hyvin antoisa. Kasvata marjapensaita kuten marjasinikuusamaa, viinimarjaa ja pieniä hedelmäpuita (hedelmäpuista on olemassa myös pienempiä versioita) ja viimeistele vihanneksilla ja yrteillä.

Valitse satokasvit perheen ruokailumieltymysten mukaan ja mieti myös, miten helpolla haluat viljelmäsi kanssa päästä.

Kehystä pienen puutarhasi eri alueet

Kehystämällä tai rajaamalla ruokailualueen, kesäkeittiön tai kasvimaan kasveilla, laatikoilla, poluilla tai säleiköillä saat huolitellun näköisen kokonaisuuden. Tämä sopii mainiosti myös puutarhasi luonnontilaisille osille. Siisteys ja järjestys palvelevat sekä sinua että pölyttäjiä!

Lue lisää

Viljele parvekkeella >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ahomansikka 'Rügen' KRAV-luomumerkitty
Kanta-asiakas -50%

Ahomansikka 'Rügen' KRAV-luomumerkitty

6 kpl, Punainen

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta