Vinkit puutarhan suunnitteluun ja perustamiseen

Hienon ja juuri sopivasti kesäksi valmistuvan puutarhan suunnittelu vaatii panostusta. Riittävä määrä inspiraatiota ja ehkäisevät yllättäviä lisäkustannuksia. Tästä voit lukea hyödyllisiä vinkkejä ennen puutarhan perustamista.

Vinkit puutarhan suunnitteluun ja perustamiseen

Ammattilaisen apua vai ei – sinä päätät

Perustat sitten uutta puutarhaa tai kohennat nykyistäsi, päätös ammattilaisten avun käyttämisestä on sinun. Kustannuskysymys näyttelee tietysti suurta roolia, mutta ammattilaisen kanssa voi pallotella ideoita lyhyestikin ja tutustua puutarhaluonnoksiin inspiraation löytämiseksi. Mahdollisuus kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää!

Vinkkimme puutarhan suunnitteluun

Puutarhan perustamisessa on useita eri vaiheita. Kun teet ne oikeassa järjestyksessä, säästät sekä aikaa että rahaa.

 1. Laadi ideataulu, jossa on inspiroivia kuvia
  Suunnittelija etsii kuvia ja inspiraatiota uutta mallistoa suunnitellessaan. Toimi sinäkin näin, kun suunnittelet puutarhaasi. Mitä enemmän sinulla on inspiraation lähteitä, sitä enemmän mieleesi tulvii ideoita. Tutki puutarha- ja sisustuslehtiä, ota talteen kuvia, napsi valokuvia muiden puutarhoista ja hyödynnä nettiä. Unohda kaikki, mikä ei vaikuta kiinnostavalta ja kasaa ”moodboard” eli niin sanottu inspiraatiotaulu. Keksi jokin teema tai punainen lanka, jotta lopputuloksesta ei tule sekava.
 2. Laadi luonnos
  Kun kuvat ovat valmiina, on aika luonnostella unelmiesi puutarha. Silloin kannattaa olla sekä käytännöllinen että luova. Mieti, mitä puutarhan osia käytetään mihinkin tarkoitukseen.
  ● Leikkipaikka, jossa on tilaa hiekkalaatikolle, keinuille yms.
  ● Uima-allasalue
  ● Aurinkoista tilaa
  ● Seurustelualue, jossa voi olla pöytäryhmä, kesäkeittiö tai terassi
  ● Suihkulähde tai lampi
  ● Kasvimaa, kasvihuone tai viljelyalue
 3. Soinnuta puutarha talon tyyliin
  Olipa sinulla vanha kartano 1700-luvulta, pieni, moderni rivitaloasunto tai perinteinen puutalo vuosisadan vaihteesta, on tärkeää, että talo ja puutarha puhuvat samaa kieltä. Kiinnitä huomiota myös lähipihojen tyyliin sekä siihen, miltä naapureiden puutarhat näyttävät. Vaikka haluatkin omannäköisesi puutarhan, on silti mukavaa, että se sointuu ympäristöönsä.
 4. Tasapainota eri muotoja
  Lopputulos on kauniimpi, kun eri linjoja ja kulmia tasapainotetaan muilla, hieman pehmeämmillä ratkaisuilla. Esimerkiksi talon ovet ja ikkunat muodostavat suoria linjoja. Kokonaiskuvaa voi pehmentää kivetetyillä kaarevilla poluilla, pyöreillä nurmialueilla ja kauniisti muotoilluilla pensailla.
 5. Valitse huolella eri kasveja ja värejä
  Vaikka puutarhasi onkin ulkona, haluat varmasti poimia kukkia sisälle ja koristella taloa eri kasveilla ja kukkapenkin antimilla. Kannattaa siis pohtia mitkä värit istuvat kauniisti sisustukseen. Mitkä kukat sointuvat talon ulkoseiniin tai kattoon? Mitä kukkia toivoisit kimppuun, jonka keräät viikonlopuksi olohuoneen pöydälle? Kuinka helppohoitoisen puutarhan haluat?
 6. Miten paljon aikaa vietät puutarhassa?
  Taitava kotiviljelijä tai innokas puutarhaharrastaja viettää tietysti enemmän aikaa kukkapenkkien äärellä kuin joku vähemmän asiasta kiinnostunut. Mieti, miten usein vietät aikaa puutarhassa ja huomioi se suunnitelmissasi. Puutarha ei hoida itse itseään, ja pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on rikkaruohojen valtaama ryteikkö. Valitse mieluummin äärimmäisen helppohoitoinen puutarha kuin hieno ranskalaisen puiston jäljitelmä, joka oikeastaan vaatisi täysipäiväisen puutarhurin.
 7. Suunnittele myös sisältä käsin
  Puutarhaa ihaillaan paljon myös sisältä käsin. Huolehdi siis siitä, että eri osat näyttävät kauniilta myös keittiön tai olohuoneen ikkunasta katsottuna. Luo esimerkiksi istutuksia ympäröivä ovaalin muotoinen nurmialue tai sijoita ulkovalot polkujen ja kukkapenkkien viereen katseenvangitsijaksi.

Lopuksi – ajattele rakennetta, toimivuutta ja kokonaiskuvaa kun suunnittelet ja rakennat hienoa puutarhaasi. Voit nauttia siitä kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää

Kylvä kukkaniitty >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>Kiinanpioni 'Shirley Temple'

Ø14 cm, Valkoinen

1499
Lue lisää

Puksipuupyramidi

Korkeus 55 cm, Vihreä

3499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta