Kauniit samettikukat torjuvat sukkulamatoja

Multa suorastaan kuhisee pieneliöitä, joista suurin osa on varsin hyödyllisiä – mutta eivät kuitenkaan kaikki. Kasvattamalla värikkäitä samettikukkia torjut kasvien juuria syövät nematodit.

Kauniit samettikukat torjuvat sukkulamatoja

Kun otat maasta käteesi kourallisen multaa, saat mukana todennäköisesti myös kuorman nematodeja eli sukkulamatoja. Nematodilajeja on arviolta miljoona, vaikka vain 28 000 niistä tunnetaan nimellä. Nematodeja ovat esimerkiksi trikiinit, suolinkaiset ja kihomadot, jotka voivat sairastuttaa myös ihmisiä. Toisia nematodilajeja pystymme sen sijaan hyödyntämään mm. espanjansiruetanan torjumisessa. On siis olemassa sekä hyviä että pahoja nematodeja. Suuri osa mullassa elävistä nematodeista syö ravinnokseen bakteereja ja monet myös tuholaisia, mutta osa voi vahingoittaa kasveja ja niiden juuria.

Juurihaava-ankeroiset

Viljelijät kammoavat ehkä eniten juurihaava-ankeroisia. Nämä pienet madot tunkeutuvat kasvien juuriin ja aiheuttavat vahinkoa, joka estää kasveja kehittymästä normaalisti. Vahingoittuneet kasvit kärsivät helpommin kuivuudesta ja kylmästä, mikä heikentää satoa. Joskus tilanne pahenee entisestään, kun sienet ja bakteerit pääsevät tekemään pahojaan ankeroisten vahingoittaman juuriston kautta. Erityisessä vaarassa ovat rakkaat ruusumme, mutta juurihaava-ankeroiset voivat hyökätä myös mansikoiden, porkkanan, sipulin, perunan, vadelmien, mustien viinimarjojen ja maissin kimppuun.

Kuinka tiedän, kärsiikö kasvi juurihaava-ankeroisista?

Voi olla vaikeaa arvioida, voiko kasvi huonosti juuri ankeroisten takia, sillä vedenpuute, ravinnonpuute ja muut tuholaiset voivat myös aiheuttaa kasvin kurjan ulkonäön. Selviä merkkejä ankeroisista ovat kyhmyiset juuret, takkuinen juuristo tai vääristyneet ja kuihtuneet kasvin osat.

Sukkulamadoista kärsivän tomaatin juuristo.

   
Juurihaava-ankeroiset voivat selviytyä mullassa useita vuosia, ja ne kykenevät talvehtimaan kaikissa kehitysvaiheissaan. Ne leviävät vanhan kasvimateriaalin mukana ja viihtyvät kaikenlaisessa maa-aineksessa, mutta aivan erityisesti ne pitävät savipitoisesta maasta.

Samettikukat – kaunis lääke nematodeja vastaan

Juurihaava-ankeroisten ja maaperän köyhtymisen aiheuttamiin ongelmiin auttaa uuden mullan käyttäminen. Mutta koko maa-aineksen vaihtaminen voi tuntua työläältä, jos kyse on laajasta alueesta. Voit sekoittaa maahan orgaanista ainesta, mikä edistää mikroelämää ja vahvistaa kasveja. Helpoin ratkaisu on kuitenkin kylvää maahan samettikukkia ja erityisesti ryhmäsamettikukkaa (Tagetes Patula), sillä juurihaava-ankeroiset eivät voi sietää sen erittämiä aineita.

Nämä samettikukat näyttävät kauniilta yhteisistutuksissa ja ne kukkivat monivärisesti keltaisina, oransseina, vaalean auringonkeltaisina, valkoisina ja vadelmanpunaisina. Samettikukan juurista erittyvät aineet eivät pelkästään karkota juurihaava-ankeroisia vaan myös joitakin muita tuhohyönteisiä. Niiden sanotaan ehkäisevän jopa luteita.

Näin kasvatat samettikukkia

Kaikki samettikukat ovat helppoja viljeltäviä ja varsin vaatimattomia. Ne kestävät tuulta, paahtavaa aurinkoa ja varjoakin. Samettikukkien pahimpia vihollisia ovat espanjansiruetanat, mutta jos pystyt pitämään ne loitolla, samettikukat kukkivat kauniisti koko kesän niin ruukussa, kasvimaalla kuin kukkapenkissäkin.

Samettikukkien esikasvatus tai hankkiminen valmiina taimina hillitsee etanoiden hyökkäyksiä, sillä ne herkuttelevat erityisen mielellään juuri itäneillä hennoilla taimilla. Ryhmäsamettikukat kasvavat noin 20–25 cm:n korkuisiksi ja niiden kasvutapa on tiivis. Nypi pois ensimmäiset nuput, niin kasvit kasvavat suuremmiksi ja tuuheammiksi.

Näin torjut haitallisia nematodeja

  • Käytä samettikukkia sekaviljelyssä. Erityisen hyviä tähän tarkoitukseen ovat ryhmäsamettikukat (Tagetes patula).
  • Istuta vain terveen oloisia kasveja.
  • Puhdista työkalut, joita on käytetty toisen maa-aineksen työstämiseen.
  • Suosi vuoroviljelyä, älä viljele samaa kasvia samassa paikassa vuodesta toiseen. 
  • Viljele nematodeille vastustuskykyisiä kasveja. Voit myös vaihdella nematodeille alttiiden ja vastustuskykyisten kasvien välillä vuosittain.
  • Vahvista maa-aineksen tasapainoa lisäämällä sen joukkoon esimerkiksi kompostia tai bokashia.

Toimi näin, kun huomaat juurihaava-ankeroisten iskeneen

  • Kasvata samettikukkia, mielellään ryhmäsamettikukkia (Tagetes Patula).
  • Vaihda multa.
  • Hävitä sairastuneet kasvit ja kasvinosat (älä laita niitä kompostiin).


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Ryhmäsamettikukka 'Strawberry Blonde'

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Ryhmäsamettikukka 'Panther'

Monivärinen

299
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Ryhmäsamettikukka 'Bolero'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta