Hopeakuusi, kaukasianpihta, metsäkuusi, ehkä jopa tekokuusi – joulukuusilajikkeita on lukuisia, joiden joukosta löytyy jokaiseen kotiin sopiva vaihtoehto. Astu joulukuusien maailmaan ja lue lisää siitä, miten ne eroavat toisistaan.

Valitse oikea joulukuusi

Joulun lähestyessä monet meistä etsivät sopivaa kuusta kruunaamaan kodin joulukoristelun. Jotkut suosivat tuuheaa kaukasianpihtaa, kun taas toiset haluavat nauttia aidon metsäkuusen tuoksusta. Tässä artikkelissa kerromme eri kuusivaihtoehdoista, miten ne eroavat toisistaan ja kuinka valitset juuri omaan kotiisi sopivan joulukuusen. 

Joulukuusen ostaminen - pidä tämä mielessä

Ensimmäinen askel oikean joulukuusen valinnassa on päättää, haluatko aidon kuusen vai tekokuusen. Tekokuusi on oiva valinta allergioista kärsiville tai niille, jotka haluavat käyttää samaa kuusta vuodesta toiseen. Tekokuusen etu on myös se, ettei se varista neulasia eikä sitä tarvitse kastella. Aidon kuusen kohdalla kyse taas on enemmän tunnelmasta ja estetiikasta – kotiin leviävä kuusen tuoksu auttaa virittäytymään joulun tunnelmaan.

  • Korkeus: Varmista, että joulukuuselle on tarpeeksi tilaa seistä. Mikä on huonekorkeus siinä huoneessa, johon kuusi on tarkoitus sijoittaa? Kuinka korkea harkitsemasi kuusi on? Kuinka paljon tilaa latvaan asetettava joulutähti vie? Ota valintaa tehdessä huomioon ainakin nämä asiat. Joulukuusen yläpuolelle tulisi jättää noin 20-40 senttimetriä tilaa, jotta joulutähti mahtuu paikoilleen eikä kokonaisuus näytä liian ahtaalta. 
  • Leveys: Myös kuusen leveydellä on merkitystä. Jos esimerkiksi haluat tanssia kuusen ympärillä tai asetella lahjapaketit sen juurelle, on hyvä varmistaa että tilaa jää tarpeeksi. 
  • Tunnelma: Erilaiset kuuset luovat erilaisen vaikutelman. Esimerkiksi jalokuusella on pitkät neulaset, jotka antavat pehmeän ilmeen. Vahvat oksat kestävät raskaitakin koristeita, ja kartiomainen muoto tekee siitä helposti koristeltavan. Perinteisessä metsäkuusessa taas on hieman terävämmät ja lyhyemmät neulaset, ja sillä on tiheät ja kestävät oksat. Metsäkuusi ihastuttaa huumaavalla tuoksullaan – monelle aidon kuusen tuoksu on joulutunnelman symboli.
  • Väri: Suurin osa joulukuusista on vihreitä, mutta tekokuusten joukosta löytyy valkoisia, vaaleanpunaisia ja muun värisiä vaihtoehtoja. Myös aitojen kuusten väreissä on vaihtelua. Esimerkiksi okakuusi on sävyltään sinertävä, kun taas hopeakuusen neulasissa on hopeansävyinen alapuoli, joka antaa sille hohtavan ilmeen.

Joulukuusi valaistuksella

Tiesitkö, että voit ostaa joulukuusen, jossa on sisäänrakennettu valaistus? Jos et halua viritellä joulukuusen valaistusta vuosi toisensa jälkeen, voit valita kuusen integroidulla valaistuksella ja säästää näin aikaa muun koristelun parissa vietettäväksi. Valmiiksi valaistuja kuusia löydät tekokuusien valikoimasta.

Aidot joulukuuset

Jos valintasi on aito kuusi, on seuraava askel päättää sopiva lajike. 

  • Metsäkuusi - Perinteistä joulukuusta kutsutaan metsäkuuseksi, jonka latinankielinen nimi on Picea abies. Sen lyhyet, teräväkärkiset neulaset ovat väriltään kirkkaan vihreät. Se varistaa neulasiaan hieman nopeammin kuin kaukasianpihta, ja vaatii enemmän vettä. Samalla se on kuitenkin edullinen ja kestävä kuusi, jonka ihanan pihkainen tuoksu on yksi syy sen suosioon. 
  • Kaukasianpihta - Ylellinen vaihtoehto metsäkuuselle on komea kaukasianpihta (Abies nordmanniana), joka on sekä vankka että kestävä. Se vaatii vähemmän vettä kuin metsäkuusi, ja säilyttää myös neulasensa pidempään. Sen lempeä tuoksu muistuttaa sitrushedelmiä. Jos unelmissasi on oikea Disney-puu, on kaukasianpihta oikea valinta.
  • Huonekuusi - Huonekuusi (Araucaria heterophylla) on suosittu vihreä kasvi ympäri vuoden, mutta se houkuttelee ostajia pääasiassa marras- ja joulukuussa. Se toimii minikokoisena joulukuusena, jonka voit koristella ja asettaa jakkaralle tai pöydälle. Valikoimassamme on myös isompi versio huonekuusesta, joka sopii sijoitettavaksi suoraan lattialle. Kun joulu on ohi, voit riisua koristeet ja jättää kuusen koristekasviksi kotiin.

Valitsemalla luonnonmukaisesti kasvatetun kuusen varmistat, että joulukuusesi on kasvatettu kestävällä ja ilmastoystävällisellä tavalla. Lisää hyviä syitä valita luonnonmukaisesti kasvatettu kuusi löydät täältä – kurkkaa myös Plantagenin 100-prosenttisesti ekologinen, luomumerkitty jalokuusi!. 

Lue lisää

 


Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta