Viljele italialaisia vihanneksia

Italiassa viljely ja ruoanlaitto kuuluvat erottamattomasti yhteen. Auringossa paahtuneet vihannekset ovatkin aivan erityisen herkullisia – monia italialaisia suosikkeja voi viljellä myös täällä pohjoisessa. Lue tästä vinkit viljelyyn Välimeren tyyliin.
Oletko joskus loman jälkeen miettinyt, miksi Välimeren rannan ravintolassa tomaatit maistuivat maukkaammilta kuin kotona? Osittain tämä johtuu auringosta, osittain erilaisista lajeista. Monia italialaisten suosimia lajeja on mahdollista viljellä täällä pohjoisessakin. Miltä kuulostavat esimerkiksi kiharainen basilika, pienet kesäkurpitsat tai vaikka piennolo-tomaatit Campaniasta?
Italia – Euroopan ensimmäinen puutarha
Italia on pitkään ollut maailman ensimmäisiä maita luomuviljelyn alalla. Nykyään luomuviljelyn määrä siellä on noin miljoona hehtaaria. Ensimmäiset yrttitarhat luotiin Italian luostareissa, ja siksi Italiaa kutsutaankin Euroopan ensimmäiseksi puutarhaksi. Italiassa viljellään paljon muutakin kuin yrttejä ja vihanneksia, kuten esimerkiksi omenoita, päärynöitä, kirsikoita, aprikooseja, sitrushedelmiä, viikunoita sekä myös monenlaisia pähkinöitä ja manteleita.
Lue lisää:
Opi historian mestareilta – luo tuoksuva yrttitarha
Hyviä italialaisia vihanneksia, joita voit viljellä itse
Piennolo-tomaatit – joita kutsutaan myös talvitomaateiksi
Piennolo on alun perin nimitys viidelle paksukuoriselle tomaattilajikkeelle, jotka on mahdollista säilöä. Tomaatit kasvavat tulivuori Vesuviuksen rinteillä Napolissa, ja niiden maku on katkeran makea, joten nämä tomaatit sopivat erityisen hyvin ruoanlaittoon. Upeat piennolo-tomaatit voi säilyttää tertussa roikkuen talven yli, ja niiden maku oikeastaan vain paranee nahistuneena. Parhaiten tomaatit säilyvät 11–15 asteessa, mutta ne voi hyvin säilyttää myös huoneenlämmössä.
Paksun kuoren, korkean sokeripitoisuuden ja matalan vesipitoisuuden ansiosta piennolo-tomaatit ovat hyvin säilyviä. Suomessa niitä voi viljellä eteläisemmillä kasvuvyöhykkeillä tai kasvihuoneessa.
Rucola
Rucola on tuttu herkku italialaisessa keittiössä. Myös villirucolaa käytetään paljon, sen lehdet ovat kapeammat ja maku pippurisempi. Villirucola on sama laji kuin monivuotinen isohietasinappi, ja “tavallinen” rucola on yksivuotinen hiekkakaali. Italiassa molempia lajeja käytetään piirakoissa, salaateissa ja carpacciossa. Todella helpon ja herkullisen salaatin saat sekoittamalla rucolan joukkoon muutaman pisaran sitruunamehua sekä hyvää oliiviöljyä.
Rucola on todella helppo viljellä niin ulkona kuin sisällä, esimerkiksi ikkunalaudalla.
Kesäkurpitsa (zucchini)
Kesäkurpitsa tulee alun perin Amerikasta, mutta useimmat lajit ovat kehittyneet Pohjois-Italiassa. Nykyään ne ovat perusraaka-aineita italialaisessa keittiössä ja niitä käytetään usein Välimereltä inspiraationsa saaneissa padoissa, keitoissa ja pastakastikkeissa. Kesäkurpitsa maistuu hyvältä myös valkosipulin kanssa paahdettuna. Kesäkurpitsa tarvitsee jonkin verran huolenpitoa, kastelua ja ravinteita, mutta on muuten helppo viljellä. Kuten useimmat italialaiset vihannekset, kesäkurpitsakin viihtyy aurinkoisella paikalla. Myös kukat ovat syötäviä, ja ne voi täyttää esimerkiksi hyvällä juustolla tai friteerata.
Muita italialaisen keittiön herkullisia vihanneksia ovat kurpitsat, artisokat, kaalit, selleri, paprika ja retiisit. Näitä kaikkia voi hyvin viljellä täällä pohjoisemmassakin – ja saat aitoa italialaista makua ruokaan.
Bon Apetit!
Vihannesten-siemenet – tutustu valikoimaamme
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)