Viljele italialaisia vihanneksia

Italiassa viljely ja ruoanlaitto kuuluvat erottamattomasti yhteen. Auringossa paahtuneet vihannekset ovatkin aivan erityisen herkullisia – monia italialaisia suosikkeja voi viljellä myös täällä pohjoisessa. Lue tästä vinkit viljelyyn Välimeren tyyliin.

Viljele italialaisia vihanneksia

Oletko joskus loman jälkeen miettinyt, miksi Välimeren rannan ravintolassa tomaatit maistuivat maukkaammilta kuin kotona? Osittain tämä johtuu auringosta, osittain erilaisista lajeista. Monia italialaisten suosimia lajeja on mahdollista viljellä täällä pohjoisessakin. Miltä kuulostavat esimerkiksi kiharainen basilika, pienet kesäkurpitsat tai vaikka piennolo-tomaatit Campaniasta?

Italia – Euroopan ensimmäinen puutarha

Italia on pitkään ollut maailman ensimmäisiä maita luomuviljelyn alalla. Nykyään luomuviljelyn määrä siellä on noin miljoona hehtaaria. Ensimmäiset yrttitarhat luotiin Italian luostareissa, ja siksi Italiaa kutsutaankin Euroopan ensimmäiseksi puutarhaksi. Italiassa viljellään paljon muutakin kuin yrttejä ja vihanneksia, kuten esimerkiksi omenoita, päärynöitä, kirsikoita, aprikooseja, sitrushedelmiä, viikunoita sekä myös monenlaisia pähkinöitä ja manteleita. 

Lue lisää:
Opi historian mestareilta – luo tuoksuva yrttitarha

Hyviä italialaisia vihanneksia, joita voit viljellä itse

Piennolo-tomaatit – joita kutsutaan myös talvitomaateiksi 

Piennolo on alun perin nimitys viidelle paksukuoriselle tomaattilajikkeelle, jotka on mahdollista säilöä. Tomaatit kasvavat tulivuori Vesuviuksen rinteillä Napolissa, ja niiden maku on katkeran makea, joten nämä tomaatit sopivat erityisen hyvin ruoanlaittoon. Upeat piennolo-tomaatit voi säilyttää tertussa roikkuen talven yli, ja niiden maku oikeastaan vain paranee nahistuneena. Parhaiten tomaatit säilyvät 11–15 asteessa, mutta ne voi hyvin säilyttää myös huoneenlämmössä.  
Paksun kuoren, korkean sokeripitoisuuden ja matalan vesipitoisuuden ansiosta piennolo-tomaatit  ovat hyvin säilyviä. Suomessa niitä voi viljellä eteläisemmillä kasvuvyöhykkeillä tai kasvihuoneessa.

Rucola

Rucola on tuttu herkku italialaisessa keittiössä. Myös villirucolaa käytetään paljon, sen lehdet ovat kapeammat ja maku pippurisempi. Villirucola on sama laji kuin monivuotinen isohietasinappi, ja “tavallinen” rucola on yksivuotinen hiekkakaali. Italiassa molempia lajeja käytetään piirakoissa, salaateissa ja carpacciossa. Todella helpon ja herkullisen salaatin saat sekoittamalla rucolan joukkoon muutaman pisaran sitruunamehua sekä hyvää oliiviöljyä.  
Rucola on todella helppo viljellä niin ulkona kuin sisällä, esimerkiksi ikkunalaudalla.

Kesäkurpitsa (zucchini) 

Kesäkurpitsa tulee alun perin Amerikasta, mutta useimmat lajit ovat kehittyneet Pohjois-Italiassa. Nykyään ne ovat perusraaka-aineita italialaisessa keittiössä ja niitä käytetään usein Välimereltä inspiraationsa saaneissa padoissa, keitoissa ja pastakastikkeissa. Kesäkurpitsa maistuu hyvältä myös valkosipulin kanssa paahdettuna. Kesäkurpitsa tarvitsee jonkin verran huolenpitoa, kastelua ja ravinteita, mutta on muuten helppo viljellä. Kuten useimmat italialaiset vihannekset, kesäkurpitsakin viihtyy aurinkoisella paikalla. Myös kukat ovat syötäviä, ja ne voi täyttää esimerkiksi hyvällä juustolla tai friteerata. 

Muita italialaisen keittiön herkullisia vihanneksia ovat kurpitsat, artisokat, kaalit, selleri, paprika ja retiisit. Näitä kaikkia voi hyvin viljellä täällä pohjoisemmassakin – ja saat aitoa italialaista makua ruokaan.  

Bon Apetit!

Vihannesten-siemenet – tutustu valikoimaamme


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Kesäkurpitsa 'Partenon F1'

549
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kesäkurpitsa 'Diamond F1'

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Rucola

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Rucola

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Rucola Sinappikaali

369
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta