Houkuttele siilit, oravat ja linnut puutarhaasi

Mitä luonto olisikaan ilman pieniä eläimiä? Siilit, oravat ja linnut ovat iso osa puutarhan elämää – niiden touhuja on hauska seurata, mutta ne ovat myös suureksi hyödyksi. Näillä vinkeillä teet puutarhastasi houkuttelevan paikan eläimille.

Houkuttele siilit, oravat ja linnut puutarhaasi

Jos haluat herätä lintujen lauluun ja ihastella vierailulle tulevia pieniä eläimiä, puutarhasi on oltava luonnollinen. On tärkeää, että puutarhasi on monimuotoinen eli siellä on useita eri kasvi-, puu- ja pensaslajeja. Lisäksi puutarhassa olisi hyvä olla “siivoamattomia” alueita, kuten esimerkiksi komposteja, risu- ja kivikasoja tai vaikka rikkaruohoa kasvava nurkkaus. Myös vesi, esimerkiksi lammikko, on suosittu elementti puutarhassa, jolloin puutarhassa viihtyvät myös sammakot ja salamanterit.

Monimuotoinen puutarha

Englannissa monimuotoista puutarhaa kutsutaan nimellä wildlife garden ja sanotaankin, että luonnollisten puutarhojen idea on peräisin juuri Englannista. Englannissa, kuten monissa muissakin maissa, useat lajit ovat hävinneet, ja siksi kaikenlaiset puutarhaan tehtävät panostukset ovat tärkeitä. WWF:n mukaan luonnonvaraisten selkärankaisten määrä on laskenut lähes 70 prosenttia maailmassa 1970-luvulta ja määrä vain jatkaa laskemistaan. Eläimet siis tarvitsevat apuamme.

Mikä sitten on luonnollinen puutarha? Voisi kuvitella, että kyseessä on sekava ja rönsyilevä puutarha, mutta myös luonnolliseen puutarhaan on mahdollista luoda harmoninen tunnelma. Miettimällä yhteensopivia värejä ja kasvien tyyppejä sekä panostamalla eri kasvilajien ryhmittelyyn lopputulos on usein todella kaunis.

Lue lisää:
Woodland – tuo metsä puutarhaan

Mitä eläimet tarvitsevat?

Suunnitellessasi puutarhaa eläinten houkuttelemiseksi on tärkeää miettiä eläinten perustarpeita, kuten ravintoa. Onko juomavettä saatavilla? Onko puutarhassa suojaisia paikkoja ja pesiä? Jos puutarhasi täyttää nämä tarpeet, on hyvin todennäköistä, että monet mielenkiintoiset lajit asettuvat asumaan juuri sinun puutarhaasi. Tarjoa siileille siis risukasa ja mustarastaalle pensaikko, niin ne tulevat viihtymään. Valitse puutarhaasi paikallisia kasvilajeja, kuten niittykasveja, joihin hyönteiset ja linnut ovat jo tottuneet.

Vältä myrkkyjä

Monimuotoisessa puutarhassa ravintoketjujen määrä kasvaa ja tästä on paljon hyötyä, sillä monet eläimet ja petohyönteiset syövät esimerkiksi tuhohyönteisiä. Torjunta-aineita on kuitenkin hyvä välttää, sillä ne voivat tuhota ravintoketjuja.

Näin houkuttelet siilejä puutarhaasi

Siilit ovat erittäin uhanalaisia ja niiden määrä vähenee nopeasti. Yksi syy tähän ovat leudot talvet, jotka hyödyttävät siilejä syöviä mäyriä. Toinen uhka siileille ovat robottiruohonleikkurit. Jos et voi täysin välttää niitä, käytä leikkuria ainoastaan keskellä päivää, jolloin siilit ovat vähiten aktiivisia.

Siilit pitävät erityisesti ryteikköisistä paikoista ja viihtyvät esimerkiksi risukasoissa ja komposteissa. Ole siksi varovainen, kun siirtelet niitä puutarhassasi.

Madot ovat siileille mieluisaa ravintoa ja erityistä herkkua ovat keitetty kananmuna, hedelmät ja kissan/koiranruoka (joka ei sisällä kalaa). Vältä antamasta meijerituotteita, sillä siilit ovat laktoosi-intolerantteja.

Näin houkuttelet oravia puutarhaasi

Oravat ovat vekkuleita ja ketteriä eläimiä. Laita oraville pesäpönttö tai istuta puutarhaan niiden suosikkipuita, kuten kuusia, mäntyjä tai pähkinäpensaita, jotka houkuttelevat oravia puutarhaasi. Voit myös jättää puutarhaan vanhoja ja onttoja puita, sillä myös linnut ja hyönteiset pitävät niistä.

Kuusen- ja männynkäpyjen siemenet sekä hasselpähkinät ovat oravien lempiruokaa, mutta ne syövät myös esimerkiksi auringonkukansiemeniä. Oravat pitävät myös vedestä, mutta veden äärellä on hyvä olla paikka, jota pitkin ne voivat nousta ylös, sillä muuten ne helposti hukkuvat. Vesitynnyreihin kannattaa varmuuden vuoksi laittaa kannet tai verkot.

Näin houkuttelet lintuja puutarhaasi

Linnut pitävät suojaisista paikoista, kuten pensaikoista, metsiköstä ja puista. Huolehdi lisäksi siitä, että puutarhassasi on kasveja, joissa on syötäviä marjoja tai hedelmiä, niin puutarhasi on erityisen houkutteleva paikka linnuille. Linnut tarvitsevat myös vettä juomiseen ja uimiseen, mutta pidä huoli siitä, ettei kissoilla ja muilla petoeläimillä ole pääsyä lintujen vesipaikalle. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääKartiotuija 'Brabant'
Kanta-asiakas -30%

Kartiotuija 'Brabant'

Korkeus 80-100 cm, Vihreä

1299
Lue lisää

Lintujen kylpyallas -tikku

Pituus 85 cm, Ruskea

3999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta