Puutarhakalenteri – nauti kesästä puutarhassa

Kauan odotettu kesä! On aika viedä esikasvatetut taimet ja talvehtineet kasvit ulos, ja nauttia puutarhasta täydessä loistossaan.

Puutarhakalenteri – nauti kesästä puutarhassa

Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme löydät kuusi erilaista puutarhatyyliä, joita voit käyttää inspiraation lähteenä: klassinen, pohjoismainen, maanläheinen, romanttinen, välimerellinen ja japandi-tyylinen. Tässä artikkelissa kerromme ensin yleisesti puutarhanhoidosta kesällä, jonka jälkeen sukellamme syvemmälle konkreettisiin tyylivinkkeihin. Monen puutarha ei noudata vain yhtä tyyliä, vaan sekoitamme ja yhdistelemme niitä keskenään. Nappaa siis juuri omaan puutarhaasi sopivat vinkit, kun valmistaudut kesän puutarhatöihin!

Kesällä sekä kasvillisuus että pienet eläimet ovat täydessä vauhdissa. Yöpakkasten päätyttyä on aika siirtää sisätiloissa esikasvatetut taimet ulos. Älä kuitenkaan hätäile turhaan, sillä satunnaiset hallayöt voivat vielä vahingoittaa kylvöjä. 

Unohditko kylvää keväällä? Ei huolta – valikoimassamme on paljon valmiita taimia, ja monet siemenet voi kylvää koko kesän ajan. Voit myös jatkaa taimien esikasvatusta sisätiloissa; ne ovat käteviä, jos maahan ja kukkapenkkeihin jää aukkoja sadonkorjuun jälkeen. Uudet istutukset, puutarha-allas, paviljonki – lämpimät kesäpäivät sopivat täydellisesti puutarhahankkeiden toteuttamiseen. Nauti rakennustöistä ja uusien kasvien istuttamisesta, kastelemisesta ja hoitamisesta – ja ihastele työn tuloksia!

Kesän puutarhatyöt

Kesä on puutarhan parasta aikaa. Nauti siis siitä täysin sydämin!

  • Kastele ulkokasvit. Kesällä kasvit tarvitsevat kastelua useammin, ja kuumina päivinä vesi haihtuu nopeasti. Kastele mieluiten aamulla tai illalla, jolloin kasvit saavat hyödynnettyä veden parhaiten. Täältä voit lukea lisää vinkkejä siitä, mitä kesäpuutarhan kastelussa kannattaa huomioida.

  • Etsi vaihtoehtoisia tapoja kastella säästääksesi vesijohtovettä. Kerää sadevettä talteen kuivien kausien varalle. 

  • Leikkaa nurmikko säännöllisesti. Kuivina kausina nurmikko kannattaa jättää hieman pidemmäksi. Jos et omista silppuavaa ruohonleikkuria, voit kerätä ruohosilpun itse ja käyttää sitä puutarhan parantamiseen.

  • Löydä sopivat ulkokalusteet. Tarkista ulkoterassi ja muut rentoutumispaikat puutarhassasi. Tarvitsetko uusia ulkokalusteita? Kenties penkki ruusupensaiden viereen, tai kalusteryhmä paviljonkiin? Älä unohda viimeistellä kokonaisuutta pehmusteilla, vilteillä ja lyhdyillä. 

  • Suojaa kasvit voimakkaalta auringonpaisteelta. Aseta ruukut varjoon, jos ilma lämpenee liikaa, ja asenna katos tai purje luomaan varjoa herkille kasveille puutarhassa ja kasvihuoneessa. 

  • Tue kasvit. Köynnöskasvit kasvavat nyt täyttä vauhtia, joten muista sitoa ne ja muut tukea tarvitsevat kasvit, kuten pavut ja herneet.

  • Istuta uutta. Kesällä saattaa usein huomata ”aukkoja” kukkapenkissä. Voit istuttaa uusia kasveja myös kesällä, kun kastelet niitä kunnolla.

  • Osta valmiita syötäviä kasveja. Unohditko istuttaa vihanneksia keväällä? Ei hätää, sillä voit ostaa valmiita vihanneksen taimia ja korjata sadon suoraan patiolta – taattua viljelyn iloa!

  • Kontrolloi rikkaruohot ja tuholaiset. Yksikään puutarha ei voi välttyä rikkaruohoilta, mutta yleisimmät niistä on melko helppo poistaa. Tuholaisten ehkäiseminen on myös joissain määrin mahdollista, ja oikeilla toimenpiteillä pääset niistä eroon. 

  • Leikkaa pensaat ja puut. Heinäkuu, elokuu ja syyskuu ovat kuukausia, jolloin on aika leikata suurin osa kasveista. Siisti pensasaidat, pallot ja muut muotoon leikatut kasvit. "Vuotajille", kuten lehmukselle, vaahteralle, magnolialle, japanilaiselle kirsikalle ja pyökille tämä on ainoa leikkaamiseen sopiva aika vuodesta. Tarkista myös, tarvitsevatko omenat ja päärynät leikkaamista. 

  • Valmistele puutarha lomaa varten. Auringon paistaessa kirkkaimmin on monella mahdollisuus lähteä kesälomalle, mikä saattaa tarkoittaa pidempää poissaoloa kotoa. Samaan aikaan kasvit kuitenkin tarvitsevat eniten huolenpitoa. Lue täältä vinkit siihen, miten varmistat puutarhan hyvinvoinnin myös loman aikana. 

  • Korjaa satoa ja nauti syötävistä kasveista. Kesällä voit kerätä ja nauttia puutarhassa kasvavista hedelmistä, marjoista, yrteistä ja vihanneksista.