Puutarhakalenteri – nauti kesästä puutarhassa

Kauan odotettu kesä! On aika viedä esikasvatetut taimet ja talvehtineet kasvit ulos, ja nauttia puutarhasta täydessä loistossaan.

Puutarhakalenteri – nauti kesästä puutarhassa

Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme löydät kuusi erilaista puutarhatyyliä, joita voit käyttää inspiraation lähteenä: klassinen, pohjoismainen, maanläheinen, romanttinen, välimerellinen ja japandi-tyylinen. Tässä artikkelissa kerromme ensin yleisesti puutarhanhoidosta kesällä, jonka jälkeen sukellamme syvemmälle konkreettisiin tyylivinkkeihin. Monen puutarha ei noudata vain yhtä tyyliä, vaan sekoitamme ja yhdistelemme niitä keskenään. Nappaa siis juuri omaan puutarhaasi sopivat vinkit, kun valmistaudut kesän puutarhatöihin!

Kesällä sekä kasvillisuus että pienet eläimet ovat täydessä vauhdissa. Yöpakkasten päätyttyä on aika siirtää sisätiloissa esikasvatetut taimet ulos. Älä kuitenkaan hätäile turhaan, sillä satunnaiset hallayöt voivat vielä vahingoittaa kylvöjä. 

Unohditko kylvää keväällä? Ei huolta – valikoimassamme on paljon valmiita taimia, ja monet siemenet voi kylvää koko kesän ajan. Voit myös jatkaa taimien esikasvatusta sisätiloissa; ne ovat käteviä, jos maahan ja kukkapenkkeihin jää aukkoja sadonkorjuun jälkeen. Uudet istutukset, puutarha-allas, paviljonki – lämpimät kesäpäivät sopivat täydellisesti puutarhahankkeiden toteuttamiseen. Nauti rakennustöistä ja uusien kasvien istuttamisesta, kastelemisesta ja hoitamisesta – ja ihastele työn tuloksia!

Kesän puutarhatyöt

Kesä on puutarhan parasta aikaa. Nauti siis siitä täysin sydämin!

 • Kastele ulkokasvit. Kesällä kasvit tarvitsevat kastelua useammin, ja kuumina päivinä vesi haihtuu nopeasti. Kastele mieluiten aamulla tai illalla, jolloin kasvit saavat hyödynnettyä veden parhaiten. Täältä voit lukea lisää vinkkejä siitä, mitä kesäpuutarhan kastelussa kannattaa huomioida.

 • Etsi vaihtoehtoisia tapoja kastella säästääksesi vesijohtovettä. Kerää sadevettä talteen kuivien kausien varalle. 

 • Leikkaa nurmikko säännöllisesti. Kuivina kausina nurmikko kannattaa jättää hieman pidemmäksi. Jos et omista silppuavaa ruohonleikkuria, voit kerätä ruohosilpun itse ja käyttää sitä puutarhan parantamiseen.

 • Löydä sopivat ulkokalusteet. Tarkista ulkoterassi ja muut rentoutumispaikat puutarhassasi. Tarvitsetko uusia ulkokalusteita? Kenties penkki ruusupensaiden viereen, tai kalusteryhmä paviljonkiin? Älä unohda viimeistellä kokonaisuutta pehmusteilla, vilteillä ja lyhdyillä. 

 • Suojaa kasvit voimakkaalta auringonpaisteelta. Aseta ruukut varjoon, jos ilma lämpenee liikaa, ja asenna katos tai purje luomaan varjoa herkille kasveille puutarhassa ja kasvihuoneessa. 

 • Tue kasvit. Köynnöskasvit kasvavat nyt täyttä vauhtia, joten muista sitoa ne ja muut tukea tarvitsevat kasvit, kuten pavut ja herneet.

 • Istuta uutta. Kesällä saattaa usein huomata ”aukkoja” kukkapenkissä. Voit istuttaa uusia kasveja myös kesällä, kun kastelet niitä kunnolla.

 • Osta valmiita syötäviä kasveja. Unohditko istuttaa vihanneksia keväällä? Ei hätää, sillä voit ostaa valmiita vihanneksen taimia ja korjata sadon suoraan patiolta – taattua viljelyn iloa!

 • Kontrolloi rikkaruohot ja tuholaiset. Yksikään puutarha ei voi välttyä rikkaruohoilta, mutta yleisimmät niistä on melko helppo poistaa. Tuholaisten ehkäiseminen on myös joissain määrin mahdollista, ja oikeilla toimenpiteillä pääset niistä eroon. 

 • Leikkaa pensaat ja puut. Heinäkuu, elokuu ja syyskuu ovat kuukausia, jolloin on aika leikata suurin osa kasveista. Siisti pensasaidat, pallot ja muut muotoon leikatut kasvit. "Vuotajille", kuten lehmukselle, vaahteralle, magnolialle, japanilaiselle kirsikalle ja pyökille tämä on ainoa leikkaamiseen sopiva aika vuodesta. Tarkista myös, tarvitsevatko omenat ja päärynät leikkaamista. 

 • Valmistele puutarha lomaa varten. Auringon paistaessa kirkkaimmin on monella mahdollisuus lähteä kesälomalle, mikä saattaa tarkoittaa pidempää poissaoloa kotoa. Samaan aikaan kasvit kuitenkin tarvitsevat eniten huolenpitoa. Lue täältä vinkit siihen, miten varmistat puutarhan hyvinvoinnin myös loman aikana. 

 • Korjaa satoa ja nauti syötävistä kasveista. Kesällä voit kerätä ja nauttia puutarhassa kasvavista hedelmistä, marjoista, yrteistä ja vihanneksista.     

Kesä Puutarhojen maailmassa

Jokaisella puutarhalla on omat, erilaiset hoitotarpeensa. Alla kerromme tärkeimmät vinkit kuudelle eri puutarhatyylille, jotka löydät Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme.

Kesä klassisessa puutarhassa

Klassinen puutarha on kauneimmillaan kesällä. Nauti siitä perheesi ja ystäviesi kanssa!

 • Nauti kesäkukkien runsaudesta
  Anna kukkien kukoistaa puutarhan nurkassa ja terassilla riippumatta siitä, onko paikka auringossa, puolivarjossa tai varjossa. Myymälämme ovat nyt täynnä ihania kesäkukkia, joten täytä ruukut kukilla!
   
 • Saa kukat kukkimaan uudelleen
  Poista kuihtuneet kukat saadaksesi uusia kukintoja. Tätä käytäntöä kutsutaan nimellä deadheading, ja se toimii erityisen hyvin marketoille, pelargoneille ja petunioille sekä joillekin perennoille.
     
 • Muista kukat juhliin
  Kesällä on runsaasti aikaa erilaisille juhlille ja läheisten seurassa viihtymiselle. Koristele pöytä kukilla ja kukka-asetelmilla luodaksesi juhlatunnelmaa niin arkeen kuin tärkeämpiinkin tilaisuuksiin. 
     
 • Siirrä pelargonit ulos
  Kesällä pelargonit voidaan vihdoin siirtää ulos. Tutustu laajaan pelargonivalikoimaamme – kenties löydät uusia suosikkeja! 
     
 • Muista kastella hortensioita
  Hortensiat ovat nyt kauneimmillaan, joten muista kastella niitä. Maan tulisi olla jatkuvasti kostea. Jos havaitset pienintäkään merkkiä kuivuudesta, on aika kastella – varo kuitenkin antamasta kerralla liikaa vettä.

 

Kesä pohjoismaisessa puutarhassa

Kesällä pohjoismaisessa puutarhassa on kaikki järjestyksessä, jotta koko perhe voi nauttia kesäpäivistä ulkona.

 • Pidä nurmikko hyvin hoidettuna
  Kesällä ruoho kasvaa nopeasti ja sitä on leikattava usein. Jos koet nurmikon hoidon stressaavana, on kenties aika investoida uuteen ruohonleikkuriin – voisiko robottiruohonleikkuri hoitaa tehtävän puolestasi? 
     
 • Kastele fiksusti
  Myös kastelussa on mahdollista säästää aikaa. Automatisoidut kastelujärjestelmät vapauttavat keskittymään muuhunkin kuin puutarhatöihin. 
     
 • Huolehdi ulkoalueista
  Puutarhan oleskelualue on täydellinen paikka ystävien seurassa rentoutumiseen samalla, kun lapset leikkivät trampoliinilla. Valikoimastamme löydät pohjoismaiseen tyyliin sopivat ulkokalusteet.

    

Maanläheinen puutarha kesällä

Kesä on kiireistä aikaa maanläheisessä puutarhassa. Onneksi puutarhanhoito pitää mielen ja kehon virkeänä!

 • Jatka kylvämistä
  Vaikka kevät on ohi, ei kylvämistä tarvitse lopettaa. Monet nopeasti kasvavat vihannekset ja kukat voidaan nyt istuttaa maahan. Voit myös jatkaa esikasvatusta sisätiloissa, jotta sinulla on valmiita taimia ulos siirrettäväksi sadonkorjuun ja istutuslaatikoiden tyhjentämisen yhteydessä. Tutustu kylvö- ja kasvatusvinkkeihimme, joiden avulla onnistut ympäri vuoden. 
     
 • Istuta ulos
  Suurin osa sisätiloissa esikasvatetuista kasveista voidaan nyt istuttaa ulos. Pidä kuitenkin silmällä lämpötilaa ja säätiedotuksia, vaikka kalenteri osoittaakin kesää – muista myös karaista kasvit ulkoilmaa varten.
     
 • Huolehdi vihanneksista
  Poista kuolleet lehdet ja tarkasta kasvit tuholaisten varalta. Poista sivuversot tomaateista ja lyhennä korkeat lajikkeet loppukaudesta. Kasvioppaistamme löydät vinkkejä ja neuvoja kaikille puutarhasi kasveille.
   
 • Ystävysty rikkakasvien kanssa
  Monet rikkakasvilajit ovat todellisia herkkuja, ja lähes kaikki niistä toimivat loistavasti lannoitteena. Täältä voit lukea lisää siitä, miten puutarhan rikkakasveja voi hyödyntää. 
   
 • Rakenna hyönteishotelli
  Tee koti mehiläisille, kimalaisille, leppäkerttuille ja muille hyönteisille luonnonmateriaaleja ja kotoota löytyviä tarvikkeita hyödyntämällä. Hyönteishotellin rakentaminen on hauska projekti, jonka voit tehdä itse tai yhdessä lastesi kanssa.
   
 • Valmista omaa lannoitevettä
  Lannoitevesi voi olla todellinen pelastus väsyneille vihanneksille ja kukille. Se antaa niille nopeasti lisää tärkeitä ravinteita – ja voit valmistaa sitä helposti itse!
   
 • Viimeistele puutarhaprojektitPuutarhaprojektit on helppo toteuttaa kesällä. Ehkä haluat rakentaa tänä vuonna lämpöpenkin, jotta saat ennätysaikaisen aloituksen viljelyyn ensi keväänä – tai kenties toteuttaa unelman kasvihuoneesta! 

    

Kesä romanttisessa puutarhassa

Romanttinen puutarha näyttäytyy nyt kauneimmillaan ja värikkäimmillään. Istu alas, rentoudu ja nauti ruusujen tuoksusta. 

 • Huolehdi ruusuista
  Ruusut viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa maassa. Ole tarkkaavainen istuttaessasi ruusuja talon seinustalle, missä on usein kuumaa ja kuivaa. Kastele ruusuja säännöllisesti ja leikkaa uudelleen kukkivat ruusut maksimoidaksesi niiden kukintakauden.  
     
 • Siirrä daaliat ulos
  Daaliat ovat kylmänherkkiä eivätkä kestä pakkasta. Jos sää muuttuu kesällä äkillisesti ja ennusteet lupaavat lämpötilojen laskevan lähelle nollaa, voit osittain suojata ulos istutettuja daalioita peittämällä ne yön ajaksi hallaharsolla.
   
 • Poista kuihtuneet kukat
  Kun kukka on kukkinut ja alkaa kuihtua, se keskittyy siementen muodostamiseen. Kukinta vähenee ja lopulta lakkaa kokonaan. Useita kukkia on kuitenkin mahdollista ”huijata” kukkimaan uudelleen, myös myöhään kaudella. Kokeile deadheadingia!  
     
 • Sido oma kukkaseppele
  Sido kukkaseppeleitä lapsille, kesäjuhliin, pöydän koristeeksi tai oveen ripustettavaksi vieraiden saapuessa.
     
 • Poimi kukkia puutarhasta ja nauti niistä sisällä
  Tuo romanttinen puutarhasi sisälle poimimalla kukkia ja asettamalla ne sisällä maljakkoon.

    

Kesä välimerellisessä puutarhassa

Kesällä välimerellinen puutarha todella kukoistaa. Nauti auringosta ja eteläisestä tunnelmasta!

 • Siirrä välimeren kasvit ulos
  Välimeren kasvit, kuten oliivi-, sitrus- ja viikunapuut, palmut ja viherliljapuut rakastavat aurinkoa ja lämpöä, ja kesällä ne viihtyvät parhaiten ulkona.
     
 • Täytä ruukut laventelilla
  Sisäänkäynti ja terassi saavat välittömän piristyksen, kun täytät muutaman terrakottaruukun tai korin ihanilla laventeleilla.  
     
 • Luo yrttipuutarha
  Jos et vielä omista yrttipuutarhaa, voit luoda sellaisen historiallisten, italialaisten mestarien oppien mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voit istuttaa italialaisia yrttejä ruukkuihin terassille. 
     
 • Grillaa ja valmista ruoka ulkona
  Ota kesästä kaikki irti käyttämällä ulkokeittiötä, grilliä ja pizzauunia niin usein kuin mahdollista. Oikeat grillaustarvikkeet tekevät ihmeitä.
     
 • Pystytä kasvi- tai viherhuone
  Onko haaveissasi vihannesten kasvattaminen kasvihuoneessa tai isompi viherhuone, jossa on tilaa istumapaikoille ja Välimeren kasvien talvehtimiselle? Kesä on erinomaista aikaa toteuttaa kasvihuoneunelmia!
     
 • Järjestä eteläiset puutarhajuhlat
  Drinkkejä ja mocktaileja värikkäillä sateenvarjokoristeilla, puhallettavat juomatelineet, aurinkovarjot ja aurinkotuolit – Välimerellinen puutarha luo täydellisen tunnelman puutarhajuhliin!

    

Kesä japandi-tyylisessä puutarhassa

Istu ulkona, kuuntele veden solinaa ja tunne sisällesi laskeutuva rauha.

 • Nauti puutarha-altaasta
  Jos unelmoit lammesta omalla pihalla, on sen toteuttamisen aika nyt. Perusta puutarha-allas tai pieni vesielementti, jossa on muutamia vesikasveja. Voit tehdä toteutuksen helposti tai monimutkaisemmin, pienesti tai suuresti – riippuen siitä, kuinka paljon tilaa, aikaa ja motivaatiota sinulla on. 
     
 • Muotoonleikkaa kasvit
  Jos puutarhassasi on puksipuita tai muita kasveja, jotka on helppo leikata muotoon, aloita nyt. Muotoillut kasvit viimeistelevät japandi-tyylisen puutarhan ilmeen.
   
 • Nauti puutarhan äänistä
  Kesä on aikaa, jolloin voit tuntea rauhaa puutarhassa. Kuuntele solisevaa vettä ja bambunlehtien kahinaa. Rentoudu!
     

Kesä on puutarhaelämän parasta aikaa

Kesällä on aika ottaa kaikki irti puutarhasta – riippumatta siitä, viihdytkö parhaiten sormet mullassa, saha ja ruuvimeisseli kädessä tai terassin oleskeluryhmässä loikoillen. Loma ja valoisat kesäillat voidaan käyttää puutarhahankkeiden viimeistelyyn, perheen ja ystävien kanssa seurusteluun tai yksinkertaisesti aurinkotuolissa kirjan kanssa loikoiluun. Käytä puutarhaasi tänä kesänä juuri niin kuin haluat!

Kysy puutarhuriltamme
Jäikö jokin puutarhanhoidossa tai viljelyssä askarruttamaan? Lähetä kysymyksesi Plantagenin kysymysfoorumiin, ja saat vastauksen puutarha-alan asiantuntijoiltamme. 

Olet tässä: