Toukokuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Aurinkoa, lämpöä ja puhkeavat silmut! Nyt kevät on todella täällä ja voit kylvää suoraan kasvupaikalle, kasvimaalle, ruukkuihin ja viljelylaatikoihin. Maan lämmettyä siemenet itävät nopeasti, kasvit pääsevät hyvään kasvuvauhtiin ja tuottavat runsaasti satoa, myöhemmin kesällä ja syksyllä.

Toukokuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Kukkien ja vihannesten suorakylvöt avomaalle voidaan aloittaa pakkasten mentyä ja maan lämmettyä niin että se on muokattavissa. Nyt on myös aika istuttaa istukassipulit ja siemenperunat myöhempää sadonkorjuuta varten. Porkkanat, salaatit, punajuuret ja monet muut eivät vaadi esikasvatusta sisätiloissa, vaan ne voidaan kylvää suoraan maahan ja viljelylaatikoihin. On myös aika istuttaa ulos paljon esikasvatettuja kasveja, mutta odota vielä kuukausi herkimpien kasvien, kuten kurpitsojen, paprikoiden ja chilien, kanssa.

Huomioi että oikea aika suorakylvöille ja esikasvatettujen taimien istuttamiselle avomaalle vaihtelee riippuen siitä, millä kasvuvyöhykkeellä asut; ota aina huomioon routa ja hallayöt. Ja kun on aika, muista, että pienet taimet, on karaistava ja totuteltava ulkoelämään vähitellen. Käytä aluksi kuitukangasta taimien suojaksi ja lämpötilan tasaamiseksi.

Kylvää ja istuta avomaalle

 • Pinaatti
 • Punajuuri ja muut juurekset
 • Porkkana
  Sekä talvi- että kesäporkkana
 • Pillisipuli
 • Mangoldi
 • Herneet
 • Perunat
 • Istukassipulit
  Valitse lämpökäsiteltyjä istukassipuleita, näin varmistat runsaan sadon.
 • Salaatit
 • Daaliat
  Kuun lopussa, vasta kun yöpakkasista ei enää ole pelkoa voit istuttaa esikasvatetut daaliat ulos kukkapenkkiin tai ruukkuihin. Mietityttääkö sääolosuhteet? Odota tällöin säiden lämpenemistä, sillä daaliat ovat kylmänarkoja kasveja.
 • Kesäkukat
  Muutamia esimerkkejä; köynnöskrassi, tsinnia, pioniunikko, kosmoskukka, kesämalvikki.

Kaikki vihannesten siemenet ja kukkien siemenet.

Voiko esikasvatetut taimet siirtää jo ulos?

Kaikkein kestävimmät esikasvatetut taimet voi karaista ja siirtää ulos jo nyt, mutta useimpien taimien kanssa kannattaa odottaa vielä vähän aikaa. Taimet jotka, vaativat lämpimän kasvupaikan, kuten kurkut, pavut, tomaatit ja kesäkurpitsat voidaan siirtää ulos vasta kesäkuussa, kun voidaan olettaa, että ilman lämpötila ei enää laske liian alhaiseksi ja päivälämpötila on noin 20 astetta.

Karaise taimet ja totuttele ne ulkoilmaan siirtämällä ne ulos päivisin ja öisin sisälle noin viikon ajan, aloita muutamalla tunnilla ja pidennä aikaa vähitellen. Näin taimet ovat tottuneet alkukesän viileään ilmaan ja voimakkaaseen valoon, eikä kasvu pysähdy ulos istutuksen jälkeen. 

Esikasvata sisällä

Turvaa kesän sato ja esikasvata etanoiden suosimia kasveja sisällä. Esikasvatetut taimet ehtivät kasvaa ja vahvistua ja niillä on paremmat edellytykset selviytyä kuin avomaalla itävät pikkutaimet. 

Salaateista ja muista lehtivihanneksista kannattaa tehdä uusintakylvöjä ja esikasvattaa uusia taimia useamman kerran kesän aikana. Istuta uusia taimia sitä mukaa kun kasvimaalle vapautuu tilaa ja satoa on korjattu, näin sinulla on aina saatavilla tuoreita lehtivihanneksia. Nyt on myös aika kylvää ihanat tuoksuherneet.

KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

Lue lisää

Olet tässä:


Köynnöskrassi
-40%

Köynnöskrassi

149 249
Lue lisää
Raparperi 'Victoria'
-40%

Raparperi 'Victoria'

239 399
Lue lisää
Tomaatti 'Moneymaker'
-40%

Tomaatti 'Moneymaker'

239 399
Lue lisää

Kevätsipuli/salaattisipuli

269
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Mustasilmäsusanna
-40%

Mustasilmäsusanna

149 249
Lue lisää

Keijunmekko

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order