Kesäkuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Ihana alkukesän vehreys – päivät lämpenevät ja puutarhassa ja viljelypalstoilla puuhastellaan jo täydessä vauhdissa. Nyt useimmat vihannekset voi kylvää suoraan kasvupaikoilleen ja kun hallasta ei enää ole pelkoa voidaan esikasvatettuja taimia istuttaa ulos kasvimaalle.

Kesäkuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Viljelmät saa hyvän alun, jos poistat rikkaruohot, lannoitat ja muokkaat maaperän ilmavaksi ennen istutusvaihetta. Toinen vaihtoehto on kateviljely, se on ympäristöystävällinen viljelymenetelmä, joka vähentää sekä rikkakasvien kitkemistä että kastelun ja lannoituksen tarvetta. 

Kylvä kesäkuussa

Kesäkuussa talvi on takana ja nyt on aika tehdä suora- ja uusintakylvöjä. Monet vihannekset voidaan kylvää suoraan kasvupaikalleen. Tässä muutama esimerkki;

Vihannesten siemenvalikoima

Kesän aikana korjataan satoa ja kasvimaalle syntyy tyhjiä kohtia. Näille vapautuville kasvupaikoille kannattaa kylvää nopeakasvuisten kasvien siemeniä, sillä rikkakasvit kylväytyvät itsekseen ja valtaavat nopeasti kasvimaan tyhjät kohdat. Uusintakylvöillä pidennät samalla sadonkorjuukautta.

Istuta esikasvatetut taimet avomaalle

Hallanvaaran mentyä, voit alkaa istuttaa esikasvatettuja taimia ulos kasvupaikalleen, mutta ole varovainen lajikkeiden kanssa, jotka ovat erityisen herkkiä kylmälle. Näitä ovat esim. daaliat, kurkut, kesäkurpitsat ja pavut – istuta nämä ulos vasta oikein lämpimällä säällä.
Karaise taimet ja totuttele ne ulkoilmaan siirtämällä ne ulos päivisin ja sisälle yöksi noin viikon ajan, aloita muutamalla tunnilla ja pidennä aikaa vähitellen. Näin käsiteltynä taimet ovat tottuneet alkukesän viileään ilmaan ja voimakkaaseen valoon, eikä kasvu pysähdy istuttamisen jälkeen. 
 
Esikasvatetuilla taimilla pidennät kasvukautta ja saat satoa aikaisemmin, lisäksi ne ovat vastustuskykyisempiä tuholaisia ja etanoita vastaan, kuin suorakylvösten orastavat pikkutaimet. Tässä muutamia lajikkeita, jotka erityisesti hyötyvät esikasvatuksesta; jäävuorisalaatti, kurkku, tietyt papulajikkeet, kesäkurpitsa, fenkoli ja basilika.

Unohtuiko taimien esikasvatus?

Ei hätää, vielä ehdit kylvää ja kasvattaa taimia sisällä tai kasvihuoneessa, kylvökennostoihin ja ruukkuihin. Myös kesällä kannattaa tehdä uusintakylvöjä, näin sinulla on aina uutta taimimateriaalia, kasvimaan vapautuville kasvupaikoille. 

Kylvä kesäkukkia

Kukat eivät ole pelkästään kauniita, vaan ne ovat myös välttämättömiä houkuttelemaan pölyttäjiä kuten mehiläisiä, perhosia ja kukkakärpäsiä. Vaikka pääasiallinen kiinnostus kohdistuisikin pelkästään hyötykasvien ja vihannesten viljelyyn on viisasta kasvattaa myös kukkia yhdistettynä niihin; se edistää pölytystä ja siten satoa, ja lisäksi autat hyönteisiä, jotka ovat hälyttävästi vähenemässä. Kesäkukkia voi mainiosti kylvää avomaalle kesäkuussa. Erityisen paljon hyönteisiä houkutteleva kukka on kehäkukka, sitä voi hyvin istuttaa kasvimaan rivien väliin tai missä tahansa tilaa on.

Luä lisäksi
Kylvä kesäkukan siemenet suoraan kukkapenkkiin

Kukkia, joita voidaan kylvää kesäkuussa

  • Unikko
  • Köynnöskrassi
  • Ruiskaunokki
  • Kosmoskukka
  • Kesämalvikki
  • Tsinnia

Kukkien siemenvalikoima

   

KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

Olet tässä:


Minitomaatti
-50%

Minitomaatti

Ø10,5 cm, Punainen

349 699
Lue lisää
Kirsikkatomaatti 'Maskotka'
-50%

Kirsikkatomaatti 'Maskotka'

Ø10,5 cm, Vihreä

349 699
Lue lisää
Napostelukurkku 'Kaikura'
-50%

Napostelukurkku 'Kaikura'

Ø10,5 cm, Vihreä

349 699
Lue lisää
Kirsikkatomaatti 'Perlino'
-50%

Kirsikkatomaatti 'Perlino'

Ø10,5 cm, Vihreä

349 699
Lue lisää
Kirsikkatomaatti 'Black Cherry'
-50%

Kirsikkatomaatti 'Black Cherry'

Ø10,5 cm, Vihreä

349 699
Lue lisää
Kirsikkatomaatti 'Red Cherry'
-50%

Kirsikkatomaatti 'Red Cherry'

Ø10,5 cm, Vihreä

349 699
Lue lisää