Puutarhanhoito on terveellinen harrastus

Puutarhanhoito on terveellinen harrastus

Haaveilemme ehkä lopputuloksesta, jossa istumme puutarhassa tai terassilla nauttien itse luomastamme vihreästä keitaasta. Jo matkasta päämäärään voi kuitenkin nauttia. Puutarhanhoito tekee meille hyvää. Muun muassa Uumajan yliopiston ja SLU Alnarpin tutkimuksissa on todettu, että ulkoilmassa oleskelu, kaivaminen, kantaminen, leikkaaminen, kumartuminen ja kurottaminen tekevät kehostamme terveemmän ja virkeämmän.

Viherpeukalo?

Vaikka lopputulos ei olisikaan aivan täydellinen, voimme silti olla siihen tyytyväisiä. Voimme aloittaa alusta, tehdä muutoksia ja työstää kasvejamme, jotka ovat kuitenkin elävää materiaalia. Ehkäpä porkkanat eivät halunneetkaan kasvaa siinä puutarhan osassa, jonka kaikkien taiteen sääntöjen mukaan piti olla ihanteellinen. Tai ehkäpä pensas, josta piti tulla kaksimetrinen, viihtyi niin erinomaisesti, että se päätti kasvaa kolmimetriseksi ja lähes peitti vieressä olevan puun. Epäonnistunut kylvös ei tarkoita viherpeukalon puuttumista, sillä aivan varmasti olet oppinut matkan varrella paljon, mikä auttaa onnistumaan ensi kerralla paremmin.

Viljelyä aloitellessa tavoitteet on hyvä asettaa maltillisesti. Aivan kuten treenatessakin: jos teet heti ensimmäisellä viikolla viisi treenikertaa, se harvoin johtaa kestävään rutiiniin. Helppoja kylvöksiä voivat olla sokeriherne, rucola, salaatti ja porkkana.

Pikkuvinkkejä ennen istuttamista

Istuta vain sellaista, mitä sinä ja perheesi todella syötte, ja istuta vaiheittain, jotta ehdit nauttia sadostasi. Vältä suunnittelemasta istutuksia niin, että ne ovat valmiita syötäväksi juuri silloin, kun olet lomamatkalla. 

Elämäniloa ja yhteiseloa puutarhassa

Puutarhan ei tarvitse olla täydellinen – on jopa parempi, jos se on hieman villi. Siten se on jännittävämpi ja parempi paikka linnuille ja hyönteisille, eikä vaadi niin paljon.

Tee puutarhatöitä silloin, kun sinua huvittaa – ei siksi, että sinun on pakko. Usein pelkästään ulos lähteminen saa innostuksen heräämään. Käytä hyväksesi arjen hetkiä, kesäkuun raikkaita ja valoisia iltoja, heinäkuun rauhallisia loma-aamuja tai syyskuun selkeitä ja aurinkoisia päiviä. Kitke voikukkia ruohikosta, poimi ruusuista tuholaisia (niitä tulee aina olemaan, vaikka tekisimme mitä), nypi kuihtuneita kukkia ulkoruukuista, kylvä porkkanoita yhdessä lasten kanssa ja nauti lintujen laulusta. Kaikki aistimme pääsevät töihin puutarhassa ja kodin tai puutarhayhdistyksen kasvimaalla. Se stimuloi meitä positiivisesti – niin ruumiillisesti, sosiaalisesti kuin henkisestikin.

Ajattele ruohonleikkuuta tilaisuutena harrastaa liikuntaa, viettää omaa aikaa ja ajatella. Nurmi hyötyy ruohonleikkuutapojen vaihtelusta. 

Meillä kaikilla on luontainen ymmärrys luonnon äänille ja vaikutukselle, mikä auttaa meitä ymmärtämään ympäristöämme. Vaikkei sinulla olisi omaa puutarhaa, vaihtoehtoja on monia. Kaupunkiviljely ja puutarhayhdistykset tarjoavat uusia tuttavuuksia, kokemuksia ja mukavia työskentelyhetkiä maan ja kasvien parissa.

Lue lisää

Täältä voit lukea lisää vinkkejä vihreämpään nurmeen>>
Kevätkylvö – näin onnistut >>

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

499
Lue lisää

Lateksipinnoitetut puutarhakäsineet

L, Vihreä

699
Ota 3 maksa 2
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta